Linkuri accesibilitate

Dreptul cetățenilor de a monitoriza tot ce ține de gestionarea banilor publici


Procesul de participare a cetăţenilor la luarea deciziilor în Republica Moldova încă nu este eficient.

Prin exercitarea dreptului de a vota un primar, un consilier sau un deputat, fiecare cetățean obține și cota sa de participare la actul guvernării. În plus orice persoană, indiferent dacă a votat sau nu pentru demnitarii publici, mai are posibilitatea să monitorizeze activitatea administraţiei locale şi centrale, şi mai poate revendica dreptul de a fi consultat atunci când sunt luate decizii de interes public.

Cetățenii sunt în drept să monitorizeze tot ce ține de gestionarea banilor publici, să participe la ședințele consiliilor locale, să facă uz de dreptul la acces la informație pentru a obține documente de interes public sau să sesizeze anumite nereguli, făcând uz de un alt drept important – dreptul la petiționare, ne spune Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză și Prevenire a Coruptiei:

Galina Bostan
Galina Bostan

„Petiţiile ne oferă nouă un șir de informaţii importante pentru un stat care este deschis să reacţioneze la necesităţile cetăţenilor şi de felul cum statul îşi organizează acest serviciu depinde foarte mult imaginea statului în mintea cetățenilor. Prin intermediul petiţiilor, autoritățile comunică cu cetăţenii şi pot afla multe lucruri, inclusiv despre abuzurile propriilor angajati, pot face anumite concluzii referitor la politicile pe care trebuie să le adopte în viitor sau felul în care urmează să fie modificată legislaţia”.

Laura Ștefan
Laura Ștefan

Experta anticorupție din România, Laura Ștefan, spune că un cetățean activ ar trebui să stea cu ochii pe achizițiile publice, să urmărească cine câștigălicitațiile, cum se fac aranjamentele și să sesizeze conflictele de interese, pentru că de cele mai multe ori cei care gestionează banul public influențează ulterior opțiunea alegătorilor în scrutinele electorale:

„Am descoperit, în discuții cu diverse persoane, că într-adevăr există o lipsă de înțelegere a problemei. De exemplu, mi se spune că nu-i nicio problemă ca fiica primarului să primească toate contractele de achiziție publică din respectiva localitate, pentru că a participat la licitație, a câștigat licitația, va presta serviciile, și primarul, pe lângă instrumentele contractuale, are și o influență personală asupra ei și atunci se va asigura că ea își va respecta obligațiile contractuale, inclusiv folosindu-și influența personală asupra fiicei. Ceea ce mi se pare mie periculos este lipsa de înțelegere a faptului că, făcând contracte doar cu firmele prietenilor și ale familiei, închizi, practic, o piață și excluzi de pe piața respectivă pe toți ceilalți întreprinzători care ar putea să ofere bunuri și servicii similare” .

Asta înseamnă, în opinia expertei, că doar firmele selectate pot să angajeze oamenii din comunitatea aceea, adică doar ele pot să pună o pâine pe masă multor familii din comunitatea respectivă și atunci ar trebui ne întrebăm, la alegeri, familiile respective cum vor vota?

„Vor vota, în mod evident, în avantajul celor care le oferă un trai. Deci, vedem cum o chestiune aparent teoretică, economică și legalistică, să spun așa, se transformă într-o chestiune-cheie pentru democrație și pentru libertatea votului, pentru că, dacă în comunitatea respectivă tu n-ai altă variantă decât să votezi cu cel care îți pune pâinea zilnică pe masă, atunci mă întreb în ce măsură mai vorbim despre alegeri libere și despre un vot liber exprimat”.

În satul Calfa, Anenii Noi, bunăoară, primărița Ludmila Ceaglic, care este la al patrulea mandat, a inițiat acum un an consultări cu sătenii în problemele importante pentru localitate și astfel reușește spune dânsa să gestioneze mai eficient banii publici:

„Administrația publică este foarte bucuroasă când cetățenii vin cu idei, propuneri noi, și chiar cu o critică constructivă, pentru că noi din critică învățăm, nu întotdeauna poți să faci bine ceea ce îți propui. Și atunci cetățenii active ne vin în ajutor. La început cetățenii erau sceptici, veneau numai cu probleme la primărie. Când au văzut că unele propuneri ale lor sunt puse în practică, au început să fie mai îndrăzneţi”.

Nu în toate localităţile iniţiativele bune se bucură şi de sprijinul edililor. Un grup de tineri din satul Coloniţa, suburbie a municipiului Chişinău, a inceput acum doi ani pe baze de voluntariat un proiect ambițios. Ei au elaborat o platformă web www.colonita.eu pe care reflectă la zi activitatea autorităților locale.

Accesul la activitățile și deciziile autorității locale este presărat cu multe impedimente, spune șeful echipei de la www.colonita.eu, Mircea Brenici: „Uneori am fost rugați să plecăm de la ședințele comisiilor de specialitate pentru că nu le convenea lor să fie făcute publice diferite aspecte ale luării deciziilor. Alteori am aflat post-factum despre unele decizii luate, după ce s-a hotârât déjà, cum ar fi aprobarea bugetului local, bunăoară, decizie care a fost luată întro astfel de sedință. Asta ne duce la gândul că anumite lucruri se fac pe ascuns. Accesarea informaţiei publice este un proces anevoios, unele informaţii trebuie să le solicităm de la nivel central, mai ales ceea ce ține de finanțe”.

Procesul de participare a cetăţenilor la luarea deciziilor în Republica Moldova, după părerea mai multor experţi, încă nu este eficient, întrucât nu există precedente de sancţionare a adminitraţiilor care fac legea după bunul lor plac, fără să ţină cont de părerea cetăţeanului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG