Linkuri accesibilitate

Rebecca Harms: „Incidentul aviatic ruso-turc arată că nu există o coordonare reală și că actorii care acționează in Siria nu cooperează”


Imagine de la HaberTurk TV.
Imagine de la HaberTurk TV.

Interviu cu co-președinta Grupului Verzilor din Parlamentul European

Europa Liberă: Doamnă Harms, eram pregătită să vorbim astăzi despre comemorarea a doi ani de la Euromaidanul ucrainian. Însă aș începe cu o știre care de marți dimineață rulează pe toate agențiile de presă: doborârea de către Turcia a unui avion de luptă rusesc. Care a fost prima reacție a Dvs. la aflarea acestei vești? Un eveniment ca acesta readuce în actualitate chestiunea realismului și funcționării alianței dintre NATO și Rusia în Siria.

Rebecca Harms: „Am fost îngrozită când am aflat vestea - NATO doboară un avion rusesc. Cine are un pic de experiență pe tema discuțiilor pentru securitate și pace înțelege că avem de-a face cu o alarmă roșie. Sper că va urma o reacție rezonabilă din partea Rusiei și că luptele pe care rușii și altii le duc împotriva ISIS (care nu sunt întotdeauna, de fapt, îndreptate împotriva ISIS...) vor fi cât mai curând coordonate. Un eveniment ca cel de marti arată că nu există o coordonare reală și că actorii care acționează acolo nu cooperează. Mulți experți turci au prevăzut că se vor întâmpla evenimente ca cel de marți.”

Europa Liberă: Care credeți că vor fi consecințele? Cum va reacționa Rusia?

Rebecca Harms: „Am încercat să urmăresc declarațiile Kremlinului și l-am văzut pe președintele Putin insistând asupra faptului că acțiunea Turciei „a fost îndreptată împotriva celor care luptă contra ISIS”. Acest lucru arată că Rusia vede în acest incident aviatic o semnificație politică. Știu că NATO se va reuni curând și sper că toți partenerii vor trata cu înțelepciune și măsură situația creată care este intr-adevăr un eveniment îngrozitor.”

Rebecca Harms: „O coordonare reală nu există și actorii care acționează in Siria nu cooperează”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:19 0:00

Europa Liberă: Schimbând subiectul, să vorbim despre Rusia și UE. Diplomați europeni i-au mărturisit colegului meu de la Bruxelles că UE va iniția, cel mai probabil de la anul, discuții directe cu Uniunea Euroasiatică coordonată de Rusia. Ideea ar fi ca, astfel, să se deschidă noi canale de cooperare cu Rusia, iar în schimb, Rusia să se alăture Vestului în lupta împotriva terorismului. Însă cum se potrivește acestă noua inițiativă de cooperare cu sancțiunile UE impotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și anexarea Crimeei?

Rebecca Harms: „După părerea mea, în acest moment, nu se potrivește deloc. Am citit scrisoarea trimisă domnului Putin de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, și am fost extrem de uimită de pasajul în care propune să sincronizăm implementarea Acordului de la Minsk cu dezvoltarea unor relații economice mai bune cu Uniunea Euroasiatică condusă de Rusia. Nu văd o aplicare consecventă a Acordului de la Minsk, deci nu văd ce anume am putea sincroniza. Sancțiunile economice, ca și sancțiunile îndreptate către anumite persoane în Rusia sunt singurele lucruri de care avem nevoie pentru aplicarea Acordului de la Minsk în estul Ucrainei.”

Europa Liberă: Se implinesc doi ani de la Euromaidan. Cum ați descrie acești doi ani pentru Ucraina, UE și Rusia?

Rebecca Harms: „Pentru Ucraina au fost ani de evoluții bune și rele, poate chiar teribile. Cei care rememorează Maidanul, cum a inceput totul, nu pot să creadă cum a fost posibilă o revoltă pașnică pentru ca apoi să se declanșeze calvarul războiului. Este tragic că după o revoluție atât de non-violentă, o revoluție a demnității, plină de bucurie și cultură, a urmat un război atât de sângeros în est și anexarea Crimeei. 6000 de oameni au murit în Ucraina în acest război, asta după ce au dorit si obținut schimbarea, o țară democratică în care domnește legea printr-o revoluție pașnică.

Cred că mulți europeni nu înțeleg nici azi ce s-a întâmplat și ce se petrece azi în Ucraina. Fac tot ce pot pentru a susține cauza ucraineană aici, pentru a explica faptul că Ucraina incă are multă nevoie de susținere din partea UE. Nu e vorba doar de bani, ci și de reforme, pentru încetarea războiului cu ajutorul acordului de la Minsk. Trebuie să facem mult mai mult pentru Ucraina. Dar pentru ca Ucraina să aibă succes în lupta împotriva Kremlinului, trebuie mai întâi să câștige bătălia internă împotriva corupției.”

XS
SM
MD
LG