Linkuri accesibilitate

Ion Guzun: „Administraţia penitenciarului trebuie să reacţioneze prompt pentru protejarea vieţii şi integrităţii persoanei”


Penitenciarul Nr.13...
Penitenciarul Nr.13...

Un interviu acordat Europei Libere de consilierul juridic de la Centrul de Resurse Juridice de la Chișinău pe tema condițiilor de detenție în cazul Vlad Filat.

Fostul premier, deputatul Vlad Filat este „umilit” şi „ameninţat” de către alţi deţinuţi din Penitenciarul nr.13, a declarat avocatul său, Igor Popa, ieri, la o emisiunea de la postul Tv „N4”. Avocatul a spus că Filat cere condiții minime pentru a-i asigura „securitatea ca persoană” și „un mod de detenție care este compatibil cu statutul său”. „Trebuie să diferențiem un deținut care a fost prim-ministrul Republicii Moldova şi este deputat de alți deținuți, care trebuie să dețină aceleași drepturi, dar ei nu sunt atât de vulnerabili”, a punctat avocatul. Corespondenta Europei Libere a stat de vorbă cu consilierul juridic, Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, pe care l-a întrebat, întâi de toate, dacă legislaţia prevede condiţii diferenţiate de detenţie pentru demnitari.

Ion Guzun: „Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. O zice şi Constituţia, şi alte legi. Totodată, legislaţia în vigoare, Codul de procedură penală şi Codul de executare, stabileşte o anumită protecţie a persoanelor care se află sub urmări penale şi care invocă faptul că viaţa lor ar fi în pericol în legătură cu dosarul care este examinat. Vorbesc despre persoane care deja sunt în izolatorul de urmărire penală sau în instituţiile penitenciare. Tratamentul sau alte servicii sunt aceleaşi ca şi în cazul altor condamnaţi sau deţinuţi.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să întreprindă administraţia penitenciarului atunci când un deţinut se plânge că este ameninţat, că viaţa lui ar fi în pericol?

Ion Guzun
Ion Guzun

Ion Guzun: „Codul de executare stabileşte o măsură specială de protecţie a acestor persoane şi anume izolarea persoanei într-o altă încăpere, în mod tehnic se instalează anumite mecanisme de semnalizare de urgenţă, o supraveghere non-stop a persoanei şi alte detalii pe care doar administraţia penitenciarului la nivel intern le stabileşte în ceea ce priveşte măsurile de securitate în privinţa persoanei. Nicidecum alte privilegii, cum unii ar încerca să interpreteze.”

Europa Liberă: Dacă ne referim la cazul concret a deputatului Vlad Filat, fost premier, s-ar impune aceste măsuri mai speciale de protecţie din moment ce avocatul domnului Filat susţine că acesta este ameninţat şi umilit prin mesaje scrise şi verbale de alţi deţinuţi?

Ion Guzun: „Dacă atât avocatul oricărui deţinut, cât şi deţinutul confirmă faptul că ar fi intimidat, ameninţat, este supus anumitor presiuni, este sub pericol care pretinde că ar fi lichidat în mod fizic sau alte din situaţii similare excepţionale, atunci cred că acestea sunt justificate în cazul în care avocatul, deţinutul, în primul rând, comunică şi aduc aceste probe.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să reacţioneze în acest caz administraţia penitenciarului?

Ion Guzun: „După cum am spus, prima măsură pe care administraţia penitenciarului trebuie să o ia în calcul şi să o execute este izolarea persoanei care este sub ameninţare într-o altă încăpere sau locaţie. Administraţia penitenciarului trebuie să reacţioneze prompt pentru protejarea vieţii şi integrităţii persoanei care invocă aceste fapte. Care sunt măsurile? Legea nu le stabileşte pe toate în mod expres, dar la general administraţia penitenciarului trebuie să reacţioneze prompt cu toate mijloacele posibile şi disponibile.”

Europa Liberă: Când Vlad Filat, prin avocatul său, solicită să i se asigure un mod de detenţie care este compatibil cu statutul său, ce se are în vedere?

Ion Guzun: „La unele persoane, evident că, condiţiile de detenţie diferă foarte mult cu condiţiile de detenţie pe care le are sau le-a avut la domiciliu. Cred că e destul de motivat ca orice persoană care vine din condiţii bune în condiţii foarte proaste din Penitenciarul nr.13 să solicite condiţii mai bune. Aici sunt însă alte aspecte.

Administraţia Penitenciarului nr.13 din Chişinău nu poate să asigure condiţii mai bune pentru că nu există încăperi, cu câteva excepţii. În al doilea rând, nu putem să asigurăm doar unor persoane condiţii mai bune pentru că, din câte cunoaştem, Penitenciarul nr.13 este supraaglomerat, iar condiţiile sunt foarte proaste cu excepţia a două, trei celule.”

Europa Liberă: În opinia Dvs., un deţinut care a avut o funcţie de demnitate publică sau o şi deţine ar fi mai vulnerabil în comparaţie cu alţi deţinuţi?

Ion Guzun: „Dacă vorbim din punct de vedere a integrităţii fizice, atunci – da. Vă dau un alt exemplu, chiar şi foştii poliţişti, procurori sau alte persoane de demnitate publică ei sunt deținuți sau îşi ispășesc pedeapsa într-o altă locaţie decât condamnaţii care nu sunt din cadrul organelor de drept, fiindcă aceştia, de obicei, sunt intimidaţi şi au alte relaţii cu ceilalţi condamnaţi care se supun aşa zisei subculturi criminale care au anumite ierarhii. Indiferent este o persoană de demnitate publică sau nu condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr.13 pot fi tratate sau considerate ca rele tratamente.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm în România, unde mai mulţi demnitari au ajuns în închisori, au beneficiat de condiţii diferenţiate de detenţie faţă de ceilalţi deţinuţi. Sau în alte state, există închisori, celule speciale pentru deputaţi, foşti miniştri, premieri?

Ion Guzun: „Chiar înainte de aderare la UE România a învestit foarte mult în îmbunătățirea condiţiilor de detenţie, inclusiv construirea unor noi penitenciare care să fie racordate la standardele internaționale. În cazul în care Republica Moldova ar fi implementat acel plan de constuire a noului penitenciar în afara municipiului Chişinău care ar fi rezolvat problema condiţiilor de detenţie şi a supraaglomerărilor, şi a altor probleme din Penitenciarul nr.13, cred că la momentul dat nu am fi discutat despre acest fapt.

Dacă vă aduceţi aminte, atunci când a venit doamna Elena Udrea în faţa Parlamentului român ea menţiona despre condiţiile proaste de detenţie. Nu putem să vorbim şi în cazul României despre un penitenciar sau condiţii de detenţie diferenţiate pentru persoane de demnitate publică. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Statul trebuie să asigure tuturor condiţii de detenţie. Dacă tot s-a început lupta împotriva corupţiei ar fi trebuit să se gândească şi la efectul de bumerang pentru unii, că ar putea să ajungă şi de partea cealaltă a gratiilor.”

XS
SM
MD
LG