Linkuri accesibilitate

Apel pentru înființarea Fondului Moldova (Hotnews)


Ipoteze privind viitorul Transnistriei (Adevărul)

S-a știut imediat, prin intermediul agenției Mediafax, că astăzi, la Alba Iulia, un grup de tineri au scandat „Basarabia e România”, „Basarabia, pământ românesc”, dar și „Colectiv” – numele clubului bucureștean unde acum o lună au murit într-un incendiu catastrofal 60 de tineri, iar alți 140 au fost răniți. Sloganurile au fost rostite la ceremoniile legate de ziua națională a României.

Site-ul hotnews informează că un grup de organizații unioniste ale societății civile din România și Republica Moldova a transmis un apel către președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și președinții Camerelor Parlamentului referitor la înființarea Fondului Moldova. Se propune astfel un fond de investiții „specializat ca instrument al sprijinului României pentru schimbări fundamentale în țara vecină și reducerea decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului”. Fondul Moldova ar urma să fie înființat de statul român, cu un aport inițial din partea acestuia, dar ar fi imediat deschis „prin oferte publice ale investitorilor de retail și ale celor instituționali, astfel încât majoritatea acțiunilor să fie deținute privat”. Acțiunile ar trebui listate la bursă de la bun început, propun autorii apelului. Hotnews enumeră organizațiile semnatare și scopurile pe care proiectul ar trebui să le atingă: program coerent și structurat de investiții și asistență financiară pentru Republica Moldova; eliminarea arbitrariului și a lipsei de transparență din eforturile de finanțare a nevoilor statului din stânga Prutului. S-ar evita astfel finanțările acordate prin intermediul politicienilor de la Chişinău, „care sunt priviți cu mare neîncredere atât de către opinia publică, dar și de către partenerii de dezvoltare”. Firmele, produsele și mentalitățile româneşti ar fi promovate „într-un al doilea spațiu de spiritualitate românească”, ceea ce, susțin autorii apelului, ar conduce la „creșterea ponderii populației cu orientare europeană și favorabilă României".

Un articol publicat de Adevărul prezintă ipoteze formulate pe un site ucrainean în legătură cu viitorul Transnistriei după scrutinul electoral nerecunoscut din regiunea separatistă. Titlul rezumă ideea: „Kremlinul pierde o parte a <lumii ruse>„. Analistul site-ului apostrophe.com.ua, Dmitri Oreşkin, susține că Tiraspolul se va întoarce în componenţa Republicii Moldova şi se va reorienta spre Europa. E greu de spus în ce ritm s-ar petrece aacest lucru, dar, potrivit analistului citat de Adevărul, totul are legătură cu faptul că infrastructura vamală din Transnistria s-a îndepărtat substanţial de Federaţia Rusă. Se adaugă și depopularea severă a regiunii, care și-a înjumătățit locuitorii – potrivit unor cifre aproximative, întrucât toată statistica transnistreană ar fi „falsificată”. Potrivit jurnalistului ucrainean citat, situația din regiunea separatistă este „consecința eşecurilor strategice ale lui Putin, care au adus regiunea într-o stare de asediu”.

Același cotidian românesc rezumă și articole din presa rusă, în care se lansează ipoteza unor provocări ucrainene la granița cu Transnistria. Kievul ar dori reaprinderea conflictului de la Tiraspol, într-un moment în care Vladimir Putin este prea ocupat cu Siria.

XS
SM
MD
LG