Linkuri accesibilitate

Cine și de ce îi ia curentul electric lui Boris Grama, satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni?


Și-a instalat panourile solare pe casă, după ce le-a găsit la o expoziție organizată la Chișinău.
Și-a instalat panourile solare pe casă, după ce le-a găsit la o expoziție organizată la Chișinău.

Și-a instalat panourile solare pe casă, după ce le-a găsit la o expoziție organizată la Chișinău.

Pățania lui Boris Grama din Hîrtopul Mic seamănă uluitor cu povestea lui Don Quijote, în versiunea de benzi desenate.

Prima secvență l-ar putea reprezenta pe Boris Grama stând cu ochii larg deschiși în fața unui stand francez la o expoziție de baterii solare. Asta se întâmpla acum trei ani la Chișinău.

Oferta l-a dat pe spate: 12 panouri solare i-ar fi fost suficiente ca să producă necesarul de energie electrică pentru gospodăria sa.

Numai că „independența” energetică, care l-a înaripat ca pe eroul lui Cervantes, a rămas doar un vis irealizabil.

Secvența următoare din benzi desentate l-ar putea reprezenta în continuare luptând cu morile de vânt. De ce? Panourile solare pe care Boris Grama le-a instalat pe acoperișul casei sale contra sumei de 70 de mii de lei, nu pot funcționa independent.

În zile cu soare intens produc curent peste capacitatea de consum a gospodăriei, în schimb iarna, sau în zilele mohorâte are nevoie de curent suplimentar, pentru că panourile devin neputincioase.

Iată de ce ele sunt conectate la rețeauna operatorului de energie electrică, astfel încât tot surplusul de curent este furnizat automat în rețeaua operatorului.

Boris Grama spune că a furnizat în rețeaua operatorului de energie curent în valoare de peste 11.000 de lei
Boris Grama spune că a furnizat în rețeaua operatorului de energie curent în valoare de peste 11.000 de lei

​Și aici apare partea paradoxală a situației, pe care un pictor de benzi desenate este liber să o reprezinte cum știe mai bine.

De exemplu, prezentând fizionomia unui om electrocutat care are ochii ieșiți din orbite și părul măciucă.

Recompensele se cuvin doar celor care au panouri ce produc mai mult de 10 kilowati pe oră.

Panourile din proprietatea lui Boris Grama produc doar 3 kilowați. Don Quijote din Hîrtopul Mic nu pierde speranța că totuși, cândva s-ar putea să obțină o altfel de relație cu partenerul care îi ia curentul.

Și ca să fie pregătit, ține evidența zilnică, exact ca un elev silitor.

Boris Grama: „Și iată zilnic, ani de-a rândul, mai drept zis trei ani, zilnic.”

Europa Liberă: În ultimii trei ani câte energie ați oferit în rețea?

Boris Grama: „În rețea am oferit 7.000...”

Europa Liberă: Sunt multe pagini, mulți ani.

Boris Grama: „Da, sunt 7026 de kilowati până ieri”

Europa Liberă: Asta e cantintatea de energie care s-a dus în rețea...

Boris Grama: „Da, care s-a dus în rețea și nu-i un bănuț primit pe dânsa.”

Europa Liberă: Cât ar înseamna asta în bani?

Caietul în care Boris Grama și-a notat zilnic, în ultimi trei ani, fiecare kilowat produs de panourile solare
Caietul în care Boris Grama și-a notat zilnic, în ultimi trei ani, fiecare kilowat produs de panourile solare

Boris Grama: „Dacă-i la 1,58, aproximativ 11.000 de lei. 1.58 a fost, dar acum se prevede să fie la 2,15 și înseamnă că o să fie în genere pentru noi tare obijduitor, când noi avem surplus, dar plătim în rând cu fiecare. În acest timp de aproape trei ani, am plătit pentru 4875 de kilowati și asta-i regulat plătit.

Europa Liberă: -Asta ar înseamna peste 5.000 de lei?

Boris Grama: - Asta înseamnă peste 6.000 de lei.

Europa Liberă: - Și ați oferit în jur de...

Boris Grama: - De 11.000.

11.000 de lei, atât ar fi trebuit să încaseze Boris Grama pentru curentul dat în rețea timp de aproape trei ani. Pentru curentul pe care l-a luat din aceleași rețele, în zile mohorâte, a plătit peste șase mii de lei. Bruma de speranță apăruse la orizont atunci când a fost anunțat că legilea urmează a fi amendate, astfel încât și contribuțiile sale, sub cotele de 10 kilowati, să fie plătite.

Boris Grama: „Am vorbit cu directorul ANRE, a fost domnul Ciobanu aici la noi în gospodărie. A fost directorul de la Union Fenosa, și au spus că trebuie de aștepte legea, să fie legea și atunci o să fie totul cum trebuie.

Și reprezentantul operatorului de energie electrică, responsabil pentru relații cu mass-media, Vasile Gribincea, spune că furnizorul de energie nu poate examina solicitările celor care se află în situația lui Boris Grama:

„Avizul de racordare pentru achiziția ulterioară a energiei electrice se eliberează doar producătorilor care au o instalație nu mai mică de 10 kilowati. Alte solicitări nu se examinează de rețelele electrice de distribuție, nu doar de Gas Union Fenosa, dar de toate, pentru că legea este pentru toți solicitanții.”

Factorii decizionali de la Agenția pentru Eficiență Energetică au confirmat existența unui proiect de lege ce urmează să îi facă dreptate lui Boris Grama. Când însă, nimeni nu știe. Directorul adjunct al agenției, Denis Tumuruc, spune că:

„Vine un proiect de lege care acuma, sperăm noi, chiar ieri era discutat în comisie, vine o nouă lege în domeniul promovării utilizării surselor de energie regenerabilă, care vine cumva să introducă un nou principiu, așa numit contorizare netă. La sfârșitul unei anumite perioade se face bilanțul. În cazul în care suntem pe pozitiv, atunci surplusul respectiv livrat în rețea se cumpără la un anumit tarif, în cazul în care bilanțul e negativ, în favoarea noastră, procurăm energia de la distribuitor. ”

Europa Liberă: -De ce este impus acest prag de 10 kWh?

Denis Tumuruc: „Ăsta este un cadru care se trage de prin 2007, dar ce argumente au stat la bază prin 2007, chiar nu vă pot spune. Deja sunt vreo opt ani de atunci, aici chiar răspuns nu vă pot da.”

La fel cum Cervantes l-a testat pe Nemuritorul Cavaler în confruntare cu viața reală, Boris Grama își pune la încercare răbdarea ascultând îndemnurile pătimașe de a opta pentru metode alternative și eficiente de obținere a energiei electrice. Legea nu este însă de partea celor care chiar vor să folosească noile tehnologii pentru eficientizarea energetică. Asta este impresia sa bazată pe propriile pățanii.

Boris Grama: „Sute de oameni mă sună, mă întreabă, vin și văd, și ar vrea în republică tineretul. Oamenii tineri vor, pentru că lucrează peste hotare și văd acolo care sunt rezultatele acestor surse de energie ieftină, și ar vrea și la noi, la părinții lor să instaleze, dar cât timp nu o să fie legea în privința folosirii energiei regenerabile cu restituirea a ceea ce noi dăm în rețea, atâta timp e greu de mers.”

Asta spune Boris Grama, a cărui poveste un desenator pesimist ar fi tentat probabil să o încheie cu pătratul lui Malevici.

Eu însă, la fel ca Boris Grama, rămân optimist și votez cu El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG