Linkuri accesibilitate

Acord între UE și Turcia în privința migrației


Turcia va pune capăt fluxului de migranți spre Europa în schimbul a trei miliarde de euro și a promisiunii liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii turci.

Liderii europeni și Turcia au ajuns duminică la un acord asupra unui fond în valoare de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să îi primească pe refugiații sirieni.

„Un summit util”, a fost concluzia sobră a președintelui Consiliului UE Donald Tusk, care a adăugat că: „Nu ne așteptăm ca cineva să păzească frontierele pentru noi”. Tusk a răspuns astfel la criticile anterioare în legătură cu „externalizarea” soluționării crizei refugiaților lăsând-o pe seama Turciei contra unor compensații financiare.

Turcia va pune capăt fluxului de migranți spre Europa în schimbul a trei miliarde de euro, precum și a promisiunii liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii turci și relansarea negocierilor de aderare la UE. Acestea sunt concluziile acordului semnat duminică 29 noiembrie la Bruxelles, acord pe care că prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu l-a numit un „nou început”.

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit cu Davutoglu, la Bruxelles, duminică seară aprobând acordul negociat de diplomați în ultimele câteva săptămâni.

Un element-cheie în acordul final este această sumă de 3 miliarde de euro ca ajutor acordat de UE pentru cei 2,2 milioane de refugiați sirieni în Turcia, sumă menită a-i face să rămână acolo, mai degrabă decât să încerce traversarea periculoasă a mării Egee pentru a ajunge în insulele grecești și în UE.

Un alt element major în oferta făcută guvernului islamist de la Ankara: promisiunea relansării negocierilor privind aderarea Turciei la UE -- chiar dacă puțini se așteaptă ca aceasta să se întâmple curând.

„Turcia rămâne o țară candidată”, a spus Donald Tusk.

Ambele părți au salutat anunțul organizării Conferinței interguvernamentale pe 14 decembrie 2015 pentru deschiderea capitolului 17 din negocierile de aderare, cel cu privire la politica economică.

În ceea ce privește liberalizarea vizelor, președintele Comisiei UE Jean-Claude Juncker a declarat că aceasta ar putea intra în vigoare în toamna anului 2016.

Din partea Turciei, primul ministru Ahmet Davutoglu a spus: „Turcia și UE nu sunt direct responsabile pentru criza umanitară siriană, dar trebuie să îi facă față. Noi am plătit opt miliarde de euro până în prezent pentru refugiați. În unele dintre orasele noastre, refugiații sunt mai numeroși decât localnicii. Cele trei miliarde de euro nu sunt date de UE Turciei. Sunt bani destinați refugiaților. Este vorba despre împărțirea poverii între noi și UE."

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG