Linkuri accesibilitate

Apel către conducerea României privind înființarea unui fond de investiţii pentru R.Moldova


Mai multe organizații din R. Moldova şi România au propus înfiinţarea unui fond de investiţii specializat, numit Fondul Moldova.

Apelul a fost adresat președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și președinților Camerelor Parlamentului de la București. Fondul „ar trebui să fie un instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale şi ireversibile în Republica Moldova”.

Semnatarii apelului propun ca Fondul Moldova să fie înființat de statul român, cu un aport inițial din partea acestuia, dar să fie deschis „prin oferte publice ale investitorilor de retail și ale celor instituționali, astfel încât majoritatea acțiunilor să fie deținute privat”.

„Întrucât multe din ajutoarele oferite de România către R. Moldova s-au pierdut în adevărate găuri negre, propunem ca Fondul Moldova să aibă - pentru eliminarea oricărei ingerinţe politice şi a riscului de corupţie - ca membri în Consiliul de Administraţie atât instituţii ale statului, cât şi organizaţii nonguvernamentale specializate în buna guvernare de pe ambele maluri ale Prutului, pe lângă asociaţii de afaceri, reprezentanţi ai companiilor, etc. Atât contributorii, cât şi cheltuielile să poată fi urmărite online în timp real”, se menţionează în apelul citat de IPN.

Apelul este susţinut în total de 28 de semnatari, între care Fundaţia Universitară a Mării Negre și Societatea Academică din România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG