Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


„Pacienții din Moldova sunt jefuiți și de bani, și de drepturi. Vorbim despre un ordin care este publicat în Monitorul Oficial și care trezește multe controverse. Prin acest document CNAM și-a rezervat dreptul să emită decizii obligatorii și definitive în cazul unor litigii cu spitalele. Altfel spus dacă spitalelor li se încalcă anumite drepturi - primesc bani mai puțini, nu la timp sau chiar deloc – tot CNAM își asumă rolul de judecător, astfel ca să nu se ajungă în instanță. Juriștii spun că acest ordin încalcă Constituția, limitează accesul la justiție și generează conflicte de interese. O opinie complexă la acest subiect veți găsi mâine pe site-ul nostru.

În Moldova infecțiile luate din spitale sunt o bombă un ceas, care generează probleme de sănătate, dar și de finanțare, fiind nevoie de aflări prelungite și neargumentate în spitale. Deși a fost demonstrat prin studii că majoritatea infecțiilor se iau de pe mâinile nespălate ale lucrătorilor medicali, în multe instituții medicale din Moldova nu există suficienți detergenți și șervețele de unică folosință. Din cauza crizei, dar și a gestionării incorecte a banilor, se cumpără cantități prea mici de dezinfectanți. Subiectul a fost discutat la Colegiul Ministerului Sănătății. Specialiștii au decis ca până la 15 februarie să existe o analiză complexă a infecțiilor nosocomiale.

Mai rău stau lucrurile la capitolul „deșeuri medicale” – doctorii sunt nevoiți să le transporte manual afară din spital, iar apoi acestea fie se ard în aer liber, fie în așa-zisele „casangerii” sovietice.

Vorbim astăzi și despre HIV și victimele care au decedat după ce au dezvoltat SIDA. Din păcate, datele la nivel mondial sunt îngrijorătoare. SIDA este cauza de deces numărul unu în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 10 - 19 ani din Africa și a doua cauză de deces în rândul adolescenților la nivel global. Majoritatea adolescenților care decedează de boli asociate cu SIDA au dobândit HIV atunci când au fost copii, adică în urmă cu 10 - 15 ani, atunci când mai puține femei gravide și mame care trăiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral pentru a preveni transmiterea virusului de la mamă la copil.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG