Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Nesfîrșitele negocieri „pro-europene”, sau cineva are nevoie de un nou premier la Chișinău.

Liberal democrații conduși de Valeriu Streleț s-au răzgândit săptămâna aceasta și au acceptat să negocieze cu Partidul Democrat pentru refacerea unei coaliții de guvernare pro-europene. Mai mult ca atât, PLDM a spus că se postează în fruntea acestor eforturi, după mai multe tentative nereușite ale PD să conducă negocierile. Dar PLDM și-a păstrat reproșurile față de democrații care au jucat rolul central la demiterea guvernului Streleț, așa încât negocierile au bătut și pe loc săptămâna aceasta pasul. Este și tema principală a retrospectivei săptămânale.

Negocierile bat pasul pe loc, pentru că formațiunile politice au anumite poziții strict definite, și totodată, diametral opuse, spune analistul Igor Volnițchi. Totodată, politologul mai adaugă că aceste discuții nu sunt decât un joc al partidelor pentru a se repoziționa pe arena politică și a exclude anumite riscuri de imagine.

Igor Volnițchi: „PLDM a decis să revină la masa de negocieri, deoarece presiunea publică era prea mare asupra acestui partid și risca de a fi acuzat de provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Însă, ei și-au lăsat și o oarecare marjă de acțiune, dacă putem spune astfel, formulând niște condiții destul de dure care din start era clar că nu pot fi acceptate de cei din Partidul Democrat. Ei se așteptau undeva la astfel de condiții destul de dure, erau pregătiți, și și-au punctat imediat punctul de vedere pentru a nu lăsa spațiu de manevră pentru PLDM, pentru a nu lăsa impresia în societate că PLDM este deja forța constructivă iar PDM este forța destructivă. Era și evident că în asemenea condiții nu poate fi vorba de negocieri. Am asistat la un joc, mai bine zis la o repoziționare a partidelor.”

Relansarea negocierilor nu exclude nici riscul organizării alegerilor anticipate. Igor Volnițchi spune că în Parlament sunt mai multe formațiuni interesate în organizarea alegerilor anticipate. Asta în contextul în care cele trei formațiuni și deputații neafiliați nu au demonstrat un interes clar de învestire a unui nou Guvern, a adăugat analistul.

Igor Volnițchi: „Eu cred că minimum trei partide din Parlament sunt interesate de alegeri anticipate. Le-ar conveni mai bine organizarea alegerilor anticipate, decât învestirea unui nou Guvern și crearea unei majorități parlamentare clare.”

Europa Liberă: Despre ce partide vorbiți?

Igor Volnițchi: „Judecând după sondaje dar și după anumite poziționări politice, este evident că pe lângă socialiști, minimum o parte din activiștii PLDM își doresc alegeri anticipate văzând în ele un deznodămând pentru situația de impas politic în care s-a ajuns. Alegerile anticipate, de asemenea, ar avantaja partidul domnului Leancă, care acum are doar trei deputați, iar sondajele arată că, în cazul alegerilor anticipate, și-ar putea spori numărul deputaților până la 15.”

Mai puțin optimist în privința reluării negocierilor este și jurnalistul de la ziarul „Săptămâna”, Stan Lipcanu:

„Săptămâna aceasta de fapt a trecut fără surpize încurajatoare de ordin politic, mai mult o lîncezeală emoțională. Toți din toate părțile s-au avântat în negocieri, numai că până la urmă nimeni cu nimeni nu a discutat la obiect. Obiectul dialogului fiind cristalizarea unei guvernări mai mult sau mai puțin pro-europene. Aleșii noștri au un comportament de parcă n-ar trăi într-o țară în care se moare cu zile.”

În privința desemnării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru, Stan Lipcanu spune:

„Puțin probabil că îl vom cunoaște săptămâna viitoare, judecând după ritmul dialogului politic, dar și după retorica mereu ofensatoare, servită ba de un partid, pa de altul. Rămâne să mai trăim un oarecare suspans, cel puțin până pe 10 decembrie, data când Marian Lupu a promis, nesilit de nimeni, să anunțe un prim-ministru.”,

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG