Linkuri accesibilitate

Premierul britanic David Cameron a făcut o vizită inopinată de două zile la Sofia


David Cameron și Bojko Borisov la gardul de sârmă ghimpată de la granița bulgaro-turcă, 4 decembrie 2015
David Cameron și Bojko Borisov la gardul de sârmă ghimpată de la granița bulgaro-turcă, 4 decembrie 2015

Bojko Borisov: Bulgaria păzește frontierele Uniunii Europene mai bine decât multe țări din zona Schengen.

David Cameron s-a întâlnit cu omologul său Bojko Borisov, cu președintele Rosen Plevneliev iar vineri a vizitat zona de frontiera cu Turcia unde Bulgaria construiește un gardde sârmă ghimpată menit să împiedice traficul ilegal de persoane.

A fost prima vizită lui Cameron în Bulgaria. Pe agenda convorbirilor celor doi șefi de guvern s-au aflat proiectul de reformă în Uniunea Europeană lansat de Marea Britanie, problema migranților, combaterea terorismului și securitatea frontierelor externe ale Uniunii.

Cei doi premieri au făcut scurte declarații pentru presa. David Cameron a declarat că dorește ca Marea Britanie să rămână în continuare în Uniunea Europeană, adaugând: „Nu va fi ușor, nu vom ajunge repede la un consens”. El a salutat modul în care Bulgaria combate traficul ilegal de persoane.

Borisov la rândul său a cerut sprijinul Londrei pentru accesul la fondurile de coheziune cu care sunt realizate importante proiecte de infrastructură.

Punând accentul pe elementul surpriză în realizarea vizitei, despre care nu s-a știut minic până ieri, analistul Ivo Indjev a găsit explicația în evoluția crizei siriene. După el motivul expus la Sofia și Londra pentru înaltul grad de secretizare – securitatea înaltului oaspete, este departe de logică întrucât Bulgaria nu este Afganistan sau Libia.

Scopul neanunțat, după el, îl reprezintă încercarea de a detensiona relațiile dintre Rusia și Turcia și rolul pe care îl poate juca premierul bulgar Bojko Borisov, bine primit atât la Moscova cât și la Ancara.

Analistul constată că Borisov aplică sub o forma modificată regula fostului regel Boris al Treilea din perioada interbelică: întodeauna cu Germania (de data asta Uniunea Europeană), niciodată împotriva Rusiei. Aceasta îi va putea permite să joace un rol în detensionarea crizei ruso-turce.

Borisov l-a însoțit pe Cameron la frontiera bulgaro-turcă în regiunea Burgas unde amândoi au inspectat construcția gardului de sârmă ghimpată împotriva traficului de imigranți ilegali care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Borisov a spus în mai multe rînduri că Bulgaria păzește frontierele Uniunii mai bine decât multe țări membre ale zonei Schengen.

XS
SM
MD
LG