Linkuri accesibilitate

Bulgaria a întors spatele Rusiei în domeniul militar


Avioane MiG 29 într-o acrobație aeriană la Belgrad, octombrie 2015.
Avioane MiG 29 într-o acrobație aeriană la Belgrad, octombrie 2015.

În ciuda amenințărilor Rusiei, parlamentul bulgar a aprobat în majoritate acordul cu Polonia pentru întreținerea avioanelor MiG-29.

Votul a fost precedat de dezbateri aprinse. În favoarea variantei poloneze au votat partidele din coaliția de centru-dreaptă, aflată la guvernare, și partidul etnicilor turci. Foștii comuniști și ultranaționaliștii din Ataka au cerut demisia guvernului Borisov.

Președintele Blocului Reformator Radan Kanev a declarat că Bulgaria își reconfirmă alegerea strategică în favoarea valorilor democratice: „Daca aviația noastra militară va conta numai pe Rusia, asta ar echivala cu menținerea dependenței de fostul mare frate de la Răsărit (...). Semnarea acordului cu Polonia este foarte importantă pentru securitatea națională și dacă cineva este împotrivă mai bine să nu se ascundă în spatele unor argumente de ordin tehnic. Este vorba nu de turbine și de motoare, ci de orientarea geostrategică a țării”.

Liderul partidului turc Liutfi Mestan a spus că-i place vodka rusească, dar asta nu înseamnă că va renunța la identitatea euroatlantică.

Acordul pentru modernizarea avioanelor MiG-29 prevede ca Uzina aviatică de la Varșovia să repare într-o primă etapă 6 motoare ale acestor avioane produse în anii 1980 în Rusia.

În septembrie 2016 Bulgaria va avea trei MiG-uri modernizate care vor participa la operațiunile Alianței Nord Atlantice.

La Uzina de la Varșovia au fost reparate și modernizate până acum 170 de motoare de MiG-29. Nu a fost înregistrat niciun incident cu avioanele modernizate.

Acordul cu polonezii va aduce Sofiei economii de 12 milioane de euro, la care se adaugă 3% taxe vamale și 20% TVA, ce urmau să fie plătite,dacă lucrările de modernizare ar fi fost făcute în Rusia.

În plus, bulgarii vor primi până în decembrie două motoare MiG sub formă de împromut. În acest mod va fi evita solicitarea unor țări partenere – au fost menționate Grecia și România - pentru paza spațiului aerian al al Bulgariei.

Reprezentanți ai concernului MiG au spus că decizia Sofiei este motivată politic și se înscrie în gesturile antirusești ale guvernului bulgar.

XS
SM
MD
LG