Linkuri accesibilitate

Proiectul Competitivitatea agricolă, la ora bilanţului


Pe parcursul a 5 ani, aproape 7 mii de fermieri au fost instruiţi cum să-şi diversifice producţia şi să adopte noile tehnologii.

Proiectul Competitivitatea agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor, finanţat de guvernul SUA, îşi încheie activitatea în Republica Moldova. Pe parcursul a cinci ani, aproape şapte mii de fermieri au fost instruiţi cum să-şi diversifice producţia şi să adopte noile tehnologii.

Participarea la zeci de târguri internaţionale, vânzări de peste 32 milioane de dolari şi exporturi pe piaţa Uniunii Europene, dar şi a ţărilor din Asia şi nordul Africii – sunt doar câteva rezultate ale Proiectului Competitivitatea agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor.

Iurie Fala
Iurie Fala

Din 2011, agricultorii moldoveni sunt încurajaţi să producă şi să livreze pe piaţă mărfuri care corespund standardelor internaţionale. Asociaţia „Moldova Fruct” reprezintă peste 150 de producători şi exportatori de fructe. An de an, spune Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei, numărul ţărilor spre care exportă fermierii moldoveni este în creştere:

„Să-ţi creezi un loc pe piaţa Uniunii Europene este un efort enorm, care dă rezultate nu pe moment, ci în timp. Noi am reuşit să ne manifestăm cu strugurii de masă, cu prunele, cu merele suntem la o etapă mai avansată decât anul precedent. Pentru toate fructele care le producem în Republica Moldova avem loc pe piaţa comunitară. An de an deja merele noastre pot fi găsite în reţele de supermarketuri ca Lidl, Carrefour, în Kaufland vom apărea în scurt timp. Noi am reuşit, în comparaţie cu 2014, să exportăm în zece state noi.”

Beneficiile instruirilor în cadrul proiectului s-au simţit mai ales după embargoul impus de Federaţia Rusă produselor moldoveneşti, situaţie care i-a forţat pe fermierii moldoveni să găsească o modalitate de a pătrunde cu produsele lor pe alte pieţe. Atunci, mulţi s-au întrebat: de ce potenţialii cumpărători din Occident, Africa de Nord sau Asia ar fi disponibil să-i sprijine, preferând produsele moldoveneşti?

Pentru că nu aveau un răspuns, o parte dintre agricultorii locali au investit în tehnologii şi echipament de ultimă generaţie. Printre ei şi Ion Tulei din Olăneşti, raionul Ştefan Vodă. Antreprenorul a muncit mai mulţi ani peste hotare, iar banii adunaţi i-a investit în agricultură. Astăzi, exportă fructe în România, ţările CSI şi Bangladesh. Cum a reuşit să ajungă pe aceste pieţe?

„Secretul nostru e în calitate. Calitatea începe în livadă. Producem mărul calitativ, mai departe vorbim de păstrarea calitativă, ambalarea şi, deja, negocierea calitativă cu cumpărătorul. Asta-i tot. Noi suntem interesaţi de orice piaţă care are viitor.”

Ambasadorul Statelor Unite, James D. Pettit, spune că proiectul de susţinere a producătorilor moldoveni este unul dintre cele mai reuşite exemple de asistenţă americană pentru Republica Moldova. Prin intermediul acestuia, în ultimii ani fermierii din Republica Moldova au reuşit să atragă investiţii de peste 15 milioane de dolari:

„Spre deosebire de alte industrii, industria agricolă beneficiază la nivel local de soluri, climă, forţă de muncă şi alţi factori de producţie. Este necesară doar o comunitate agricolă bine informată şi motivată de a crea şi susţine noi

întreprinderi agricole care reprezintă viitorul Republicii Moldova. Guvernul american a promovat fructele şi legumele moldoveneşti pe pieţele internaţionale prin utilizatra unui slogan popular actual – Moldova: gustul face diferenţa.”

Deşi proiectul Competitivitatea agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor îşi încheie activitatea, reprezentanţii Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, spun că nu pun punct asistenţei oferite Republicii Moldova. În primăvara lui 2016 va fi anunţat un nou proiect menit să modernizeze agricultura moldovenească şi să susţină fermierii locali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG