Linkuri accesibilitate

„O clasă politică care controlează tot mecanismul de justiţie face un stat captiv” (Cristi Danileț/Ziarul Național)


Audierile din Parlament: „o simplă bătaie de joc” (Dan Nicu/Adevărul.md).

„Jaful secolului” nu a fost produs de o singură persoană, ci de o întreagă rețea, de la responsabilii din bănci, la cei din Procuratură și justiție. Aceasta este opinia judecătorului de la București Cristi Danileț, implicat în expertizarea reformei justiţiei moldoveneşti, ce apare în presa română şi este preluată şi de unele publicaţii de la Chişinău, printre ele unimedia.md şi ziarulnaţional.md. Justiția din Republica Moldova este controlată de clasa politică, crede magistratul. „O clasă politică care controlează tot mecanismul acesta de justiţie face un stat captiv. Practic este o corupţie instituţională, nu mai este o corupţie de asta cu bănuţi, un control al statului cu privire la justiţie,” continuă el. Este nevoie de presiune din exterior şi din interior, mai spune Cristi Danileț, pentru ca să fie asigurată transparenţa şi criteriile obiective de selectare a oamenilor.

„Ca procuror general aici în Republica Moldova aş fi făcut o strategie clară şi aş fi alocat resurse numai pentru acest caz. Aş fi luat procurori, aş fi luat serviciile speciale, aş fi luat poliţişti, aş fi cerut asistenţă internaţională şi aş fi făcut o anchetă împotriva tuturor celor suspectaţi. Adică o perioadă de timp de câteva luni, să spunem şase luni sau un an de zile, aş fi închis pe toţi colaboratorii mei în instituţii şi aş fi spus: nu ieşim de aici numai când avem pe masă dosarul terminat. Este inadmisibil să dispară bani şi să nu avem vinovaţi. N-ai cum. Cineva, undeva a colaborat şi nu-i vorba de o singură persoană, trebuie să fie o reţea întreagă. Vorbesc de cei din bancă, probabil şi cei din justiţie, şi cei din serviciu, poate chiar cei din procuratură”, a mai spus judecătorul.

Reciclând o proprie anchetă reportericească, jurnaliştiim de la portalul anticorupţie.md îşi informează cititorii cu ce avere pleacă Ivan Diacov din Procuratură. Cu o casă mai frumoasă decât cea a fratelui său, deputatul democrat Dumitru Diacov, scriu reporterii. Locuinţa este amplasată în apropiere de centrul Capitalei, într-un cartier ce ar putea concura cu faimosul Beverly Hills din SUA – cu gospodării imense ce-ţi fură privirea şi care, vrei, nu vrei, te îndeamnă să te întrebi ale cui sunt, se mai arată în articol.

Casa procurorului are, potrivit declaraţiei de venit, 315 metri pătraţi şi valorează cam patru milioane de lei, se arată în articol. Oficial, imobilul, cumpărat în 2001, ar aparţine omului legii, soţiei acestuia, Lilia Diacov, şi uneia dintre cele două fiice, Alina. Soţia preocurorului este fondatoarea unei firme care ar fi avut un magazin de haine pentru femei într-un centru comercial din Chişinău, dar pe care l-ar fi închis. „…nu te costă pielea cât dubala. Fiind soţie de procuror, Lilia nu putea face contrabandă. Lucra cinstit. Acum firma nu mai are activităţi”, explică Ivan Diacov în investigaţia jurnalişltilor. În 2014, după ce în presă au apărut imagini cu casa lui Ivan Diacov, procurorul a ajuns în vizorul membrilor CNI, dar aceştia au ajuns la concluzia că acesta ar fi respectat legea atunci când şi-a declarat averea. Ivan Diacov a anunțat recent că, odată cu expirarea mandatului de procuror-șef al municipiului Chișinău, pleacă din sistemul în care a activat aproape 35 de ani, acuzând conducerea Procuraturii Generale că este controlată de PD, partidul fratelui său, Dumitru, se poate lăuda cu o avere frumoasă.

Adevărul Moldova publică, sub semnătura lui Dan Nicu, următoarea opinie pe marginea audierilor parlamentare de miercurea trecută în subiectul fraudei bancare. „Am văzut o simplă bătaie de joc. Am văzut că regele e gol, şi mi-am dat seama că nu se va schimba nimic. Atâta timp cât un simplu oligarh, un oligărhuţ cu patru posturi TV şi trei posturi posturi de radio, este prezent ca o fantomă într-o sală de şedinţe a unui legislativ din care a demisionat. Prezenţa lui putând fi citită în ochii tuturor vorbitorilor. Şi teama. Şi la anul, când vor veni la putere „ceilalţi”, tot nimic nu se va schimba. Pentru că aceia vor fi bucuroşi să poată face ce fac şi ăştia acum. Iar când cineva le va cere socoteală, şi ei vor zice ce zic şi aceştia de astăzi: „Am fost un simplu prim-ministru”. „Am fost un simplu preşedinte”. „Am fost un simplu procuror general”. A, şi vor mai spune ceva uneori. Ceva hazliu. Vor spune: „Eu nu fac politică”. Apoi vă vor cere „să nu politizaţi”.

Guvernul Republicii Moldova se amână până la Revelion, scrie într-un alt articol Adevărul Moldova. Noul termen aparţine preşedintelui de onoare al Partidului Democra,t Dumitru Diacov. Acesta a declarat după o nouă rundă de negocieri cu PLDM şi PL că până la 31 decembrie va fi găsită o formulă de guvernare. Preşedintele PD Marian Lupu anunţase anterior că termenul de instalare a unui nou guvern urma să fie 10 decembrie. Negocierile nu au însă deocamdată nici un rezultat.

XS
SM
MD
LG