Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md


Invitata rubricii este Elena Cioina.

„Sănătatea este cel mai important lucru pentru majoritatea moldovenilor. Cel puțin așa arată datele ultimului Barometru al Opiniei Publice, prezentat astăzi. Cu toate acestea, nemulțumirea față de reformele în sănătate și calitatea serviciilor medicale prestate în țară crește continuu. Doar 2% la sută se tem de boală, iar pentru 88% - sănătatea e cel mai apreciat lucru. Mai trist este că 72% din participanții la sondaj au afirmat că nu sunt mulțumiți deloc ori nu prea de asistența medicală prestată. Nemulțumirea crește atunci când vine vorba despre reformele din sănătate. Datele sondajului arată că aproape toată populația țării este nemulțumită de măsurile întreprinse de stat în domeniul medical.

Institutul Mamei și Copilului are de un alt director. Ce-i drept, deocamdată interimar. Este vorba despre Marin Rotaru, fostul șef al Departamentului de Obstetrică și Ginecologie al instituției. Fostul director Ștefan Gațcan încă nu a revenit la serviciu. Marin Rotaru a fost prezentat colectivului și urmează să preia responsabilitățile directorului general. Rotaru spune că decizia Ministerului este una bună, întrucât instituția ar fi delăsată și lucrurile încep să meargă și mai prost. La rândul său, Ștefan Gațcan a declarat pentru Sănătate INFO că se află în spital și că nu știe nimic despre numirea unui director interimar, nici dacă a fost sau nu demis.

Doctorii din Serviciul de Urgență vor continua mâine protestele în fața Ministerului Sănătății. Decizia a fost luată după ce ieri în urma unor discuții, aceștia n-au înțeles mai nimic din ceea ce ar urma să se întâmple cu serviciul lor. Mai mult, cadrele medicale au fost anunțate despre faptul că va exista și a treia reformă în serviciul de Urgență. Unii doctori spun că au fost deja „atenționați” că ar fi bine să renunțe la manifestările în stradă.

Ministerul Sănătății nu a comentat până acum aceste acuzații. Amintim că una dintre revendicările doctorilor este să înceteze politizarea Serviciului de Urgență. Noul director interimar a donat din veniturile sale de angajat al unei instituții publice 50.000 de lei pentru Partidul Democrat, căruia îi revine acum Ministerul Sănătății.

În Republica Moldova trăiesc peste jumătate de milion de bătrâni. Majoritatea locuiesc la țară și din păcate sunt singuri. Pe lângă nevoile zilnice, ei mai sunt nevoiți să facă față și problemelor de sănătate. Moldova însă investește foarte puţin în asistența medicală la domiciliu. Doar 10 lei pe an pentru fiecare bătrân în parte.

Un simplu calcul arată că raportat la numărul total de bătrâni, Compania Națională de Asigurări Medicale oferă pentru fiecare vârstnic puțin peste 10 lei pentru îngrijirile medicale la domiciliu. Pentru comparație, costul unei vizite la domiciliu este 91 de lei și 40 de bani, ceea ce înseamnă că statul oferă doar 10% din suma necesară.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG