Linkuri accesibilitate

PLDM și PDM împart responsabilitatea totală a creării guvernului pro-european reformist (Deschide.md)


V.Voronin: forțele politice ar trebui să uite de ambițiile personale și să se preocupe în primul rând de formarea noului guvern (Noi.md)

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. În opinia sa, PLDM și PDM împart responsabilitatea totală a creării guvernului pro-european reformist. Alături de toate celelalte partide pro-europene reprezentate în Parlament, continuă autorul, acestea trebuie să-și asume responsabilitatea reformelor, a îmbunătățirii vieții cetățenilor și a combaterii reale a corupției. Iulian Chifu scrie că populația Republicii Moldova nu e dispusă să înghită acest ping-pong cu responsabilitatea și că acum rezultatele guvernării au intrat pe primul plan, nu discursurile despre intenții. „Nu m-aș grăbi spre o nominalizare imediată a unui premier.” notează columnistul, în opinia căruia o declarație de afirmare politică a unui acord de coaliție e necesară urgent.

Portalul noi.md îl citează pe liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin care susține în contextul negocierilor prelungite că forțele politice ar trebui să uite de ambițiile personale și să se preocupe în primul rând de formarea noului guvern. ,,Noi trebuie să facem aceasta în perspectiva că peste un anumit timp trebuie să alegem președintele Moldovei”, a mai spus liderul PCRM. Referindu-se la inițiativa PSRM de a organiza alegeri anticipate, Voronin a spus că Oamenii au votat și cât de complicată n-ar fi situația politică din țară, alegerile parlamentare anticipate nu sunt o ieșire din situație.

Mold-Street scrie că următorul premier al Republicii Moldova ar putea fi politicianul și omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Așa precum scriu autorii materialului, pentru o asemenea candidatură ar fi gata să voteze nu doar democrații și comuniștii, liberalii și deputații neafiliați, dar și o parte din liberal-democrați. Citând surse din parlament, jurnaliștii nu exclud faptul că și unii socialiști ar putea fi cooptați la vot. În același timp, în articol este citat președintele parlamentului, Andrian Candu, care a declarat că abia săptămâna viitoare ar putea fi cunoscut numele candidaturii pentru postul de premier. Candu a vorbit despre un guvern al unității naționale, compus din tehnocrați, care să poată propune soluții de ieșire din criza social-economică.

O variantă de rezervă pentru funcția de șef al executivului, mai scriu autorii, ar putea fi Vladimir Cebotari, ministrul în exercițiu al justiției.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG