Linkuri accesibilitate

John Kerry: „Munca noastră rămâne departe de a fi finalizată în ceea ce ține de soluționarea marilor conflicte înghețate printre care se numără și cel transnistrean” (Agora.md)


Jocuri de putere în Procuratura generală și relația cu Vladimir Plahotniuc (RISE-Moldova).

„Munca noastră rămâne departe de a fi finalizată în ceea ce ține de soluționarea marilor conflicte înghețate printre care se numără și cel transnistrean” - declaraţia a fost făcută joi de secretarul de stat al SUA, John Kerry, la reuniunea ministerială anuală a OSCE, transmite Agora.md. „Am realizat foarte multe în ultimii 40 de ani, dar munca noastră rămâne departe de a fi finalizată. Conflictele prelungite din Republica Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan rămân încă nerezolvate - marile conflicte înghețate”, a declarat John Kerry în discursul său. Potrivit oficialului american, Europa are nevoie de o transparență militară mai mare, precum și de creșterea schimbului de informații între forțele militare.

Valentin Buda de la „Evenimentul Zilei” amintește că la începutul acestei săptămâni s-a împlinit un an de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. „Ceea ce trebuia să fie o aniversare a primului sfert din mandatul legislativ al unei noi guvernări pro­-europene, nu este decât parastasul visului comunitar al moldovenilor est­-pruteni”, conchide autorul. Trăgând linie și adunând toate dezastrele acestui an ­ trecând prin concubinajul rușinos cu comuniștii, farsele cu gaburicii, parodiile justițiare cu reglări de conturi mafiote, protestele de polistiren din centrul capitalei etc. ­ rezultatul e catastrofal, crede Valentin Buda.

Reporterii de la „Timpul” se arată convinşi că tot cetăţenii Republicii Moldova vor trebui să întoarcă banii sustraşi din sistemul bancar, pentru că… aşa e la moldoveni – săracul trebuie să-l ajute pe cel bogat cu puţinul pe care-l are, scrie ironic publicaţia. Dacă e să împărţim această sumă la numărul de locuitori din Republica Moldova ar ieşi câte aproximativ 280 de euro per căciulă de moldovean. Fiecare moldovean, de la mic la mare, de la sărac la bogat, de la şomer la muncitor, datorează statului câte aproximativ 280 de euro. Asta e consecinţa miliardului furat, se arată în articolul intitulat „280 de euro per căciulă de moldovean”. Pentru un bulbuc din Parlament, sau vreun judecător corupt, 280 de euro sunt o nimica toată, o seară într-un restaurant sau club îl costă mai mult. Pentru un învățător - 280 de euro înseamnă salariul pe 2-3 luni, pentru un pensionar înseamnă pensia pe 1 an sau chiar 2, conchid autorii de la „Timpul”.

Anastasia Nani, redactor la portalul Anticorupţie.md constată că socialiştii își consolidează grupul mediatic pe care l-ar controla. Firma Exclusiv Media, al cărei fondator, oficial, este deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă, a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului o licență de emisie pentru postul NTV Moldova, ce va difuza emisiunile NTV din Rusia, un post apropiat Kremlinului. În prezent, acesta este retransmis pe teritoriul Moldovei de TV 7, canal ce-i aparţine deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi. Postul de la Moscova ar fi cedat drepturile de retransmisie firmei lui Corneliu Furculiță printr-un contract. În ședința de joi, 3 decembrie, CCA a respins proiectul, dar autorii au promis să revină cu un concept mai bun.

După atentatele teroriste care au avut loc recent la Paris, autoritățile de la Chișinău au organizat ședințe de urgență pentru a evalua potențialele pericole care există pentru Republica Moldova, scrie „Ziarul Naţional”. Probleme au fost identificate acolo unde te aștepți mai puțin. Ministerul Mediului a anunțat despre existența a mii de tone de ferocianură depozitate încă din perioada sovietică la vinăriile locale. Substanța periculoasă, care poate produce pagube ecologice grave și afecta sănătatea populației, ar putea fi atractivă pentru teroriști, cu atât mai mult că unele stocuri nu sunt în siguranță. Potrivit datelor Inspectoratului Ecologic, care au fost actualizate acum doi ani, la fabricile de vinuri din Republica Moldova mai sunt depozitate peste 3 800 de tone de deşeuri ce conţin ferocianură. Stocuri există aproape în fiecare raion, mai scrie „Ziarul Naţional”.

Jurnaliştii de investigaţie de la RISE-Moldova au publicat o scrisoare clasificată „strict confidenţial”, care demonstrează subordonarea directă a procurorilor în faţa liderului informal al democraţilor, Vladimir Plahotniuc. Astfel, pe 19 martie 2014, fostul procuror de Chişinău, Ion Diacov fratele președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, îi scria o scrisoare lui Plahotniuc. Autorul i se adresează lui Plahotniuc, într-un registru de subordonare, cu rugăminți personale și justificări politice. Reclamațiile lui Diacov, descrise în document, împotriva unor colegi din Procuratură, scot la iveală jocurile de putere din această instituție. Un alt document cu stenograme și interceptări, obținut de RISE, dezvăluie legăturile criminale dintre grupările Patron și Borman cu deputatul Constantin Țuțu, campionul K1 care apără reședința de business a lui Plahotniuc.

XS
SM
MD
LG