Linkuri accesibilitate

Franța și Germania ar putea crea un fond franco-german de 10 miliarde de euro...


Refugees din Orientul Mijlociu la centrele de primire din Opatovac, în apropiere de localitatea Tovarnik din Croatia.
Refugees din Orientul Mijlociu la centrele de primire din Opatovac, în apropiere de localitatea Tovarnik din Croatia.

...pentru măsuri suplimentare de securitate, întărirea controalelor la frontierele externe ale UE și primirea refugiaților.

Inițiativa a fost discutată de ministrului francez al economiei Emmanuel Macron cu omologul său german, vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Potrivit agenției Reuter, Macron a trimis propunerea președintelui François Hollande și cancelarului german Angela Merkel. Cei doi lideri se întâlnesc miercuri la Paris.

Fondul ar urma să fie finanțat de cele două țări în raport cu ponderea lor economică și la acest fond ar putea participa orice alt stat din Uniunea Europeană.

„Ideea este de a transmite un mesaj rapid. Dacă vom aștepta o actualizare a programului financiar multianual al Uniunii Europene, nu vom avea nimic până în 2017. Iar situația este urgentă”, a spus Emmanuel Macron luni seară la Berlin.

Pe de altă parte, la Paris, premierul Manuel Valls a declarat la o întâlnire cu presa europeană că Uniunea Europeană trebuie să spună că nu mai poate să primească atât de mulți imigranți și să găsescă soluții ca persoanele care părăsesc Siria să fie luate în grijă de țările vecine.

„Controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene este esențial pentru viitorul ei”, a mai declarat Valls, citat de Agerpres.

Vicepreședintele american Joe Biden participă miercuri la un summit al țărilor din Balcani consacrat în special crizei refugaților și imigranților.

Între timp, autoritățile germane au anunțat că încep săptămâna asta repatrierea în țările din Balcanii de vest a solicitanților de azil respinși.

Cancelarul german Angela Merkel repetă de mai multe săptămâni că Germania îi primește pe refugiații „care au nevoie de protecție”, dar că va accelera repatrierea celor care nu pot primi drept de ședere în Germania. Berlinul a încheiat cu Albania, Kosovo și Muntenegru acorduri de repatriere, mai ales a celor care au acte de identitate expirate, sau și-au distrus actele de identitate înainte de a cere azil în Germania.

Canada, pe de altă parte, a anunțat că va primi 10.000 de refugiați sirieni până la sfârșitul lui decembrie și încă 15.000 în ianuarie și februarie 2016.

Anunțul a fost făcut de noul guvern liberal al premierului Justin Trudeau.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG