Linkuri accesibilitate

Statele Unite atrag atenția asupra riscurilor prăbușirii Autorității Palestiniene


Secretarul de stat John Kerry și liderul palestinian Mahmud Abbas la ultima lor întîlnire la Ramallah, la 24 noiembrie 2015
Secretarul de stat John Kerry și liderul palestinian Mahmud Abbas la ultima lor întîlnire la Ramallah, la 24 noiembrie 2015

O alocuțiune a secretarului de stat american John Kerry la Centrul Saban al Instituției Brookings.

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat Israelul in legatura cu pericolele subminarii Autoritatii Palestiniene. Despre riscurile invocate, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat John Kerry crede că dacă Israelul urmareste prabusirea Autoritatii Palestiniene isi asuma riscul unor cheltuieli masive si pericole de securitate.

Intr-o alocutiune rostita la Centrul Saban al Institutiei Brookings, Kerry a intrebat daca israelienii sint pregatiti pentru riscurile haosului, faradelegii si disperarii, care ar urma prabusirii Autoritatii Palestiniene. Kerry spune ca Israelul ar fi obligat sa intretina populatia palestiniana, in conditiile in care ajutorul financiar international, dependent de auto-guvernarea palestiniana s-ar reduce substantial. „Aceasta discutie atinge esenta chestiunii”, a spus seful diplomatiei americane, adaugind: „Adevarul este ca multi dintre cei care se pronunta impotriva Autoritatii Palestiniene, un grup care include membrii ai guvernului israelian, pur si simplu nu doresc si nu cred in idea a două state.”

Kerry si-a marturisit propria frustrare dupa ce a incercat fara succes sa gaseasca solutii care sa relanseze procesul de pace. Violentele in crestere intre cele doua parti, inaspresc pozitiile dreptei israeliene si diminueaza increderea paalestinienilor in propria conducere.

Autoritatea Palestiniana este o structură creată la convorbirile de la Oslo, din 1993, menită sa administreze portiuni din teritoriile palestiniene. In ciuda sprijinului american, Autoritatea a avut si are numeroase probleme, una dintre ele fiind desprinderea Gruparii Hamas, care acum controleaza regiunea Gaza. Guvernul israelian acuza Autoritatea ca nu ar stopa acte de terorism si că, pe alocuri, le chiar incită, acuzație respinsa de liderii palestinieni.

Kerry a cerut ambilor lideri sa ia decizii, chiar daca sint dificile, spre binele popoarelor lor. El a criticat retorica anti-israeliana a presedintelui Abbas si faptul ca palestinienii incearca sa puna presiuni asupra Israelului prin institutii internationale. „Inteleg de ce israelienii se simt asediati” - a spus John Kerry.

Aparent, riscul prabusirii Autoritatii Palestiniene a fost discutat saptamina trecuta de Kerry cu premierul israelian Netanyahu, unii dintre ministrii israelieni spunind ca asa ceva ar fi interesul Israelului. Acele pozitii au antrenat avertisment din partea armatei si a politiei israeliene care au atras atentia ca daca conducerea palestiniana se prabuseste, cresc riscurile de Securitate pentru Israel.

XS
SM
MD
LG