Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Noi nu vom merge la guvernare dacă nu va exista o schimbare dramatică”


Fostul vicepremier pentru reintegrare despre poziția grupului de parlamentari neafiliați în actuala criză politică

În urma deciziei Curții Constituționale care a stabilit că Parlamentul va fi demis dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu va învesti un nou cabinet de miniștri, Consiliul Politic Național al PLDM a decis participarea formațiunii la negocierile pentru crearea unei majorități parlamentare pentru învestirea guvernului. Care este poziția grupului de parlamentari neafiliați? A căutat să afle Valentina Ursu într-un interviu cu deputatul independent Eugen Carpov, prim-vicepreședinte al PPEM.

Europa Liberă: Se împlinește un an de când au avut loc alegerile parlamentare anticipate, dar în Moldova s-a adâncit și mai mult criza politică. Care este explicația?

Eugen Carpov: „Explicația ține de jocurile politice pe care le poartă unii lideri din Republica Moldova, liderii principalelor partide de la guvernare, cum este PLDM, PD, dar parte a acestor jocuri este în ultima perioadă și Partidul Comuniștilor, pe lângă partidele de opoziție, parlamentare, extraparlamentare. Vreau să revin la perioada februarie, când am părăsit fracțiunea PLDM anume din motivul că PLDM cu PD au acceptat o majoritate sprijinită de comuniști în Parlament, un guvern minoritar. Era evident că un asemenea guvern nu are nicio șansă și ne-am convins că am avut dreptate. După care s-a constituit un alt guvern, iarăși în baza unor interese de partid. De ce spun aceasta? De exemplu, faptul că în Parlament există și deputați neafiliați, eu, cum este domnul Leancă, Nicolae Juravschi, nu a fost luat în vedere, practic, nici nu am fost invitați la discuții, măcar să fie consultată opinia noastră. Dar acum, când lucrurile par a fi cu totul proaste, vedem că există deja un interes față de deputații neafiliați și se încearcă cooptarea acestora într-o majoritate care ar fi una bazată pe aceleași principii pro-europene. Nu știu acum până unde vom ajunge, dar astăzi uitați-vă că suntem într-o stare de așteptare. În fiecare zi există câte un eveniment în față care trebuie să ne clarifice lucrurile. Noi nu grăbim să luăm decizii dacă va fi PPEM sau deputații din partea PPEM parte a acelei guvernări sau nu. Noi vom analiza foarte atent care sun discuțiile, ce se dorește să se implementeze în continuare și în baza elementelor concrete vom lua o decizie.”

Europa Liberă: Pentru moment, dumneavoastră, deputații neafiliați, vreți să fiți de folos sau vă este frică că ați putea fi folosiți?

Eugen Carpov: „Nouă nu ne este frică că am putea fi folosiți, suntem maturi și vaccinați, practic, cunoaștem cine sunt partenerii potențiali. Dar sigur că vrem să fim de folos, nu atât partidelor care trebuie să creeze o majoritate pro-europeană, cât să fim de folos procesului de ieșire din criză pentru Republica Moldova, dar nu cu orice preț. Noi nu vom merge la guvernare dacă nu va exista o schimbare dramatică, aș spune eu, în comparație cu situația care a existat până acum.”

Europa Liberă: Dar cum descifrați această schimbare dramatică? Pentru că șase ani aceeași garnitură politică a promis și tot a promis că face reforme, că aduce bunăstare cetățeanului și, practic, se bate pasul pe loc.

Eugen Carpov: „Lucrurile trebuie privite într-o evoluție. Declarații frumoase avem, programe de guvernare cu principii și valori avem, dar nu avem procese de facto. Acum, dacă mă întrebați ce înseamnă schimbare dramatică, în primul rând ea ține de organele de drept și de depolitizarea lor. Și schimbarea atitudinii acestor organe în raport cu justiția și cu respectarea legalității în această țară. Noi nu mai credem în promisiuni, că deja instituția „X”, „Y”, Procuratura sau CNA vor fi instituții corecte și își vor îndeplini atribuțiunile așa cum scrie legea. Noi vrem să existe acțiuni stabilite într-un termen foarte scurt, concret care să demonstreze fără echivoc că lucrurile nu vor mai fi ca anterior. Vă dau un exemplu, dacă e vorba de organele de drept, acum Uniunea Europeană organizează o misiune de evaluare a tuturor structurilor de drept, Procuratura, CNI, CNA…”

Europa Liberă: …în frunte cu șefa DNA de la București Laura Codruța Kovesi.

Eugen Carpov: „Este pentru prima dată când UE nu doar conștientizează, dar vine cu o ofertă să efectueze o evaluare de sistem în Republica Moldova. Ca rezultat al evaluării, cu siguranță, în două-trei luni vom avea niște recomandări.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dumneavoastră sunteți jurist. Chiar credeți că aceste recomandări schimbă situația?

Eugen Carpov: „Logica mea este următoarea: clasa politică, care își asumă guvernarea, trebuie să accepte fără nicio excepție că toate recomandările misiunii UE vor fi implementate. Doi, sigur că e din nou o promisiune, dar după această misiune de evaluare ar trebui să insiste guvernarea să vină acea misiune EUJUST, despre care s-a discutat anul trecut, să fie alți 30-40 de magistrați europeni, care să vină pe câțiva ani, doi-trei ani, și care deja să monitorizeze implementarea acelor recomandări despre care am vorbit mai devreme și să țină mâna pe puls în raport cu situația statului de drept în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, despre o adevărată reformă în justiție doar după cinci ani vom putea vorbi?

Eugen Carpov: „Poate nu după cinci ani. Eu zic că e posibil și într-un an. Dacă avem recomandările în două-trei luni, este un angajament ferm că ele sunt implementate fără nicio excepție și avem o misiune de europeni care monitorizează procesul de implementare. Eu cred că pentru aceasta nu este nevoie de cinci ani, pentru aceasta este nevoie de jumătate de an, după care un an și să vedem rezultatele.”

Europa Liberă: Nu ştiu cine mai crede în aceste minuni, domnule Carpov.

Eugen Carpov: „Şi eu nu le mai cred. Dar până la urmă trebuie să venim cu nişte planuri, cu nişte proiecte pe care să încercăm să le compunem în aşa mod în care să nu mai fie posibilă o derogare. Până acum declaraţii s-au făcut, nu s-a implementat. Trebuie să găsim mecanismul de implementare. Şi fără partenerii străini nu este posibil. Aici, în mecanismul pe care l-am discutat, eu văd şi radiografia făcută de europeni, şi misiunea EUJUST să asigure implementarea recomandărilor. Eu aş vrea să minimizăm factorul naţional moldovenesc, care este unul foarte flexibil şi inventiv, şi să ne lăsăm totuşi cât mai mult pe mâna europenilor.”

Europa Liberă: După atâtea aruncări de săgeţi între cei care vor să facă o majoritate parlamentară în actuala legislatură, după atâta şantaj politic, după atâta ură, după atâta răzbunare între aceiaşi oameni politici, chiar credeţi că vine deznodământul tot de la ei?

Eugen Carpov: „Îmi vine greu să spun dacă ei vor putea să realizeze ceea ce doreşte populaţia. Dar noi trebuie să vedem care sunt alternativele. Până la urmă există alte partide politice puternice astăzi care să preia locul celor existente? Eu zic că sunt foarte puţine. Pe parcursul ultimei perioade doar PPEM a fost partidul care a fost iniţiat, creat, înregistrat şi uitaţi-vă că avem și un rating nu rău în conformitate cu sondajele. Dar aceasta nu este suficient. Însă mulţi ne întreabă PPE de ce nu pledează pentru alegeri anticipate?”

Europa Liberă: Exact. Dacă are această încredere din partea populaţiei?

Eugen Carpov: „Noi, PPEM, suntem convinşi că vom avea un rezultat foarte bun şi vom fi reprezentaţi serios în Parlament. Poţi avea 20-30 de deputaţi în Parlament, dar cu cei 30 să fii în minoritate şi să fii în opoziţie.”

Europa Liberă: Şi atunci mai bine cu aceşti 40 de deputați care şi-au pierdut încrederea din partea cetăţenilor, numai ca să fie creată această majoritate parlamentară?

Eugen Carpov: „Dar pe de altă parte, oponenţii politici sunt cei cu viziuni total diferite de cele pe care le-am promovat până în prezent. Este vorba despre vectorul euroasiatic, este vorba despre o reorientare a valorilor de fapt pe care noi am încercat să le construim în Republica Moldova. Pentru că nimeni nu mă va convinge că în CSI şi în Federaţia Rusă sunt promovate aceleaşi valori. Declarativ da, dar în realitate rezultatul este foarte vizibil, nu trebuie niciun fel de analiză sofisticată. În UE rezultatele sunt, iarăşi, pe faţă. Din punctul acesta de vedere, sigur că este greu să credem clasa politică care e total discreditată. Dar neavând alternative credibile, astăzi trebuie cel puţin să salvăm cursul pro-european şi să lăsăm timp ca să vină partide şi forţe politice noi care vor continua acest parcurs. Dar noi nu trebuie să-l pierdem. Pentru că dacă îl vom pierde, aceasta va fi foarte greu de refăcut, ulterior. Dacă vin partidele de stânga, nimeni nu poate garanta că peste patru ani se va schimba situaţia.”

Europa Liberă: Opiniei publice nici până astăzi nu îi este clar dacă au început negocierile. Pentru că, iarăşi, actorii care vor să creeze majoritatea parlamentară spun că deocamdată au fost doar simple discuţii.

Eugen Carpov: „Ele nu au început. Pentru că la consultări la preşedinte nu vin toate partidele sau vin de formă.”

Europa Liberă: Această decizie a Curţii Constituţionale poate să vă motiveze să găsiţi un numitor comun cât de curând posibil?

Eugen Carpov: „Eu cred că e o decizie judicioasă a Curţii Constituţionale. Pentru că dacă nu există nişte reglementări, un cadru, inclusiv temporal al acţiunilor care trebuie să se întâmple, atunci lucrurile pur şi simplu trenează. Cei din politică înţeleg că şi cu extinderea perioadei de timp se poate de jucat. Acum clasa politică trebuie să fie conştientă că, cu fiecare zi, perioada se micşorează şi deciziile ar putea întârzia. Şi atunci ceea de ce ne temem ar putea să se întâmple. Mă refer la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Cu altă ocazie, liderul PL, domnul Ghimpu, a spus că formaţiunea sa ar admite atragerea comuniştilor la crearea acestei majorităţi confortabile parlamentare. Poziţia Partidului Popular European care e?

Eugen Carpov: „Eu aud diverse declaraţii din partea Partidului Liberal: ba că nu vor face coaliţie cu comuniştii, ba că comuniştii ar avea un oarecare rol. Eu zic că noi trebuie să fim foarte atenţi, comuniştii au demonstrat faţa lor reală: pe de o parte au sprijinit guvernul Gaburici, pe de altă parte votează pentru demiterea guvernelor pe bandă rulantă. Din punctul acesta de vedere, noi ne-am exprimat poziţia mai devreme, noi am spus că nu vom face coaliţie cu Partidul Comuniştilor, noi nu suntem fericiţi nici de această companie cu partidele care au fost discreditate prin comportamentul liderilor şi nu doar al liderilor. Dar în situaţia în care ne asumăm angajamente total diferite de cele care au existat până acum, noi am putea să examinăm în general posibilitatea votării unui viitor guvern, dar, cum ziceam, cu condiţii clare. Vorbeam de justiţie, dar sigur că condiţiile nu se opresc doar aici, este vorba şi de sistemul bancar care trebuie pus la punct, şi de ancheta pe furtul miliardului care trebuie finalizată, şi banii întorşi acasă, şi cei responsabili, nu doar unul, domnul Filat, dar toţi cei care au participat la furtul miliardului să fie traşi la răspundere. După care sigur că mass-media este un domeniu care trebuie reglementat. Şi aici avem nevoie de condiţii clare pe care să le respectăm într-o perioadă cât mai scurtă de timp pentru a evita oligarhizarea în domeniul mass-mediei. Pentru că anume mass-media este cea care reprezintă un instrument puternic în societatea noastră de spălare a creierilor în mâinile celor care deţin aceste pârghii. Şi un şir de alte aspecte economice şi nu numai reprezintă acele condiţii ale PPEM.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Carpov, ideea creării unui guvern tehnocrat prinde rădăcini, poate să prindă rădăcini cu un premier apolitic?

Eugen Carpov: „Foarte greu să-mi închipui cum ar funcţiona un asemenea guvern. Eu înţeleg comparaţia cu guvernul din România, care a fost instalat într-o perioadă foarte scurtă şi cu un premier tehnocrat, dar este vorba de un guvern pe o perioadă scurtă, până la următoarele alegeri, care se vor întâmpla pe parcursul a circa un an.”

Europa Liberă: În România?

Eugen Carpov: „În România mă refer. Deci este un guvern care trebuie să menţină stabilitatea pe această perioadă fără mari pretenţii de reforme, fără mari pretenţii de noi proiecte ş.a.m.d. Pe când noi avem în faţă o perioadă de trei ani. Deci, logic ar fi ca guvernul care ar fi instalat să aibă un plan de gestionare a treburilor din interiorul Republicii Moldova pe perioadă de trei ani. Şi atunci aceasta îţi permite să vii cu reforme, cu aspecte chiar şi dureroase, pentru că în situaţia de criză totală vor fi şi decizii nepopulare, dar guvernul va trebui să şi le asume şi să le promoveze, şi să aibă un suport solid şi sigur în Parlament. Un guvern tehnocrat, cum aţi spus dumneavoastră, cu un prim-ministru apolitic cum poate fi sigur pe acest sprijin din partea partidelor parlamentare, dacă şi partidele acestea între ele se ceartă în permanenţă? Atunci care ar fi garanţia că acest guvern îşi va duce misiunea până la capăt? Eu am foarte mari dubii şi nu cred că este soluţia bună pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Am auzit voci care spun că un guvern e dificil de a fi format în aceste condiţii pentru că nu s-a decis soarta desemnării viitorului preşedinte. Mandatul domnului Timofti expiră la finele lunii martie. E legată o situaţie de alta?

Eugen Carpov: „Eu cred că este legată. Principalele partide, PLDM, PL şi PD, chiar dacă nu declară, au...”

Europa Liberă: …împart „blana ursului”...

Eugen Carpov: „...exact, au în minte elementul martie 2016, care înseamnă compromisul pentru a găsi 61 de voturi pentru alegerea următorului preşedinte. Şi aici sunt câteva aspecte, părţi ale acestui proces: unu, de unde să găsim 61 de voturi; doi, cărui partid să-i aparţină această funcţie? Pentru că vă amintiţi anterior discuţiile purtate între cele trei partide, era vorba despre alegerea preşedintelui peste un an şi jumătate, dar funcţia respectivă deja era parte a partajărilor între partidele de coaliţie. Eu cred că acum, dacă s-ar intra în discuţii, probabil aspectul acesta va fi şi el parte, dacă nu directă a discuţiilor, negocierilor, va fi unul care în configuraţia acestei alianţe să fie şi o perspectivă de alegere a preşedintelui, ca să evităm o nouă criză sau alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Ar putea să se producă o rocadă la nivelul şefilor de mai sus, să zicem domnul Candu să fie schimbat în fruntea executivului, în fruntea Parlamentului să vină o altă persoană, la Preşedinţie să ajungă altcineva, în rezultatul acestor înţelegeri?

Eugen Carpov: „Eu cred că orice ar putea să se întâmple. Mă uitam la condiţia pe care anterior o avansase PLDM: domnul Candu să părăsească funcţia de spicher. După mine, alianţa în baza căreia domnul Candu a fost desemnat ca spicher nu mai există şi acum va fi discutată o altă coaliţie majoritară. Deci, este absolut normal să se discute din nou toate funcţiile care sunt parte a partajărilor politice. Nu organele de drept, instituţiile, dar funcţiile politice care în mod normal se partajează între partidele membre ale coaliţiei. Şi atunci nu aş vedea de ce şi funcţia de spicher să nu fie rediscutată şi domnul Candu să aibă posibilitatea să rămână, dacă va fi găsit un consens pe acest subiect. Dacă nu, înseamnă că vor fi alte reguli de joc.”

Europa Liberă: Din analiza dumneavoastră, până la Anul Nou Moldova se alege cu guvern?

Eugen Carpov: „Dumneavoastră aminteaţi de decizia Curţii Constituţionale, care ne limitează şi, practic, mijlocul lui ianuarie este data când această perioadă va expira. Dar noi ştim că ianuarie este o perioadă de sărbători şi atunci sigur că în decembrie ar fi preferabil să existe un guvern.”

Europa Liberă: Frica mai degrabă acum joacă rolul identificării unei soluţii pentru depăşirea crizei politice?

Eugen Carpov: „Nu este vorba de frică. Dacă ar fi vorba despre interesul cetăţeanului, eu, din câte cunosc, s-ar putea ca în decembrie să nu mai existe bani în buget pentru plata pensiilor şi salariilor.”

Europa Liberă: Am înţeles că deja a secat bugetul şi bani nu mai sunt.

Eugen Carpov: „Aşa este. Şi acum un guvern ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru finalizarea anului curent, pentru aprobarea unui buget pentru anul viitor şi intrarea în 2016 cu cel puţin o viziune, chiar dacă ea este dificilă, grea, dar o viziune cum putem ieşi din criza financiară şi economică.”

Europa Liberă: Dar mai sunt persoane curajoase care să-şi asume această responsabilitate, ţinând cont de această mizerie politică?

Eugen Carpov: „Eu văd că chiar şi în piaţă se strigă anumite nume şi aceste nume nu apar, ele nu mai vor să iasă în faţă şi să-şi asume responsabilităţi.”

Europa Liberă: Vă referiţi şi la Maia Sandu, și la alte personalități?

Eugen Carpov: „La diverse persoane. Şi domnul Sturza, şi doamna Sandu, şi poate şi alţii care se consideră că ar putea să-şi asume asemenea responsabilităţi, dar ezită deocamdată.”

Europa Liberă: Înseamnă că totuşi este adevărat când se spune că cel care va veni în fruntea executivului trebuie să-şi asume rolul de kamikaze?

Eugen Carpov: „Da. Eu nu-l invidiez pe premierul care îşi va asuma un asemenea rol, pentru că este un rol de sacrificiu într-o situaţie în care Republica Moldova nu s-a mai aflat anterior.”

Europa Liberă: L-am auzit pe domnul Candu care zicea că, dacă s-ar fi implicat în aceste negocieri domnul Plahotniuc, s-ar fi găsit deznodământul problemei mult mai uşor şi mai repede. Subscrieţi acestei idei?

Eugen Carpov: „Personal nu-l cunosc pe domnul Plahotniuc, nu-i cunosc manierele de negocieri şi nu-mi dau seama cum ar putea dânsul să influenţeze magnific situaţia de la noi într-o direcţie pozitivă.”

XS
SM
MD
LG