Linkuri accesibilitate

Platforma „Demnitate şi Adevăr” lansează la 24 noiembrie site-ul său oficial (Jurnal.md)


„Constituția trebuie modificată, dar nu înainte de a ne gândi la motivele adevărate și la consecințele modificării” (Nicolae Negru/Ziarul Național)

Vlad Plahotniuc ar putea sa fie propus premier, anunţă o ştire de pe site-ul protv.md, care citează declaraţiile preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov făcute luni seara în cadrul emisiunii inprofunzime de la protv Chişinău. „Este o variantă”, a spus Diacov întrebat frontal, după care fruntaşul democrat a ţinut să amintească că aceasta idee a fost lansata de Ion Sturza, fostul premier care nu poate fi suspectat de simpatii pentru PD. Diacov il considera si pe Leanca un candidat potrivit pentru functia de premier, intrucat el ar imbunatati repede relatiile cu partenerii externi. Acest lucru ar urma sa fie discutat marţi cu PLDM.

Ziarul „Nezavisimaya Gazeta” de la Moscova scrie („Transnistria se îndepărtează de Rusia”) despre „alegerile cruciale” în sovietul suprem de la Tiraspol, care urmează să fie organizate în Transmistria la 29 noiembrie. Mulți le consideră decisive, notează ziarul rus, pentru că în urma acestora ar putea fi lichidată RMN și să fie reîncorporată în componența RM prin decizia unei noi componențe pro-occidentale din parlamentul regiunii. În acest sens este citat politologul Andrei Safonov, unul dintre candidații la mandatul de deputat în Sovietul suprem, care acuză actuala putere de la Tiraspol că ar fi cedat pozițiile pro-ruse în favoarea Chișinăului și Bruxelles-ului. Svetlana Gamova, autoarea articolului, observă că o situație preelectorală atât de încordată nu a mai a fost remarcată în Transnistria din momentul desprinderii de RM.

Adevărul Moldova” constată într-un editorial semnat de Dan Nicu că „suspendarea lucrărilor la conducta de gaz Ungheni-Chişinău este un act de sabotaj îndreptat împotriva intereselor locuitorilor Republicii Moldova. Autorul are în vedere revizuirea de către Parlament a cheltuielilor bugetare, iar motivarea prin necesitatea scăderii cheltuielilor este doar un pretext pentru justificarea acestui act de sabotaj. Dan Nicu amintește că prin conducta Iaşi-Ungheni, care urma să fie continuată până la Chișinău, ar permite RM să importe cea mai mare parte din consumul de gaz din România, la un preţ cu peste 50% mai mic decât cel pe care-l impune acum monopolistul „Gazprom.” Continuarea cu orice preţ a construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău este o necesitate indispensabilă, notează autorul editorialului, deoarece va permite salvarea situaţiei financiare precare a RM începând cu anul 2017 sau, cel târziu, 2018.

Portalul Jurnal.md scrie că Platforma „Demnitate şi Adevăr” lansează la 24 noiembrie site-ul său oficial prin intermediul căruia vor încerca să aleagă cele mai competente personalităţi care vor face parte dintr-o nouă mişcare politică. Portalul îl citează pe preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, potrivit căruia Platforma DA s-ar putea coagula în jurul unui partid existent „pentru a diminua din riscurile pe care ni le poate crea această guvernare criminală în frunte cu Plahotniuc şi ministrul său de Justiţie.” Andrei Năstase a mai declarat, justificând crearea unui nou partid, că situaţia politică din RM a atins punctul critic, iar partidele politice au pierdut contactul cu alegătorii şi servesc intereselor anumitor personaje, iar programele electorale nu mai au nici o valoare după ce oligarhii ajung la putere.

Într-un editorial publicat în „Ziarul Național”, analistul politic Nicolae Negru constată: „Constituția trebuie modificată, dar nu înainte de a ne gândi la motivele adevărate și la consecințele modificării.” Constatarea este făcută în contextul avizului pozitiv al Curții Constituționale și înregistrării grupului de inițiativă care va aduna semnăturile necesare organizării unui referendum de modificare a Constituției privitor la modul de alegere a șefului statului. În opinia lui Nicolae Negru, e timpul să ieșim din acest cerc vicios al luptei cu efectele și nu cu cauza acestora, să nu acționăm din impulsul răzbunării sau al interesului de grup. „[…] Experiența anului 2010, când a eșuat un referendum similar, inițiat de AIE, e o dovadă că dorința cetățenilor moldoveni de a participa în mod direct la alegerea președintelui nu este chiar atât de fierbinte și conștientă, că în unele condiții pot fi convinși să renunțe la aceasta”, amintește în context Nicolae Negru.

Directorul Institutului de Studii Politice, Vitali Andrievski, analizează într-un comentariu publicat pe portalul de expresie rusă Ava.md de ce Rusia pierde teren în fața SUA și UE în relația cu RM. Autorul menționează între altele că Rusia trebuie să manifeste o atitudine respectuoasă față de RM și să-și retragă armata din Transnistria. Vitali Andrievski sugerează ca Rusia să revină la comerțul liber cu R. Moldova și să investească în întreprinderi mixte, fapt care va deschide calea spre UE, unde RM se bucură de comerț preferențial. „[…] Nu există probleme fără soluții. Și poate ar avea de câștigat toți dacă UE, SUA și Rusia nu vor fi pe picior de conflict în RM, dar își vor canaliza eforturile pentru a transforma această regiune într-o zonă de pace și cooperare”, scrie Vitali Andrievski.

XS
SM
MD
LG