Linkuri accesibilitate

La ce folosesc consultările dintre Nicolae Timofte și partide dacă nu se nominalizează un premier?


Consultările preşedintelui cu partidele parlamentare rămân un ritual lipsit de conţinut

Preşedintele Nicolae Timofti a avut vineri o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare aflate în căutarea unui premier pe care mulţi îl numesc de pe acum unul de „sacrificiu”, menit să supravieţuiască câteva luni de iarnă, până la alegerile prezidenţiale. Consultări similare au avut loc la reşedinţa preşedintelui cu aproape două săptămâni în urmă, cu singura diferenţă că vineri la discuţiile cu şeful statului s-au prezentat şi liberal-democraţii. Declaraţiile de după şedinţă au fost însă la fel de lipsite de conţinut. La ce folosesc aceste consultări dacă tot nu se nominalizează premierul?

Consultările preşedintelui cu partidele parlamentare rămân un ritual lipsit de conţinut, după cum rezultă şi din runda de vineri, după care şeful statului nici măcar nu a ieşit cu comentarii în faţa presei, iar liderii de partide nu au fost în stare să ofere ceva palpabil.

Aşteptările că Nicolae Timofti se va folosi de prerogativa sa constituţională de a nominaliza un premier, chiar şi în lipsa unui acord politic între partidele parlamentare, sunt mici.

Ele totuşi există. De pildă analistul politic Oazu Nantoi, vice-preşedinte al PPEM, în urmă cu o săptămână îşi exprima speranţa la Europa Liberă că Nicolae Timofti va da dovadă de iniţiativă şi va pune partidele parlamentare în faţa faptului împlinit, numind un prim-ministru, cu sau fără voia liderilor politici. Nu a făcut-o. Iar consultările sale cu partidele parlamentare sunt, în aceste condiţii, fie inutile, fie parte dintr-un scenariu pus la cale la sediul unuia dintre aceste partide, crede Oazu Nantoi:

„Probabil că aceste consultări, zic probabil, fac parte din spectacolul politic care urmăreşte scopul demoralizării şi distrugerii PLDM şi preluării controlului total asupra guvernării de PDM, sau de către dl. Plahotniuc. Înainte de crearea aşa zisei coaliţii minoritare la 27 ianuarie 2015, dl. Lupu ataca foarte consecvent PL. Era evident că PD nu vrea ca PL să participe la guvernare. Acum dl. Lupu, probabil la indicaţiile aceluiaşi Plahotniouc, atacă PLDM, acuzându-l de lipsă de cooperare, responsabilitate, de mofturi etc. dar rămân fără răspuns revendicările înaintate de PLDM pentru ca să se aşeze la masa de negocieri. Prin urmare aceste consultări nu aduc la nimic, pentru că preşedintele nu manifestă inişţiativa care-i revine conform constituţiei, PDM nu renunţă la scenariul iniţial, iar cetăţenilor li se propune să creadă acestui spectacol cinic.”

În declaraţiile publice, partidele care încearcă sau mimează că încearcă să formeze guvernul continuă să se contrazică.

Au avansat de pildă termene diferite în care ar putea să fie desemnat un premier: în timp ce, joi, liderul liberal Mihai Ghimpu vorbea despre cinci zile în care ar putea să se producă evenimentul, vineri, ieşind din consultările cu Timofti, democratul Marian Lupu a vorbit deja despre un termen mai extins - până în 10 decembrie.

Există, în plus, discondanţe serioase între formula de guvern la care ar fi căzut de acord forţele negociatoare. Democraţii spun că optează pentru un executiv cu membri neafiliaţi politic, conduşi de un premier la fel neafiliat, pe când partenerii liberali au respins în repetate rînduri, la fel şi astăzi, ca fiind nefezabilă această idee.

După consultările cu preşedintele, liberal-democraţii au dat clar de înţeles că nu renunţă la îndeplinirea unor precondiţii înainte de revenirea la masa de tratative, printre care principalele ar fi deoligarhizarea instituţiilor publice şi retragerea democratului Andrian Candu, finului de cununie al lui Vlad Plahotniuc, din funcţia de speaker.

Previous Next

XS
SM
MD
LG