Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleț: „Am convingerea că Partidul Democrat a înțeles grava eroare pe care a comis-o pe 29 octombrie”


Valeriu Streleț vorbind în Parlament scurt timp înainte de demiterea guvernului său
Valeriu Streleț vorbind în Parlament scurt timp înainte de demiterea guvernului său

Un interviu cu liderul interimar al Partidului Liberal Democrat.

Ce vrea PLDM? Pe ce condiţii insistă, dar şi la ce renunţă pentru a participa la guvernare? Un interviu cu liderul interimar al Partidului Liberal­ Democrat, Valeriu Streleţ:

Ce vrea PLDM? Pe ce condiţii insistă, dar la ce renunţă pentru a participa la guvernare?

Valeriu Streleț: „O eventuală începere a unor discuții ar putea avea loc doar dacă Partidul Democrat va accepta să pună în practică solicitările noastre politice care se referă la scoaterea din protectoratul sau de sub influența partinicului oligarhic a instituțiilor independente cu subordonare parlamentară și avem o întreagă listă, dar acest angajament trebuie să se regăsească într-o foaie de parcurs, într-un plan de acțiuni de implementare cu termene stabilite exact; doi se referă la un Guvern cu un prim-ministru neafiliat politic și cu libertatea de a acționa în conformitate cu legea și cu libertatea de a avea un cabinet care să i se potrivească și în cadrul căruia să poată opera permanent; și trei vizează conducerea Parlamentului.

Dacă nu vor fi acceptate aceste condiții de către Partidul Democrat, noi nu vom avea niciun temei să convocăm Consiliul Politic Național pentru a schimba decizia acestui for decizional al Partidului Liberal Democrat care a fost adoptată la 4 noiembrie.”

Europa Liberă: Dar PD nu va accepta - o știe toată lumea, o știți Dvs., o știm noi - așa cum nu a acceptat nici atunci când în anul 2013 Vlad Filat a rupt Acordul, aşa cum nu a acceptat nici în anul 2014, când liberalii erau cam în aceeași situație ca PLDM acum, dar partidul dvs. a fost mai degrabă de partea PD atunci decît cea a PL.

Valeriu Streleț: „Să nu anticipăm. Profunda mea convingere e că Partidul Democrat a înțeles grava eroare pe care a comis-o pe 29 octombrie, atunci când a provocat o criză politică în niște circumstanțe care și așa nu erau simple pentru Republica Moldova. Și astăzi ei trebuie să-și asume această situație și să accepte că soluțiile pe care le propunem noi, liberal-democrații, sunt nu zic unicele posibile și aplicabile, dar sunt cam aproape de această situație.”

Europa Liberă: S-ar putea să aveți dreptate că ei să fi înțeles că au greșit, dar asta nu înseamnă că vor ceda. Dumitru Diacov deja ne-a spus astăzi într-un interviu în această dimineață că așteaptă ca PLDM să renunțe la condițiile dure.

Valeriu Streleț: „Noi nu am formulat condiții dure. Noi am vorbit despre niște revendicări politice firești în actuala situație prin care trece Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că acum este momentul să insistați pe aceste subiecte?

Valeriu Streleț: „Dacă nu acum, atunci niciodată. Asta este profunda mea convingere.”

Europa Liberă: Acum, când Uniunea Europeană este ocupată de rezolvarea problemelor astea cu terorismul?

Valeriu Streleț: „Mai puțin contează în această situația opinia Uniunii Europene care, de fapt, tot timpul a fost una corectă. Acum contează propria noastră decizie internă să ne facem ordine la noi în casă fără a conta pe un sprijin miraculos sau pe vreun instrument magic din partea Uniunii Europene. Noi trebuie să conștientizăm gravitatea problemelor cu care ne confruntăm și situația la care am adus țara.”

Europa Liberă: Asta înseamnă schimbarea vectorului geopolitic, dle Streleț.

Valeriu Streleț: „Asta nu înseamnă schimbarea vectorului. Asta înseamnă o șansă unică de a reseta sistemul politic de la Chișinău, de a face politică bazată pe totalmente alte principii în viitor. Și noi suntem chiar convinși că odată ce am ajuns în această criză politică este un moment oportun de a pune în practică mai multe schimbări despre care vorbeam de mulți ani.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. credeți că PD va accepta acum să îl demită pe Candu, va renunța la controlul Procuraturii Generale, CNA, va accepta un Guvern după formula propusă de PLDM, acum când acest partid e mai puternic?

Valeriu Streleț: „În primul rând, nu știu cât de puternici sunt cei din PD, fiindcă niște politicieni puternici nu comit asemenea gafe politice și delicte politice, așa cum a fost decizia de a arunca țara într-o criză fără prea mari șanse de izbândă. Și doi, noi nu am inventat ceva extrem de imprevizibil sau ceva foarte original, noi am formulat niște condiții absolut firești, iar cei de la PD trebuia să ia decizii. Dacă vor continua în continuare să-și mențină controlul politic asupra instituțiilor independente pe care le-au transformat în bâte politice, să îl aibă ca speaker pe dl Candu care este afiliat direct cu dl Plahotniuc și nu putem vorbi de plecarea lui Plahotniuc din țară și din politică sau cel puțin din politică atâta timp cât o rudă apropiată este în prezidiul Parlamentului. Dacă se vor încăpățîna să nu înțeleagă că astăzi doar un prim-ministru neafiliat politic poate miza pe un minim suport popular care să-i permită să se miște înainte și să facă niște reforme, atunci eu mă îndoiesc de capacitatea PD în general de a face analiză și evaluare politică.”

Europa Liberă: Dacă nu reușiți să vă înțelegeți, asta înseamnă fie coaliție de stânga, fie alegeri anticipate cu venirea unei stângi pro-ruse la putere? Cum credeți, pe cine vor găsi responsabil partenerii occidentali în situația asta, partenerii occidentali care v-au creditat cu mare încredere, poate în mod special pe partidul Dvs. ?

Valeriu Streleț: „Responsabili de declanșarea actualei crize politice fără niciun fel de dubiu sunt cei de la Partidul Democrat, care doar de dragul unei ambiții obsesive de a avea un control total asupra sistemului au demis fără să clipească un Guvern pro-european. Și tot ei, trebui să-și asume toate consecințele politice ale posibilelor procese în cazul în care nu vor dori ca Partidul Liberal Democrat să facă parte din viitoarea majoritate. Deocamdată, eu atest o ne dorință evidentă din partea democraților ca liberal-democrații, adică noi să venim în această viitoare majoritate.”

Europa Liberă: Ce credeți că a avut în vedere dl Štefan Füle, ex-comisarul european, un prieten foarte bun al Republicii Moldova când a spus că e nevoie de compromis? V-a vizat?

Valeriu Streleț: „Eu nu cred că a vizat în mod special Partidul Liberal Democrat, cu toate că politica prin definiție este arta compromisului.”

Europa Liberă: Ba v-a vizat, iar pentru PD a avut alt mesaj: să nu folosească instituțiile statului ca instrument politic.

Valeriu Streleț: „Eu aș porni de la ideea că mesajele pe care le primim noi de la prietenii noștri europeni sunt axate pe un singur laitmotiv - voi ați creat problemele, voi rezolvați-vă, nu așteptați suport din partea noastră. Noi vom da dovadă de o atitudine prietenească așa cum am dat dovadă și mai înainte atunci când vom vedea că voi chiar doriți să ajungeți la mal.”

Europa Liberă: Deci, nu faceți compromis?

Valeriu Streleț: „Cu cine să faci compromis? Noi nu avem de gând să facem compromis cu infractori politici, fiindcă a fost o infracțiune politică să demiți un Guvern pro-european.”

Europa Liberă: Cine este negociatorul Uniunii Europene care vine, l-ați anunțat Dvs., dar cine este, când vine, sunt și ceilalți de acord cu venirea lui?

Valeriu Streleț: „Și aici este o eroare de interpretare din motive că eu am declarat că s-ar putea ca familiile politice europene să convină asupra unei candidaturi, a unui mediator care să fie propus partidelor politice pro-europene, așa zise pro-europene din Republica Moldova, care să încerce să ne adune la o masă.”

Europa Liberă: Deci, nu e sigur?

Valeriu Streleț: „Nu e sigur, eu am zis că s-ar putea să vină. Asta a fost o idee pe care am discuta-o și cu reprezentantul PPE și cu reprezentatul ALDE, urmau deja să se consulte cu socialiștii europeni, să vadă dacă pot atinge o viziune de compromis privind o persoană.”

Europa Liberă: Cu PD, PL ați discutat despre acest lucru?

Valeriu Streleț: „Încă nu, deoarece urmează să vină semnalul de la familiile politice europene că, uite, noi am convenit și în fond ar fi următoarele candidaturi: unul, doi, trei. Acum discutați voi pe intern și decideți pe cine din ei l-ați putea agrea și ne spuneți când poate veni.”

Europa Liberă: Dar în anul 2014, când liberalii erau în situația asta, nu a ajutat medierea aceasta europeană, ați fost atunci mai degrabă de acord cu PD decât cu PL?

