Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Făclia


Invitata serii este Victoria Popovici

Şi în săptămâna aceasta Făclia vine în faţa cititorului cu noi discuţii, dezbateri, prezentări de evenimente ce s-au desfăşurat în instituţiile de învăţământ din republică.

În editorialul cu titlu incitant „Scoate, şcoală, Moldova din mocirlă!” Tudor Rusu, redactorul-şef al săptămânalului, îşi îndeamnă cititorii să mediteze de ce ţara a ajuns în această profundă criză. Opinia autorului este că vinovată-i însăşi societatea, incapabilă să pună preţ pe munca intelectualului. Dacă profesorul nu e apreciat la justa valoare, printr-o reacţie în lanţ, degradează toate sferele sociale. Concluzia este, totuşi, optimistă: chiar dacă se dezvoltă într-un mediu urât mirositor, şcoala a produs şi va produce întotdeauna perle.

Adrian Ghicov vine cu un material în care atrage atenţia că majoritatea elevilor din şcolile noastre citesc destul de prost, fără atitudine şi nici nu înţeleg informaţiile lecturate. El se întreabă - Cine e pregătit să-şi asume rolul de inculpat în dosarul lecturilor ignorate? Familia? Şcoala? Ministerul Educaţiei?

Recent, La Liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău a fost inaugurat oficial un Centru de informare al Uniunii Europene, acesta fiind al doisprezecelea de acest gen care va funcţiona în Moldova. Vizitatorii Centrului vor putea primi şi folosi informaţia Biroului de Publicaţii al Uniunii Europene.

Profesorul Mircea Colpajiu, încheie seria de articole, în care analizează critic manualele de fizică, pline de erori ştiinţifice şi metodice, încercând să găsească răspuns la întrebarea: Cine a transformat fizica într-o sperietoare?

Într-un reportaj de la Şcoala Profesională nr. 2 din capitală, cititorii vor afla cât de frumos a fost celebrată aici Ziua Naţională a României şi a Românilor de Pretutindeni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG