Linkuri accesibilitate

O nouă rundă de negocieri PL, PD, PLDM s-a încheiat fără nici un rezultat


Parlamentarii trebuie să învestească un nou guvern până în 29 ianuarie, în caz contrar vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

La scurt timp după decizia de a participa la negocierile privind formarea unui nou guvern, liberal-democraţii au anunţat joi o pauză. Liderul interimar al PLDM Valeriu Streleţ spune că va convoca din nou Consiliul naţional politic al formaţiunii pentru că reprezentanţii celorlalte partide implicate în negocieri nu acceptă condiţiile puse de liberal-democraţi, între care și numirea unui premier neafiliat politic.

PLDM a anunţat la începutul acestei săptămâni că acceptă să poarte discuţii pentru crearea unui nou guvern în câteva condiţii: prezenţa presei la negocieri, numirea unui prim-ministru neafiliat politic, condiţii egale pentru toate părţile participante la consultări şi depolitizarea instituţiilor de drept.

După o nouă rundă de discuţii care a avut loc joi la Parlament, liderii partidelor numite pro-europene au recunoscut că negocierile s-au împiedicat de condiţiile liberal-democraţilor, în special de cea care vizează numirea unui premier neafiliat politic şi modelul viitorului guvern. Democratul Marian Lupu a sugerat liberal-democraţilor să ceară permisiunea colegilor din partid să fie mai flexibili în negocieri:

„Pe masa de negocieri noi putem avea cel puţin trei modele de funcţionare a guvernului. Primul model: unul sub formă clasică, premierul politic, componenţa guvernului politică, al doilea model: premier neafiliat politic, cu miniştri delegaţi de către partide şi al treilea model şi premierul şi toţi miniştrii în componenţa guvernului să fie strict tehnocraţi. Nu trebuie să venim cu precondiţii: doar acest model şi-i tot! Discuţiile din ziua de ieri şi ziua de azi au demonstrat diferenţe de poziţii. Noi nu trebuie să stăm pe loc şi să ne blocăm. Astea nu sunt negocieri”.

Răspunsul liderului intermar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ a fost unul evaziv. A anunţat că în scurt timp va convoca şedinţa Consiliului naţional politic al formaţiunii însă nu pentru a cere o anumită „dezlegare” la negocieri, ci pentru a decide dacă va lua pe viitor parte la acestea:

„În aceste condiții, Partidul Liberal Democrat urmează să-și convoace încă odacă CPN și să ia o decizie fie în vederea continuării discuțiilor politice, dacă se vor schimba anumite abordări din partea colegilor noștri, fie să declarăm că noi nu vom mai participa la aceste discuţii”.

Decizia liberal-democraţilor a fost criticată de liderul PL Mihai Ghimpu care le-a reproşat că ar îngreuna procesul de negocieri:

„Dacă vii cu condiţii care sunt votate la partid, de fiecare dată trebuie să alergi, să întrebi: acceptăm sau nu acceptăm. Fiecare partid care vrea să participe la formarea majorităţii parlamentare trebuie să vină cu un singur drept: dreptul de a negocia. În urma negocierilor, dacă se ajunge la o variantă, se întreabă partidul dacă e de acord sau nu. Când vii cu condiţii, noi trebuie să stăm, să ne uităm şi să dăm din umeri. Eu nu accept în genere condiţii. Negocieri înseamnă fără condiţii.”

Legislaţia impune parlamentarii să investească un nou guvern până în 29 ianuarie, în caz contrar vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, scenariu pe care insistă opoziţia socialistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG