Linkuri accesibilitate

Liceul Pro-Succes din Chișinău, un model de educație inclusivă


Guvernul de la Chișinău a aprobat un plan de acțiuni de incluziune a copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Decizia a fost prilejuită de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită joi. Natalia Sergheev a făcut o vizită Liceului Pro-Succes din Chișinău.

La prima vedere, liceul Pro-Succes nu se deosebește de celelalte școli. Pe pereți sunt afișate lucrări realizate manual de elevi cu diferite ocazii, ferestrele sunt împodobite cu fulgi de hârtie în ajun de Crăciun și doar un scaun cu rotile care-și așteaptă stăpânul pe coridor dă dovadă că aparențele au fost înșelătoare.

Aici învață 415 elevi dintre care 25 sunt copii cu dizabilități, iar alți 43 au cerințe educaționale speciale. Numărul părinților care aleg această școală pentru odraslele lor este mai mare an de an, iar clădirea liceului devine tot mai neîncăpătoare.

Marina Bîlici, directoarea interimară a liceului Pro-Succes, spune că în loc de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități preferă să sărbătorească „ziua acceptării”, evitând calificativul „dizabilitate”.

„Problemele pe care le avem practic nu sunt legate cu prezența copiilor cu cerințe educaționale speciale. Ei se susțin, învață foarte multe lucruri unul de la altul. Poate că noi nu observăm aici, cât suntem în interior, dar asta se observă când ei pleacă deja, când sunt destul de maturi. Și eu cred că acest beneficiu îl vedem ceva mai târziu, când copiii care absolvesc liceul nostru vor fi părinți.”

Elevii cu nevoi speciale învață după o curriculă adaptată special pentru necesitățile lor. Un rol important în implementarea acestui model didactic în școlile din Republica Moldova l-a avut Programul de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020, aprobat acum patru ani. Beneficiarii direcți ai educației incluzive sunt toți copiii, indiferent de starea materială a familiei lor, apartenența etnică, antecedente penale etc.

Nichita Grejdean este un elev de 12 ani din liceul Pro-Succes cu o pasiune specială pentru transport electric. L-am găsit în Centrul de Resurse, în timp ce învăța despre clima Africii. Și-a pus papion și costum de gală special pentru venirea Ministrului Educației Corina Fusu la școală, spune Nichita.

„Înainte să vin în liceul acesta, copiii dintr-un alt liceu îmi spuneau că n-am rezultate bune. Aici mi-am făcut colegi buni, prieteni. Doar cuvinte de laudă. Pentru mine, copiii cu dizabilități, știind cum e starea lor, este mai bine să-i ajutăm, să facem totul, să aibă un mediu bun.”

Doar patru din zece copii cu nevoi speciale sunt incluși în cadrul educațional moldovenesc, conform statisticilor. Experții în domeniu susțin că în țară sunt peste 600 de cadre didactice de sprijin, de departe suficiente pentru a asigura atenția necesară fiecărui elev cu dizabilități.

Veronica Lazarenco face parte din corpul didactic de sprijin al liceului Pro-Succes de opt ani. Predă matematica și e coordonatoare a Centrului de Resurse – o sală în care au loc sesiuni de jocuri formatoare, ergoterapie, meloterapie și alte activități care ajută la dezvoltarea cognitivă a elevilor.

„Această interacțiune dintre copiii tipici și cei cu dificultăți anumite le educă elevilor tipici o sensibilitate, o toleranță față de toți cei din jur. E una să le spunem că trebuie să fim toleranți, să fim buni și alta e când alături de noi e o persoană pe care o ajutăm, care are nevoie de noi, ne arată dragostea ei.”

În pofida ratificării Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități în 2010 și adoptarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în 2012, acestea continuă să fie supuse tratamentelor inumane și să sufere abuzuri în instituțiile de stat în care sunt internate, se scrie într-un raport al organizației internaționale pentru apărarea drepturilor omului Civil Rights Defenders, publicat la sfârșitul lunii mai.

Previous Next

XS
SM
MD
LG