Linkuri accesibilitate

Hodorkovski pus din nou sub acuzație în Rusia


Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski

… de data aceasta în legătură cu uciderea în 1998 a unui primar din Siberia.

Fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski susține că a fost pus din nou sub acuzație în Rusia, de data aceasta în legătură cu uciderea în 1998 a unui primar din Siberia. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere Carl Schreck:

Nu este vorba de orice primar, ci de uciderea sau executarea primarului din Nefteiugansk, orașul care la vremea aceea, în 1998, era centrul imperiului petrolier al lui Hodorkovski, al companiei Yukos.

Comisia rusă de Investigație a anunțat în iunie că are noi dovezi în baza cărora poate redeschide dosarul uciderii lui Vladimir Petuhov. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Vladimir Markin a declarat că ar exista dovezi care indică faptul că oligarhul ar fi ordonat nu numai uciderea primarului Petuhov, dar „și comiterea altor fărădelegi grave”.

Luni, Hodorkovski care trăiește în exil, în Elveția, a postat pe Twitter fotocopiile citațiilor pe care le-a primit și care precizează că trebuie să apară în tribunal ca acuzat. Pe citații nu scrie cu ce s-ar face vinovat și nici în ce dosar anume este inculpat. Vladimir Kara-Murza jr., coordonatorul organizației neguvernamentale a lui Hodorkovski „Rusia deschisă” a declarat însă Europei Libere că este sigur „100% că este vorba de redeschiderea dosarului Petuhov”.

Comitetul rus de Investigații nu a vrut să comenteze și nici nu a reacționat la publicarea citațiilor pe rețelele de socializare.

Aleksei Piciughin, fostul șef al securității de la Yukos
Aleksei Piciughin, fostul șef al securității de la Yukos

În acest moment, șeful securității de la Yukos Aleksei Piciughin ispășește o pedeapsă cu închisoare pe viață pentru uciderea primarului din Nefteiugansk, dar și pentru organizarea altor crime. Simpatizanții lui susțin însă că ar fi inocent.

În 2012, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că lui Piciughin i-au fost încălcate dreptul la libertate și securitate și la un proces corect, motiv pentru care statul rus a fost condamnat să-i plătească 9.500 de euro despăgubire.

În august, Comitetul de Investigații l-a anchetat pe tatăl lui Hodorkovski, care are 82 de ani, în legătură cu redeschiderea dosarului din 1998, anchetă care a fost imediat interpretată drept un indiciu că anchetatorii îl consideră pe Mihail Hodorkovski direct implicat în uciderea primarului Vladimir Petuhov. Președintele Vladimir Putin, în 2010, în cursul tradiționalei discuții anuale cu publicul, declara între altele: „Chiar vă închipuiți să un șef de securitate ar comite o crimă de capul lui?”

Mihail Hodorkosvki a făcut mai bine de zece ani de închisoare, sub o serie de acuzați de fraudă fiscală. Suporterii săi cred că a fost vorba de înscenări politice provocate de faptul că oligarhul începuse să-i sprijine pe criticii noului președinte Vladimir Putin. Acum, din exilul elvețian, Hodorkovski continuă să facă același lucru, să sprijine partidele și organizațiile de opoziție din Rusia.

Узник №1 снова в розыске
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:55:00 0:00

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG