Linkuri accesibilitate

Parlamentul-90: în R. Moldova s-a instaurat un regim preluat de la guvernarea comunistă remodelat în politică pretins pro-europeană


Moldova, Ion Madan, vicepreședintele asociației Pralamentul-90 (stânga) și secretarul Nicolae Misail.
Moldova, Ion Madan, vicepreședintele asociației Pralamentul-90 (stânga) și secretarul Nicolae Misail.

Deputații primului Parlament văd soluționarea crizei politice și economice prin alegerea președintelui prin vot direct.

Membrii asociației obștești Parlamentul-90, din care fac parte deputații primului Parlament al Republicii Moldova, s-au adresat într-o conferință de presă către reprezentanții societății civile, cetățeni și parteneri externi, exprimându-și îngrijorarea față de „acapararea instituțiilor de stat și aservirea presei din țară”.

Situația din Republica Moldova a devenit din proastă groaznică, a afirmat jurnalistul Nicolae Misail, care e secretarul acestei asociații:

„În ultimul an, comportamentul guvernanților s-a dovedit a fi unul cu consecințe de-a dreptul dezastruoase pentru democrație, pentru cursul european și pentru populație în ansamblu. Ca rezultat, în Republica Moldova s-a instaurat un regim preluat de la guvernarea comunistă remodelat în politică de stat pretins pro-europeană – doar astfel a fost posibil furtul miliardelor, subvențiile frauduloase în economie, contrabanda, evaziunea fiscală masivă, spălarea banilor cu implicarea unor bănci din Federația Rusă, nivelul înalt al corupției în toate structurile de stat, în special justiție”.

Nicolae Misail spune că e puțin optimist în ceea ce ține de șansa actualei coaliții guvernamentale să amelioreze situația. Refuzul mai multor finanțări de peste hotare este motivat de faptul că partenerii externi „s-au simțit trași pe sfoară de o guvernare profund coruptă”:

„A alegătorii nu au votat partidele în ultimul scrutin, ci cursul european, însă iresponsabilitatea actualei guvernări a erodat nu numai imaginea și autoritatea statului în fața partenerilor externi, ci și încrederea populației în cursul european, mulți dintre ei îndoindu-se și ne mai susținându-l.”

Deputații primului Parlament văd soluționarea crizei politice și economice din țară prin alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, alegerea deputaților pe circumscripții uninominale, eliberarea din funcții a responsabililor de funcționarea sistemului bancar și întoarcerea în țară a miliardului de dolari dispărut din trei bănci subordonate statului.

Membrii asociației obștești Parlamentul-90 consideră justificate protestele cetățenilor și îndeamnă la activism civic, cu respectarea limitelor legale. După părerea lor, Republica Moldova are nevoie de apariția unor forțe politice noi din care ar face parte persoane tinere care s-au făcut cunoscute prin munca lor, inclusiv în organizații internaționale și ale Uniunii Europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG