Linkuri accesibilitate

Dumitru Marian: „Sînt sigur că sînt oameni cărora le pasă de viitorul țării”


Un interviu în exclusivitate cu producătorul de film despre proiecțiile peliculei: „De ce eu?”

Tema emisiunii de astăzi – proiecţia specială a fimului „De ce eu?” în trei oraşe ale ţării: Cahul, Chişinău şi Bălţi. Pelicula are la bază o istorie reală. Prezintă România de la începutul anilor 2000 şi povestea unui procuror - tânăr idealist care investighează cazul unui coleg suspectat de luare de mită şi uz de fals.

Dumitru Marian
Dumitru Marian

Detalii despre film şi proiecţiile acestuia în Moldova aflăm de la cineastul Dumitru Marian.

Europa Liberă: Aşadar, un film despre un sistem corupt proiectat într-o ţară în care corupţia e la ea acasă, spun experţii. Să înţelegem că această alegere nu e întâmplătoare?

Dumitru Marian: „Nu, nu este deloc întâmplătoare. E un film pe care voiam demult să-l aduc, chiar la începutul lansării acestuia în cinematografe, dar nu s-a întâmplat. Acum însă filmul este adus cu ocazia prezenței experților la Chișinău. În paralel, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a decis să organizeze această proiecție. Nu e deloc întâmplător.”

Europa Liberă: Ați spus că la proiecţie va fi prezentă şi o echipa de experți in domeniul luptei anticorupţie din România.

Dumitru Marian: „Da, sunt doi experți, Laura Ștefan și Sorin Ioniță, oameni care vin să răspundă la întrebări, eventual, despre sistemul din România de atunci, pentru că suntem aproape siguri că după film vor apărea întrebări. Inclusiv regizorul filmului, Tudor Giurgiu, va fi la proiecție.”

Europa Liberă: E o inițiativă mai puțin obișnuită. Eu, cel puțin, nu prea am auzit despre așa ceva. Anticipați că spectatorii ar putea să aibă niște întrebări, să zicem, cu referire la realitatea din Republica Moldova?

Dumitru Marian: „Eu sunt sigur că spectatorii, oamenii, cetățenii Moldovei în fiecare zi își pun întrebări, dar filmul pe care eu l-am văzut, a propos, anterior, cu siguranță, naște niște idei, naște niște chestii pe care nu le ai în fiecare zi sau nu ți le chestionezi în fiecare zi. Îmi permit să anticipez, așa sper eu să fie și așa cred că va fi. ”

Europa Liberă: Tocmai ca să ridicăm puțin cortina, vă rugăm mult să ne spuneți despre ce este acest film, cu ce ar putea atrage atenția spectatorilor, așa încât să-i intrigăm cât mai mult să vină la proiecție?

Dumitru Marian: „Filmul a fost făcut în 2015, povestește un caz real a unui procuror român în România anilor 2000, mai exact 2002, procurorul care se numea Panait, care, fiind un procuror tânăr, la un moment dat Procuratura sau Tribunalul, Curtea de Apel, cum ar fi de atunci, l-a numit procuror să investigheze cazul unui coleg de al lui, tot procuror, care, chipurile, luase mită, sustrase niște documente etc. Și omul, procurorul nostru tânăr, își dă seama, la un moment dat, că de fapt cazul pe care îl investighează el era un caz de înfundare, era un dosar la comandă pentru că sistemul voia să îl închidă pe acel coleg al lui. Și Panait își dă seama că el este instrumentul malefic al sistemului, de luptă cu un om incomod. Își dă seama, la un moment dat refuză să investigheze cazul, descoperă niște scheme de corupție cu implicări la nivel foarte înalt, refuză să investigheze, începe să facă valuri și într-un final…”

Europa Liberă: Finalul invităm spectatorii, ascultătorii, să îl vadă la proiecție. Tânărul idealist înțeleg că are la momentul dat o revelație dureroasă, aceea că sistemul pentru care a lucrat e putred din temelii. Acum o întrebare oarecum retorică: mai există oare în realitatea moldovenească asemenea idealişti cărora le repugnă sistemul vicios?

Dumitru Marian: „Eu cred că da. Eu cred că fiecare sistem îi are, e adevărat că sunt mai puţini. Dacă ar fi mulţi, atunci s-ar crea masa critică şi ei ar răbufni cumva din interior. Dar eu cred că există foarte mulţi oameni în sistem care lucrează din varii motive, sunt oameni idealişti, oameni care ar vrea să schimbe sistemul acesta. Sunt sigur că există oameni cărora le pasă de viitorul ţării, dar ei nu pot să răbufnească. Mai ales că istoria cunoaşte cazuri în care sistemul s-a răzbunat rău pe oameni care încearcă să-l schimbe. Există. Şi eu sper că, la un moment dat, oamenii aceştia vor învinge, că altfel nu avem niciun viitor.”

Europa Liberă: În ce măsură un film, care este totuşi ficţional, în ciuda cazului real pe care se bazează, în ce măsură poate să modifice optica şi comportamentul unui om de rând? Pentru că se pare că şi aceasta este o miză a voastră.

Dumitru Marian: „În general, filmul ca artă, ca gen de artă are capacitatea de a schimba conştiinţe, de a influenţa conştiinţe. Şi eu cred că, atunci când vezi un film în care în principiu se comprimă o istorie, o viaţă, în timp de o oră şi, te face să-ţi pui nişte întrebări, începi să gândeşti. Filmul acesta are un final destul de pesimist, zic eu, dar pus cap coadă sau pus împreună cu ceea ce se întâmplă în România de astăzi, acest film ar trebui să nască la moldoveni o dorinţă de a schimba ceva. Cred că filmul e destul de reuşit şi cred că filmul prezintă un caz pe care oamenii trebuie să-l ştie. Cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că, atunci când te pui cu sistemul, s-ar putea să rişti, s-ar putea să fii sacrificat, dar niciun sistem nu se poate schimba singur, cineva totuşi trebuie să lupte. Şi eu sper că filmul va da un imbold, un impuls oamenilor să înceapă a lupta cu sistemul, să-l înfrunte cumva.”

Europa Liberă: De ce s-a ales ca proiecţiile să fie şi la Cahul, şi Bălţi, nu doar la Chişinău?

Dumitru Marian: „Ideea filmelor în general sau ideea unui producător de film întotdeauna este ca filmul să fie văzut de cât mai multă lumea. Acesta este considerentul, nu e nicio şmecherie, niciun gând ascuns, astfel încât am găsit locuri şi spaţii de proiecţie şi în localitățile acestea. Şi se va întâmpla de dragul spectatorului. Există dorinţa de a avea cât mai multă lume, inclusiv din afara universităţilor la care se proiectează, respectiv, în Cahul şi Bălţi. Vrem să vină oameni din oraş, oameni simpli. Este ideea aceasta de a trezi conştiinţa. Dar în principiu spaţiul geografic, locurile s-au ales ca să fie cât mai multă lume.”

Europa Liberă: La cum arată în sondaje dispoziţia oamenilor în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, poate ar trebui o caravană în toată ţara?

Dumitru Marian: „Ar cam trebui. Ar fi bine. Dar pe de altă parte, eu cred că disperarea îi va ridica pe oamenii aceştia, eu cred că filmul nu prea îi ajută pe oamenii cei mulţi care sunt în ţară şi disperaţi. Va răbufni de la sine. Dar mi-ar plăcea, desigur, ar fi frumos să ajungem în toată ţara. Nu e posibil. Inclusiv din cauza sistemul care a distrus la un moment dat ceea ce înseamnă reţea de cinematografe din ţară. Inclusiv aceasta trebuie schimbat.”

Europa Liberă: Spre final, domnule Marian, poate le spunem radioascultătorilor când anume îi aşteptaţi la Cahul şi Bălţi?

Dumitru Marian: „Marţi, 8 decembrie, suntem la Cahul, incinta Universităţii „Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, la ora 18.00. Miercuri, ora 18.00, Chişinău, Cinematograful „Odeon”, strada Mihai Eminescu. Şi joi, 10 decembrie, la Bălţi, în incinta Universităţii „Alecu Russo”, ora 18.00. Toate proiecțiile sunt la ora 18.00. Vă invităm. Este un film frumos. Frumos cât poate fi un film despre corupţie şi o istorie tragică, dar e un film pe care merită să-l vezi.”

Europa Liberă: Plus că vor fi şi experţii. Deci, spectatorii vor avea ocazia să pună şi întrebări să vadă cum funcţionează lucrurile şi lupta anticorupţie în România.

Dumitru Marian: „Da.”

Europa Liberă: Dumitru Marian, mulţumim mult pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Dumitru Marian: „Eu vă mulţumesc.”

XS
SM
MD
LG