Linkuri accesibilitate

Revizuirea tarifului la gaze va deveni posibilă după publicarea deciziei Parlamentului în „Monitorul Oficial”


La un protest față de scumpirile de tarife la energie
La un protest față de scumpirile de tarife la energie

În mediul experților e răspândit scenariul potrivit căruia o eventuală micșorare a tarifului va fi urmată de scumpiri suplimentare la începutul anului viitor.

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să revizuiască tariful la gaze, după ce Parlamentul a anulat, vinerea trecută, amendamentul considerat responsabil pentru jumătate din recenta majorare cu aproape 10 la sută a tarifului. Directorul ANRE Sergiu Ciobanu promitea că tariful va fi revăzut chiar în ziua în care Parlamentul va anula amendamentul. Ceea ce însă nu s-a întâmplat. Europa Liberă s-a interesat când şi cu cât ar putea fi micșorat tariful pentru gaze.

Revizuirea importanta a tarifului va deveni posibila de îndată ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, spune Directorul ANRE Sergiu Ciobanu. Agenția este în drept să excludă din tarif costurile suplimentare pentru transportul gazelor ruseşti, puse pe seama consumatorilor în baza faimosului amendament promovat, anul trecut, de un fost deputat liberal-democrat Simion Furdui. Deşi anterior vorbea despre o eventuala reducere a tarifului de 5 sau chiar 6%, acum directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, nu se grăbește să dea o marja exactă:

Sergiu Ciobanu
Sergiu Ciobanu

„Nu ştim dacă cu 5, 4 sau 3%. Premise sunt din perspectiva cifrelor, dar cât exact trebuie să facem calculele de la zero după formula anterioară care a fost până în 2013.”

Legea prin care a fost anulat amendamentul ar urma să fie publicată vineri în Monitorul Oficial. Unii experţi estimează că reducerea ar trebui să fie de cel puţin cinci la sută, adică în jumătate faţă de majorarea intrată în vigoare de curând.

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Este şi opinia expertului de la Institutul de Reforme şi Politici Europene Sergiu Tofilat. Expertul spune că după anularea acestui amendament tarifele de transport ar trebui reduse cu 300 de lei pentru o mie de metri cubi:

„După ce a intrat în vigoare acest amendament, Gazprom oricum achita pentru serviciul de tranzit, dar toate cheltuielile de transportare au revenit cetăţenilor Republicii Moldova. Dacă ne uităm în cifre – tariful de transport a fost majorat cu peste 300 de lei pe mia de metri cubi, înmulțim la consumul anual al Republicii Moldova de 1 miliard de metri cubi şi se primesc anual peste 300 de milioane de lei, cheltuieli care au fost puse nemotivat, nejustificat pe spatele consumatorilor din Republica Moldova. Este un beneficiu care revinea companiei Moldova-Gaz.”

Sergiu Tofilat spune că estimările experţilor, potrivit cărora reducerea tarifului va fi de cel puţin 5%, ar putea să nu coincidă cu calculele agenției de reglementare:

„Trebuie făcute calcule care este volumul cheltuielilor pentru serviciul de transport care trebuie să fie incluse în tarif şi ele se raportează la cheltuielile totale ale companii. Avem două scenarii. Primul – volumul total de cheltuieli cu situaţia când amendamentul „Furdui” era în vigoare, ele vor fi mai mari cu 300 de milioane de lei. Al doilea - se face un nou calcul fără aceste 300 de milioane. Atunci putem vedea diferenţa. Dar ca să facem un calcul exact trebuie să avem acces la informaţia de bază ca să ştim care sunt cheltuielile reale ale operatorului, care sunt volumele de gaze planificate. Deci, trebuie să avem acces la fiecare componentă a tarifului. Acest lucru îl poate face doar ANRE care se eschivează să ne acorde acces la aceste informaţii.”

În mediul experților e răspândit şi scenariul potrivit căruia o eventuală micșorare a tarifului va fi urmată de scumpiri suplimentare la începutul anului viitor, după ce ANRE va include şi devierile financiare ale furnizorilor, pe care le-a ignorat în recenta majorare a tarifului atât la gaze, cât şi curent. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, dădea asigurări, anterior, că devierile financiare de câteva miliarde de lei vor fi incluse eșalonat în calculul tarifelor în următorii ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG