Linkuri accesibilitate

Stînga politică este în creştere în topul preferinţelor alegătorilor (Tribuna.md)


Situaţia actuală în regiunea transnistreană (Evenimentul zilei).

Publika.md citează presa rusă care anunţă că la Moscova, în vârstă de 89 de ani, s-a stins celebrul regizor Eldar Riazanov. Despre moartea maestrului a anunțat nepotul acestuia, Dmitri Troyanovskii. În ultimul an, Riazanov a fost spitalizat de mai multe ori. Artistul emerit al Uniunii Sovietice, Eldar Riazanov a fost regizor, scenarist, actor, profesor, prezentator TV, scriitor, poet, dramaturg și producător. El este autorul cunoscutelor filme „Ironia sudbi ili S leohkim parom”, „Slujebnii roman” sau „Vokzal dlya dvoih”.

Valentin Buda de la „Evenimentul Zilei” analizează situaţia actuală în regiunea transnistreană a ţării, aflată, potrivit autorului, cu un picior în groapa crizei și altul în izolarea aproape totală de metropola moscovită. Editorialistul de la „Evenimentul Zilei” constată că în săptămânile de dinaintea alegerilor gesturile populiste menite să capteze bunăvoința electoratului sărăcit și înfometat nu au lipsit. De la pomenile venite din Rusia pentru pensionari (circa 700 de lei moldovenești) și până la decizia autorităților locale din Tighina, de a inaugura Bradul de Crăciun în ajun de alegeri, toate au venit să arate importanța scrutinului. În special pentru regimul condus de Evgheni Șevciuk, care ar vedea în aceste alegeri un test de popularitate pentru zisele prezidențiale de anul viitor, crede Valentin Buda.

Reporterii portalului de expresie rusă Newsmaker.md au analizat şi ei scrutinul de duminică, din stânga Nistrului, unde lupta pentru Sovietul Suprem s-a dat între Evghenii Şevciuk şi reprezentanţii holdingului Şeriff. Miza este mare: Şevciuk are nevoie de un Parlament loial ca să-şi consolideze poziţia, iar pentru Şerif pierderea puterii ar însemna şi pierderea businessului. Jurnaliştii au stat de vorbă cu fostul deputat din stânga Nistrului, Dmitri Soin, care observă că lupta pentru influenţă în regiunea transnistreană a devenit mai dură. Iată ce crede Soin: „Fără a aştepta prea mult, părţile se vor pregăti de prezidenţiale. Evgheni Şevciuk, având la îndemână resurse administrative, va încerca să pună presiune pe cei de la Şeriff, care prin intermediul deputaţilor pe care îi controlează, vor bloca iniţiativele lui Şevciuk în Sovietul Suprem”. Într-un final, anticipează Dmitri Soin, niciuna dintre părţi nu va înclina balanţa în favoarea sa, prin urmare lucrurile se vor complica.

Agenţia Unian.info de la Kiev publică un interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova în Ucraina, Ion Stăvilă, care, spre deosebire de ex-deputatul Dimitri Soin, consideră că între Evgheni Şevciuk şi oligarhii din regiune, ultimii ar fi în avantaj. Grupul lui Şevciuk deţine puterea şi resursele administrative, iar Sheriff are bani. Sheriff-ul deţine o reţea de supermarketuri, un club de fotbal, televiziuni şi controlează comerţul din regiune. Nu este exclus, crede Ion Stăvilă, ca oamenii să prefere banii ce pot fi investiţi în dezvoltarea regiunii, inclusiv a infrastructurii, întreprinderilor, iar asta înseamnă locuri de muncă.

Citat de „Adevărul Moldova”, Andrei Safonov, fost candidat la şefia regiunii transnistrene, constată că actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, are tot mai puţine şanse ca la anul să fie ales. „Motivul e foarte simplu: puterea executivă şi-a arătat incompetenţa şi incapacitatea de a găsi soluţii. Economia se află pe brânci, ca şi sfera socială, au fost reduse pensiile şi salariile bugetarilor cu 30%. De aceea, nu exclud versiunea ce bântuie în Transnistria - că echipa lui Evgheni Şevciuk pregăteşte o reformă privind anularea alegerii preşedintelui de către populaţia regiunii, astfel încât funcţia de „şef al republicii” să fie aleasă de sovietul suprem”, opinează Andrei Safonov pentru „Adevărul Moldova”.
Revenim la Chişinău, unde, pornind de la sondajele de opinie realizate în ultimul timp, Dumitru Spătaru de la portatul Tribuna.md constată că stînga politică este în creştere în topul preferinţelor alegătorilor. Prin ce se explică acest succes? În primul rînd, prin rezultatele dezastruoase ale aşa-zisei guvernări democratice şi pro-europene din ultimii şase ani, constată autorul. La moment, este evident că, în caz de alegeri parlamentare anticipate, stînga ar putea constitui viitoarea guvernare de sine stătător, fără a apela la ajutorul partidelor de centru sau centru-dreapta. Şi dacă aşa stau lucrurile, nu ar fi oare corect ca stînga să vină la putere? Pentru că, pînă la urmă, alternanţa la guvernare e una din regulile de bază ale democraţiei. Deci, să-i dăm stîngii ce e a stîngii – e de părere Dumitru Spătaru de la Tribuna.md.

De pe Mold-street.com aflaţi că moldovenii achită cu 26 la sută mai puţin ca românii şi de trei ori mai puţin ca danezii când vine vorba de energia electrică. În acest an, cele mai semnificative creşteri de preţuri la energie s-au înregistrat în Ucraina şi Republica Moldova, scriu reporterii bazându-se pe un top realizat de agenţia rusă RIA Rating. Potrivit clasamentului, care cuprinde 42 de state din Europa, Republica Moldova se află pe locul 11 la capitolul: preţul curentului electric. Cele mai mari tarfie din Europa le achită nemţii şi danezii – peste 20 de ruble, adică puţin peste şase lei, pentru un kW/h.

Agora.md anunţă că trei moldoveni se pornesc într-o expediţie în ţara lui Moş Crăciun. Aventurierii - Ilie Toma, Anatolie Untura şi Alex Berdicevsch - care au înfăptuit în vara anului 2015 expediţia intercontinentală în 21 de ţări pe 2 continente ajungând tocmai până în deşertul Sahara din Africa - au o nouă misiune. De această dată ei vor colecta scrisori şi desene pentru Moş Crăciun de la cât mai mulţi copii din Moldova, inclusiv de la case de copii, le vor încărca pe toate la bordul a două automobile şi vor porni tocmai spre Laponia, pentru a-i livra direct Moşului acele scrisori. Nu mai puţin de 27 de puncte de colectare, 10 în Chişinău şi alte 17 în ţară, aşteaptă scrisorile şi copiilor din toată Moldova.

XS
SM
MD
LG