Linkuri accesibilitate

Administrația americană și strategia de combatere a terorismului via Internet


Președintele Barack Obama la Casa Albă
Președintele Barack Obama la Casa Albă

Barack Obama: „Voi cere companiilor high-tech și șefilor din domeniul aplicării legii să facă mai dificilă folosirea tehnologiilor avansate de către teroriști”.

Președintele american Barack Obama a făcut apel la companiile high-tech să contribuie la o campanie de combatere a extremismului în mediul virtual. Într-un discurs de la Casa Albă, în urma recentului masacru din California, Obama a îndemnat companiile din Silicon Valley să limiteze folosirea noilor tehnologii de către teroriști. Dar apelul său relansează și dezbaterea despre protecția datelor personale în era internetului. O relatare a agenției Reuters în rezumat.

Președintele Barack Obama a lansat apelul către companiile high-tech duminică, în unul din rarele sale discursuri televizate din Biroul Oval al Casei Albe, pe care l-a rostit după masacrul din localitatea californiană San Bernardino, soldat cu 14 morți, săptămâna trecută.

Obama a spus că Silicon Valley cum sunt numite generic firmele inovatoare din regiunea cu același nume din San Francisco trebuie să pună umărul la efortul de împiedicare a grupărilor militante să folosească rețelele de socializare online pentru a-și promova ideologia și plănui atacuri.

„Voi cere companiilor high-tech și șefilor din domeniul aplicării legii să facă mai dificilă folosirea tehnologiilor de către teroriști pentru a evita tragerea la răspundere”, a declarat președintele american.

Până în prezent, a spus el, „nu există niciun indiciu” că atacatorii de la San Bernardino, un cuplu de musulmani radicalizați, ar fi fost dirijați de o grupare teroristă din străinătate, sugerând că atacatorii se puteau auto-radicaliza.

„În vreme ce Internetul șterge distanțele dintre țări, vedem tot mai multe eforturi ale teroriștilor să otrăvească mințile unor oameni ca atacatorii Maratonului de la Boston și ucigașii de la San Bernardino”.

Acest ultim atac a învigorat o dezbatere îndelungată despre eforturile de supraveghere digitală pe care le depune guvernul american în vederea depistării și capturării extremiștilor și prevenirii violenței.

Potrivit unui oficial al Administrației Obama, Casa Albă ar dori să convingă companiile high-tech să contribuie la elaborarea unui mecanism care ar restricționa folosirea rețelelor sociale în situațiile în care este trecută linia dintre simpla exprimare a opiniilor și promovarea activă a terorismului. „Este o linie care ne îngrijorează profund și credem că există cazuri când indivizii care o încalcă nu trebuie să mai aibă acces la rețelele de socializare online”, a spus oficialul citat de Reuters.

Administrația democrată ar putea găsi și sprijin în Congresul dominat de republicani, dacă își explică mai bine strategia.

„Dacă vrem să prevenim atacuri adiționale, președintele Obama va trebui să prezinte o strategie amplă și cuprinzătoare … Noi, cei din Cameră suntem hotărâți să acordăm sprijinul necesar”, a declarat Ed Royce, președintele Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congres, care va examina miercuri o asemenea solicitare în adresa Casei Albe.

O altă măsură vehiculată este micșorarea gradului de criptare a datelor așa încât guvernul să poată monitoriza mai lesne comunicarea electronică. Această idee a fost deja criticată de unele companii, precum și de apărătorii dreptului la viața privată. Ei spun că slăbirea gradului de criptare va permite accesul facil al răufăcătorilor la datele personale și va submina încrederea în internet.

Oficialul Casei Albe citat de Reuters a spus că Administrația Obama va continua să discute cu cei din Silicon Valley despre criptare, pentru că atât guvernul american, cât și aliații europeni vor să se asigure că aceasta nu oferă grupurilor teroriste un spații întunecat în care să-și plănuiască operațiunile și atacurile.

Dezbaterea a devenit și parte a campaniei pentru alegerile prezidențiale americane din 2016. Principala candidată a democraților, Hillary Clinton, a spus că guvernul va avea nevoie de ajutorul unor firme precum Facebook, Twitter sau YouTube pentru a împiedica grupările radicale să recruteze noi membri și să răspândească violența.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG