Linkuri accesibilitate

O personalitate bulgară ar putea deveni secretar general al ONU


Irina Bokova
Irina Bokova

În vârsta de 63 de ani, Irina Bokova, directoarea UNESCO, a devenit candidatul oficial al Sofiei la cel mai înalt post în organizația mondială.

Irina Bokova, prima femeie care a ocupat în septembrie 2009 postul de director general al UNESCO, este creditată cu șanse reale de a deveni secretar general al ONU. În vârsta de 63 de ani, Bokova a devenit candidatul oficial al Sofiei la cel mai înalt post în organizația mondială. Cu două mandate în conducerea UNESCO, în care a demonstrat abilitate diplomatică și a câștigat încrederea statelor mari, șansele sale sunt mai mari fața de cele din perioada când a devenit pentru prima dată director al acestei organizații.

În afara de Bokova, Bulgaria a mai avut o candidată neoficială la postul de secretar general ONU. Este vorbă de Kristalina Gheorghieva – vicepreședinta Comisiei europene, resposabilă cu bugetul și resursele umane. Până la urmă însă președintele Plevneliev și primul ministru Borisov au preferat-o pe Bokova care a demonstrat calități deosebite în fruntea lui UNESCO și a devenit cea mai populară bulgăroaică pe scena politică internațională.

Bulgaria poate ocupa postul suprem în ONU pentru că a venit rândul Europei de est de a desemna un candidat. Toate celelalte regiuni au avut secretari generali, Europa occidentală chiar patru, Africa doi, Asia și America latină câte unu.

Alegerea noului secretar general va fi practic rezultatul unui compromis realizat de cele cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate. Candidatul trebuie să fie acceptabil pentru marile puteri, dar, totodată, să nu fie prea aproape de unul din grupurile regionale. De data aceasta Rusia, care face parte din grupul statelor esteuropene, va avea un cuvânt greu de spus. Ea a dat deja câteva semnale pozitive pentru candidatura bulgară, inclusiv prin întălnirea Putin-Bokova.

În pofida controverselor în jurul proiectelor energetice comune cu Bulgaria, pentru ruși o bulgăroaică cu diplome de la Harvard și de le Institutul moscovit pentru relații internaționale este mai acceptabilă decât o poloneză sau o unguroaică, de pildă. În baza solidarității europene Bulgaria va putea conta pe sprijinul Parisului și Londrei.

Ca director executiv UNESCO Bokova a cîștigat sprijinul Chinei prin programele sale de educarea femeilor.

Statele unite vor putea accepta candidatul Sofiei în cadrul unui compromis cu Rusia și China. Bokova se bucură de sprijinul lui Hilary Clinton și menține relații excelente cu o serie de alți înalți diplomați americani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG