Linkuri accesibilitate

Mihai Stratan: „Societatea trebuie pregătită să aplice politicile ecologice”


Interviul dimineții cu directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Suntem în plină Săptămână Eco-Energetică, de fapt un ansamblu de evenimente întemeiate pe preocupările şi acţiunile de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile şi promovării eficienţei energetice. Ieri, de exemplu, în capitală s-a desfăşurat ediţia a treia a forumului „Bioenergie - 2015: către o autonomie energetică locală”.

O convorbire despre aceste evenimente şi, în general, despre starea de lucruri în acest domeniu cu Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Europa Liberă: Aşadar, un ansamblu de evenimente, această Săptămână Eco – Energetică, şi vom încerca să vedem cu ce s-au fructificat lucrările forumului desfăşurat ieri, de exemplu, şi întitulat „Bioenergie - 2015: către o autonomie energetică locală”. Mai întâi, însă, v-aş solicita o apreciere generală: unde se găseşte, se poziţionează Republica Moldova din acest punct de vedere, în comparaţie cu alte ţări?

Mihai Stratan: „Din păcate, la ziua de azi Republica Moldova se află cam la coada clasamentului țărilor care sunt lideri în ceea ce înseamnă valorificarea potențialului eficienței energetice, însă prin toate legile, actele normative care au fost aprobate, au fost transpusă Directiva Europeană cu privire la performanța energetică a clădirilor, va fi aprobată legea cu privire la promovarea surselor alternative de energie, sperăm că toate acest politici vor duce la apropierea Republicii Moldova de statele care au realizări, proiecte bune, dar și o economie bazată pe eficiență energetică.”

Europa Liberă: Dar ce a împiedicat până acum dezvoltarea în acest sens, astfel încât Republica Moldova se află într-o întârziere destul de semnificativă?

Mihai Stratan: „N-aș spune că suntem într-o întârziere gravă dintr-un simplu motiv că ne-am apucat de acest domeniu destul de recent, aproape cinci ani în urmă, când a fost instituită o structură dedicată pentru a implementa politica statului în domeniu. Aș spune că lucrurile evoluează natural. Actele normative se scriu, după care se aprobă alte acte normative care vin să suplinească, să ajute la implementarea legilor și asta tot durează. Mai este o problemă foarte mare, este problema de mentalitate. Este important ca și societatea să fie pregătită să implementeze aceste politici.”

Europa Liberă: Și astfel, domnule Stratan, cât de realist este să se mizeze pe o înlocuire demnă măcar de luat în seamă a energiei cumpărate acum prin una regenerabilă, „produsă acasă”?

Mihai Stratan: „Pot să zic că acum se utilizează pe larg tehnologii care se bazează pe consumul de biomasă. După părerea noastră, a specialiștilor, dar și în țările avansate din Europa, biomasa este liderul clasamentului din tot ce înseamnă producerea energiei din surse regenerabile. Pot să zic că la ziua de astăzi, circa 13 procente din tot consumul de energie este asigurat din resurse din biomasă. În rest, pe toate componentele care țin de resursele eoliene, solare, avansăm poate nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar trebuie de ținut cont și de faptul că tehnologiile nu sunt ieftine. Deci fapt care neapărat poate implica costuri adiționale, cele care vor fi incluse în tarif, deci un tarif mai mare comparativ cu cel de azi. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, populația Republicii Moldova trăiește sub pragul deficitului energetic sau este săracă energetic și ar fi incorect să avansăm pre mult acum cu tehnologii scumpe.”

Europa Liberă: Aţi remarcat, domnule Stratan, că în cadrul Săptămânii Eco - Energetice va fi lansat conceptul de „autonomie energetică locală”. Cum se poate concretiza această autonomie la nivelul unei așezări sau grup de așezări, ce ar trebui să se întâmple ca să putem vorbe despre o autonomie energetică locală?

Mihai Stratan: „Din prezentările făcute de colegii din Germania, în special de primarul orașului Wolfhagen, unde s-a reușit atingerea unei autonomii energetice locale, este important ca în primul rând locuitorii din comunitate să dorească să implementeze aceste tehnologii la ei în localitate, deoarece este un efort nu doar a unui om, ci un efort al localității întregi. Și aici nu-i neapărat să fie anumite indicații sau o lege specială la nivel național. Nici Europa nu are legi anume cu privire la autonomia energetică locală. Asta vine de la fiecare localitate în parte, de la fiecare om în parte.”

Europa Liberă: Forumul de ieri, aflat la a treia ediție deja, a luat în dezbateri subiectul producerii concomitente a energiei termice şi electrice prin utilizării deşeurilor din biomasă. În R. Moldova a fost dintotdeauna destulă biomasă, cum se valorifică această posibilitate și ce ar ajuta dezvoltarea rapidă în acest sens?

Mihai Stratan: „Cu bucurie putem constata că a apărut o piață nouă, piața combustibilului din biomasă solidă. Este la început de cale, dar putem spune cu certitudine că deja trecem de la cantitate la calitate. Au fost instruite peste o sută de companii, dar în final, cei buni, care și produc calitativ, cantități importante de combustibil din biomasă sunt 20. Ceilalți, vin să-și îmbunătățească producerea. Noi le oferim în cadrul agenției multă informație și asistență. Colegii din proiectul „Energie și Biomasă” fac asta de patru ani de zile. Având în vedere că piața este în dezvoltare, am decis chiar în cadrul forumului de ieri să lansăm o altă idee și o altă industrie prietenoasă mediului, în special valorificarea potențialului din biomasă prin a produce biogaz, cel care ne va permite, prin cogenerare, să obținem atât energie electrică, cât și energie termică. Este un potențial care este încă slab valorificat în Republica Moldova, dar calculele pe care le-am făcut ne permit să afirmăm că avem un potențial economic de cogenerare de circa 300 de MW în ceea ce privește componenta electrică. Este o cifră importantă care ne permite să afirmăm că am putea acoperi 30 de procente din necesarul de energie electrică pe care îl consumă Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Stratan, dar cei care au întreprinderi sau crescătorii de animale și vor să se lanseze pe această pistă sunt subvenționați cumva? Deseori, spun oamenii aspectul bănesc este cel care stăvilește spiritul întreprinzător.

Mihai Stratan: „Acum funcționează schema normală de a le oferi, normală în sensul că este cea care se utilizează și pentru celelalte tehnologii de producere a energiei electrice din resurse fosile. Aceleași principii se utilizează și pentru obținerea tarifului pentru energia verde, dar odată cu aprobarea legii cu privirea la promovarea surselor de energie regenerabilă, neapărat vor intra în vigoare și noi instrumente de susținere a acestor producători. Legea se află în parlament, a fost votată în primă lectură. Tot sperăm de un an de zile să fie aprobată această lege în lectura a doua. Cel puțin din partea legiuitorului, vedem o avansare în sensul acesta și sperăm că în cel mai scurt timp va fi aprobată această lege.”

Europa Liberă: În încheierea săptămânii va avea loc o aşa numită Gală „Moldova Eco-Energetică”, ceremonie de premiere „a celor mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice”. Chiar se poate vorbi, eventual cu exemple, despre realizări notabile în acest sens?

Mihai Stratan: „Dacă n-ar fi aceste exemple și n-ar fi cei care participă în concurs, n-ar avea acum această ceremonie 5 ani din data lansării. Putem afirma cu certitudine că acum proiectele, cele care sunt depuse în cadrul concursului, sunt mult mai calitative. Poate nu sunt multe la număr, dar devin mult mai interesante și mai bine realizate. De exemplu, anul curent avem 13 câștigători în cadrul concursului. Deci 13 premianți, cei care vor fi anunțați tocmai în cadrul Galei din data de 4. Avem proiecte interesant în urbe, producerea energiei electrice din panouri fotovoltaice, un lucru foarte important pentru noi în vederea utilizării spațiilor acoperișurilor care acum sunt slab utilizate în orașele mari. Vrem să transmitem acest mesaj, că este posibil și e nevoie de abordat problema după modelul dat. Avem și alte proiecte frumoase, și nu-i neapărat să fie foarte mari. Important este să fie bine realizate, să aibă posibilitatea de a fi aplicate, să le vadă toți și să înțeleagă cum trebuie de făcut.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:43 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG