Linkuri accesibilitate

NATO invită Muntenegru și garantează aderarea Georgiei


Drapelul NATO pe clădirea Parlamentului de la Podgorica
Drapelul NATO pe clădirea Parlamentului de la Podgorica

Moscova a avertizat în repetate rânduri că nu aprobă extinderile viitoare ale Alianței in spațiul fost comunist.


NATO a invitat astăzi Muntenegru să se alăture alianței, o decizie care va irita Rusia și mai mult. Moscova a avertizat în repetate rânduri că nu aprobă extinderile viitoare ale Alianței in spațiul fost comunist.

„E o zi bună pentru Muntenegru, pentru vestul Balcanilor şi pentru întreaga alianţă”, a declarat la Bruxelles secretarul general NATO Jens Stoltenberg miniştrilor de externe din cele 28 de state membre NATO.

„Este clar faptul că NATO îşi menţine uşa deschisă (şi că susţine)... viziunea noastră a unei Europe întregi şi a unui climat de pace.”

Muntenegru invitat să adere la NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00



Ministrul de Externe al Muntenegrului, Igor Luksic, a spus la rândul lui că decizia NATO reflectă marile eforturi depuse de ţara sa pentru a moderniza şi respecta normele societăţii civile occidentale.

Rusia, care se opune extinderii Alianței, a avertizat Muntenegru că alierea la NATO va fi privită la Moscova ca o provocare. Invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contra-măsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor noastre de securitate”, a spus Peskov.

Dmitri Peskov și Vladimir Putin
Dmitri Peskov și Vladimir Putin

Joi, 3 decembrie, Vladimir Putin urmează să se adreseze Adunării Federale a Rusiei.

In privința Georgiei, însă, celălalt candidat, mesajul NATO a fost astăzi foarte ambiguu. La summitul NATO de la București din 2008, când s-a anunțat primirea Croației și Albaniei, și când în schimb candidatura Macedoniei a fost blocată, din pricina opoziției Greciei, Georgia a primit promisiunea că va intra într-o zi în NATO.

In vara aceluiași an, în august, 2008, scurtul război ruso-georgian punea capăt oricărei speranțe a guvernului de la Tbilisi al lui Miheil Saakașvili că ar putea intr-o zi intra în NATO.

Astăzi, miniștrii de externe ai țărilor Alianței și-au repetat îndemnul către Tbilisi să se pregătească pentru fi gata să adere, într-un viitor neprecizat, la Alianță. Rusiei i s-a cerut să-și retragă trupele și armamentul din republicile separatiste din Georgia: Osetia de Sud și Abhazia. Prezența forțelor rusești acolo și acordurile semnate de Moscova cu republicile separatiste „sunt o încălcare flagrantă a principiilor dreptului internațional”, spune documentul final al NATO.

Centrul de antrenament și evaluare Georgia-NATO de la Krtsanisi
Centrul de antrenament și evaluare Georgia-NATO de la Krtsanisi

Tratatul fondator al NATO spune că dacă un membru este atacat, atunci ceilalți membri trebuie să îi acorde protecție, ceea ce ar însemna, in cazul cooptării Georgiei în Alianță, ca NATO să intre în conflict direct cu Rusia.

Chiar dacă a fost invitat astăzi să se alăture Alianței, Muntenegrul va avea nevoie de multe luni de zile înainte de a deveni efectiv membru. Mai rămâne și ca parlamentul de la Podgorica să aprobe intrarea în NATO. Partidele pro-ruse și anti-occidentale din parlament au anunțat deja că vor face tot posibilul să blocheze intrarea Muntenegrului în NATO.

Secretarial general NATO Jens Stoltenberg a spus însă că Muntenegru ar putea deveni membru plin la summitul care va avea loc anul viitor la Varșovia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG