Linkuri accesibilitate

Bogumil Luft: „Acesta este talentul vostru: de a uita lucrurile rele și de a crea posibilitatea de a merge înainte, după niște visuri”


Interviu cu fostul ambasador al Poloniei la București și la Chișinău.

Fostul ambasador al Poloniei în Republica Moldova şi România, Bogumil Luft, şi-a lansat la Chişinău volumul Românii în goana după happy-end”. Cu această ocazie a oferit un interviu Dianei Răileanu:

Bogumil Luft: „’Românii în goana după happy-end’ este o poveste despre experiența mea cu românii și moldovenii, adică cu toată această lume românească. În urmă cu 30 de ani am cunoscut pe primul român din viața mea și momentul acesta este descris în carte. După aceasta, în diferite calități, am avut contact cu România, sau ca turist, sau ca cel care şi-a vizitat prietenii, sau ca diplomat la un moment dat, chiar ambasador la București, după aceea câțiva ani mai târziu, la Chișinău. De profesie sunt ziarist, am scris foarte mult despre România și despre Republica Moldova şi această carte este, într-un fel, o poveste despre toate acestea și despre niște concluzii la care am ajuns. Este pe de o parte un reportaj, dar pe de altă parte un eseu. Și este adresată mai ales polonezilor. Soția mea, care este pe jumătate româncă și care a crescut la București, și româna este prima ei limbă vorbită, a tradus cartea în limba română și Editura „Polirom” a editat această carte acum trei luni. Am venit în România și în Moldova ca să mă întâlnesc cu cititorii.”

Europa Liberă: Domnule Luft, dar de ce „… în goană după happy-end”?

Bogumil Luft: „Intuiția. Mi-a venit în cap acest titlu înainte de a scrie cartea. Adică, în momentul în care am început să scriu, am știut deja care va fi titlul. Mi se pare acum că este un fel de concluzie, la care am ajuns după reflecții despre istoria românilor, în sensul în care este un popor care are istoria mai lungă

Numai în momentul în care a apărut deja România unită, adică în a doua jumătate a secolului XIX și până cel puțin la Primul Război Mondial, a fost perioada cea mai fericită pentru acest popor care s-a dezvoltat incredibil. A devenit un popor european solid. După aceasta, poporul român a trăit momente foarte dramatice și tragice.

decât existența lui. Adică, într-un fel, românii ca popor unit au apărut în secolul XIX, dar această populație, care a moștenit cultura și limba latină, a trăit în toată această parte a Europei de lung timp. Și această istorie a fost, de fapt, foarte dramatică. Culmea este că numai în momentul în care a apărut deja România unită, adică în a doua jumătate a secolului XIX și până cel puțin la Primul Război Mondial, a fost perioada cea mai fericită pentru acest popor care s-a dezvoltat incredibil. A devenit un popor european solid. După aceasta, poporul român a trăit momente foarte dramatice și tragice. Și foarte des a avut nevoie să se renască. Acesta este talentul vostru: de a uita lucrurile rele și de a crea posibilitatea de a merge înainte, după niște visuri, din când în când și după niște iluzii. Dar dacă aceste iluzii sunt visuri bune, mi se pare că această goană după ele este ceva profitabil și este ceva creator, într-un fel.”

Europa Liberă: Domnule Luft, îmi voi permite să fac o paralelă cu situația Republicii Moldova în 2009. În toți acești ani, până în prezent, s-ar părea că și cetățenii moldoveni erau într-o goană după happy-end, iar happy-end-ul ar fi fost o mai mare apropiere de Uniunea Europeană, dacă pot să îmi permit să spun așa. Dumneavoastră ați fost ambasador în Republica Moldova între 2010-2012. Astăzi, când vă uitați la situația în care este Republica Moldova, sunteți optimist sau pesimist?

Bogumil Luft: „Mai întâi, să vă spun că happy-end-ul nu există, dar trebuie să existe această goană după el. Și, paradoxal vorbind, pot să spun că în Republica Moldova ați crezut ultimii ani foarte tare în acest happy-end, dar nu ați gonit cum trebuie. Adică, este vorba de guverne, dar și de societate. Pentru această transformare, această reformă pe care oricum trebuie să o faceți, ca să funcționeze țara bine, trebuie convingere generală și un efort general, și voința cetățenilor, care trebuie să se exprime prin mijloace politice și prin activitatea practică a societății civile în toate domeniile. Uitați-vă ce s-a întâmplat în România în ultimele trei săptămâni, ceva care este foarte promițător. Adică societatea civilă, oamenii s-au organizat, s-au mobilizat să exprime voința politică foarte tare și au influențat niște schimbări care putem să avem speranța că vor fi bune. În general, România ca țară merge destul de bine acum. Și în economie, și în toate domeniile se vede o activitate, se vede că toată societatea merge înainte. În Republica Moldova cam lipsește, puțin, acest efort susținut, dar eu sunt optimist și vă spun de ce. Când am venit ca ambasador în România, în 1993, această țară era într-o stare dezastruoasă, din toate punctele de vedere, cu o economie ruinată, cu viața politică necredibilă, cu societatea civilă nedezvoltată, cu infrastructura în stare penibilă. Și, îmi amintesc, când am discutat cu colegii mei ambasadori din țările de Vest și am avut în cap perspectiva Poloniei să intre în Uniunea Europeană, pentru ei era ceva: „Ei, de discutat, interesant”, ca subiect al discuțiilor, care era puțin probabil. Dar când spuneam deja că şi România este o ţară care poate fi în viitor în Uniunea Europeană, am fost privit ca un nebun, pur şi simplu. Şi uitaţi-vă, România este în Uniunea Europeană. Deci, datorită experienţei, astăzi sunt şi eu optimist pentru Moldova, care are alte probleme, aceasta este adevărat, în integrarea europeană, decât a avut România.”

Europa Liberă: Şi care sunt problemele Republicii Moldova?

Bogumil Luft: „Societatea este foarte divizată în ce priveşte viziunea viitorului. Şi un lucru, de exemplu, care, după mine, nu a fost făcut într-un mod suficient de intens de această coaliţie de guvernare, care a avut ca scop apropierea de Uniunea Europeană. Această muncă cu societatea, să se explice ce este Uniunea Europeană, când este o societate atât de divizată, ar trebui să se caute un consens, că altfel nu se poate. Cum vreţi să hotărâţi ceva aşa de important pentru o ţară în situaţie de opoziţie a unei mari părţi a societăţii? Aceasta nu se poate.”

Europa Liberă: Şi mai este timp, domnul Luft? Sau deja trenul s-a dus?

Bogumil Luft: „Trenul nu s-a dus, dar momentul nu e bun, că și Uniunea Europeană are multe probleme în prezent. Este sigur că acum trei-patru ani situaţia era mult mai bună. Acum Europa este preocupată de foarte multe chestii şi nu are prea mult loc să se muncească pentru Moldova. Şi în general se pare că ar trebui să fie vizibil un angajament mai intens al moldovenilor, al guvernelor şi societății, pentru o muncă concretă, să se facă această reformă despre care se vorbeşte atât de mult.”

Europa Liberă: Domnule Bogumil Luft, referindu-ne la Republica Moldova, din punctul dumneavoastră de vedere, ce poate pierde acum ţara, dacă nu urmează calea apropierii de Uniunea Europeană? Şi poate nu atât apropierea de Uniunea Europeană, cât mai ales realizarea Acordului de Asociere, care presupune nişte reforme foarte clare: procuratura, justiţia, lupta împotriva corupţiei, mediul de afaceri.

Bogumil Luft: „Această reformă trebuie să fie făcută independent, dacă mergeţi spre Uniunea Europeană sau nu. Acestea sunt reformele pe care toată ţara trebuie să le facă şi se ajunge la o situaţie de democraţie, de dezvoltare bazată pe libertate, economia de piaţă, care şi ea este bazată pe libertate, şi pe baza solidarităţii. Şi statul trebuie să servească această idee a solidarităţii. Toate acestea oricum trebuie să fie realizate. Nu este numai sarcina să facem ca Uniunea Europeană să fie mulţumită de noi. Şi a doua întrebare e că Republica Moldova este o ţară destul de mică, care nu are resurse mari şi care are foarte mult nevoie de o colaborare strânsă cu ceva mai mare. Deci, dacă nu intrarea în Uniunea Europeană, atunci ce anume? Se poate presupune unirea cu România. Dar aceasta este foarte greu de realizat. Este o parte a societăţii care nu vrea aşa ceva, care e şi mai mare decât cei care nu vor intrarea în Uniunea Europeană. După mine, este ceva aproape irealizabil.”

Europa Liberă: Alții ar spune…

Bogumil Luft: „Da, bine: Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Exact, aceasta voiam să spun.

Bogumil Luft: „Această Uniune Euroasiatică este o fantomă, e un slogan deocamdată. Se poate că va fi, dar deocamdată nu este. Adică, există teoretic. Moldova are nevoie de o colaborare cu ceva care este real. Uniunea Europeană este. Din păcate, are toate aceste probleme acum, dar este o realitate.”

Europa Liberă: Ultima întrebare, dacă îmi permiteţi, domnule Bogumil Luft. În 2011, îmi amintesc, la un club de presă, aţi îndemnat atunci Republica Moldova să combată corupţia, adăugând, la fel cum spuneţi şi astăzi, că împotriva acesteia trebuie să lupte nu doar autorităţile moldovene, ci societatea civilă, presa din ţară. Şi aţi mai spus atunci că este nevoie de o schimbare de mentalitate. Întrebarea e care este reţeta, domnule Luft, cum se schimbă mentalitatea?

Bogumil Luft: „Întrebarea este foarte grea. Mi se pare că e ceva misterios în istorie. De ce? Sunt momente în care nişte societăţi se trezesc şi fac ceva important, ceva care schimbă soarta lor. Este aceeaşi întrebare despre Polonia: cum s-a făcut că la un moment dat, în anul 1980, s-a născut o mişcare atât de mare, Mişcarea Solidarităţii? Aceasta a fost pe baza hotărârilor a fiecăruia dintre zece milioane de oameni. Este ceva misterios. Mi se pare că fiecare persoană trebuie să caute această dorinţă în inima sa, sperând că vor fi şi alţii care vor dori acelaşi lucru. Aceasta depinde de voinţa poporului respectiv. De exemplu, după mine, în România a crescut această responsabilitate cetăţenească în ultimii câţiva ani. Înainte nu era aşa. Şi acum există o clasă mijlocie şi oameni deja responsabili și care a apărut în ultima săptămână. Chiar au apărut şi anul trecut, când l-au ales pe Klauss Iohannis. Aceasta este posibil, chiar dacă nu există, este posibil să existe în viitor. Cam aşa se creează istoria de fapt.”

XS
SM
MD
LG