Linkuri accesibilitate

Criza politică din Moldova în dezbaterea Parlamentului European


Elmar Brok: „Există politicieni în partidele pro-europene, ca și alte formațiuni politice, care sunt dornici să aplice reformele. Pe aceștia ar trebui să îi sprijinim.”

Parlamentul European a dezbătut aseară situația din R. Moldova, prima dată după ratificarea, în 2014, Acordului de Asociere.

În debutul dezbaterilor, Comisarul pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides, a făcut un scurt rezumat al situației din țară, de la alegerile parlamentare de anul trecut la dispariția miliardului de dolar din bănci, protestele care cer demisia administației de la Chișinau și încarcerarea fostului premier Vlad Filat.

Vorbind în numele Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, Federica Mogherini, comisarul Stylianides a reamintit faptul că „singurele decizii pe care clasa politicde lă trebuie să le ia și pe care UE le susține sunt acelea care vor duce la bunăstarea populației și la modernizarea țării”. Noul guvern trebuie să facă o prioritate zero din aplicarea reformelor prevăzute in Acordul de Asociere, a mai spus Stylianides. „Trebuie să le reamintim partenerilor noștri de la Chișinău că susținerea UE este una condiționată de implementarea reformelor și politicilor convenite în cadrul Acordului de Asociere”, a subliniat acesta.

UE cere insistent investigarea de urgență a fraudei bancare, găsirea vinovaților și recuperarea banilor. Trebuie făcuți pași decisivi împotriva coruptiei, aceasta însemnând mai ales că sectoarele bancar și public, precum și justiția trebuie reformate.

„Sprijinul FMI si reluarea finantarilor europene sunt conditionate de aceste reforme”, a subliniat Stylianides.

„Partidele politice care au câștigat anul trecut alegerile nu sunt in stare să aplice reformele”, a intervenit și președintele Comisiei de Afaceri Externe, deputatul PEE german Elmar Brok. El a continuat: „Însă există politicieni în aceste partide, ca și alte formațiuni politice care ar putea să o facă și care sunt dornici să o facă. Pe aceștia ar trebui să îi sprijinim. UE trebuie să îi sprijine, pentru ca Moldova să nu eșueze din cauza lipsei de susținere”, a continuat Brok.

„Este ultima șansă pentru coaliția de la Chișinău. Este timpul pentru liderii politici să audă, ceea ce deja noi vedem și populația simte”, a adăugat și președintele Delegației UE-Moldova, deputatul social-democrat Andi-Lucian Cristea, în timp ce colega sa din Marea Britanie, Neena Gil, a explica miza luptei anti-corupție din Moldova pentru UE : „ Republica Moldova este o rută importantă în comerțul ilegal de arme, de aceea reformele și combaterea corupției sunt importante pentru UE. Avem informații că pe aici au fost traficate chiar și componente nucleare furate, care ar fi trebui să ajungă in mâinile ISIS. Doar intervenția FBI a făcut să nu ajungă în cele din urmă. Dar poate alte transporturi nu au fost depistate și a au ajuns cu bine la ISIS sau alte organizatii teroriste. De aceea, reforma justitiei si lupta anticoruptie in Moldova sunt cruciale pentru UE”, a arătat deputata britanica Neena Gil.

XS
SM
MD
LG