Valeriu Streleț: „Subliniez încă odată că noi nu contăm pe miracole că uite va veni un magician de la Bruxelles care va reuși repede să rezolve problemele și să ne așeze pe toți la o masă. În primul rând, niciunul din marele partide europene, din familiile noastre politice europene nu-și permite vreo oarecare intervenție în afacerile politice interne ale Republicii Moldova. Înțelegem că misiunea unui viitor mediator va fi mai mult de moderator al unor discuții, dar nu de a încerca să impună niște regulile de joc. Regulile trebuie noi să le facem.”

Europa Liberă: Liberalii, grupul Leancă pe cine credeți că vor sprijini în aceste discuții: PLDM sau PD?

Valeriu Streleț: „Ei sunt deschis alături de Partidul Democrat, niciunul din ei nu a făcut nicio declarație care să condamne votul democraților cu socialiștii și cu comuniștii. Doar așa niște aluzii ușor critice săptămâna trecută au început să apară din partea dlui Ghimpu, din partea dlui Leancă. Dar deocamdată au făcut și fac front comun cu Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Să ne referim acuma un pic la problemele interne ale partidului, ați enunțat curățarea PLDM.

Valeriu Streleț: „Noi înțelegem că partidul va trece printr-o perioadă de resetare internă și principiile în baza cărora vom face această resetare sunt încă în proces de elaborare. De exemplu, s-ar putea să avem o decizie că în cazul când un membru de partid este vizat într-o investigație penală în calitate de învinuit sau bănuit va exista o regulă în partid ca membrul respectiv să-și suspende calitatea de membru pe durata investigației până când nu-și probează nevinovăția. S-ar putea ca situații similare să le avem și în cazul când vor fi investigații jurnalistice. Dar deocamdată suntem la etapa elaborării principiului și stabilirii unui grafic, unui calendar al acțiunilor de mai departe.”

Europa Liberă: Nu credeți că ar trebui să începeți poate prin detașarea de liderului Dvs., Vlad Filat, care se află acum sub ancheta Procuraturii? PD și PL, de exemplu, vă acuză că îi țineți partea și de asta sunt toate conflictele.

Valeriu Streleț: „Ce înseamnă detașare? Ei au găsit un motiv pentru ași justifica, în special PD lașitatea politică și delictul politic pe care l-au comis din cauză că își doresc să controleze tot sistemul și să îl mențină așa cum este. S-au axat pe această idee precum că PLDM, eu personal, aș face mai mult advocacy pentru dl Filat decât să îmi fac meseria de zi cu zi. Eu mi-am făcut meseria de zi cu zi fără niciun fel de ezitări și le-am probat și prin fapte. Iar ceea ce îl vizează pe dl Filat, noi operăm cu principiul constituțional privind prezumția nevinovăției.”

Europa Liberă: Ce cred partenerii Dvs. din Partidul Popular European, unde ați mers săptămână trecută, v-ați întâlnit chiar cu președintele partidului, ce cred despre arestarea lui Vlad Filat?

Valeriu Streleț: „Cred că ăsta este un rezultat al unor erori comise de către sistemul politic din Moldova, inclusiv PLDM în ultimii ani, atunci când a fost admisă creșterea unui sistem monstru în partea ce ține de justiția selectivă, de justiția subordonată. Ei își exprimă îngrijorarea ca și în cazul dlui Filat, dar și în cazul oricăror altor procese, să fim siguri că justiția din Moldova e capabilă să asigure profesionalism, echidistanță, obiectivitate. Și în acest sens ei cred că vor da curs și demersurilor care au fost făcute de către partid ca acest caz să fie monitorizat în mod special și de către reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și eventual de alte foruri, atât.”

Europa Liberă: Cum vă explicați, de ce nu au sărit în apărarea lui Vlad Filat, nu am văzut nicio declarație de acest gen?

Valeriu Streleț: „Din motive că este extrem de sensibil să intervii într-un caz, într-o țară, când încă nu este clară nici baza probatorie, nici mersul investigației. Avem doar un autodenunț a unui personaj care el însuși trebuia să se afle după gratii.”

Europa Liberă: Părerea Dvs. personală, aflarea la libertate a lui Ilan Shor este opera cui?

Valeriu Streleț: „Indubitabil Ilan Shor a avut o tranzacție cu autoritățile care investighează cazul, cu factorii decizionali politici cel mai probabil cu dl Plahotniuc și are toată protecția dumisale.”

Europa Liberă: Revenind la această idee cu curățarea rândurilor partidului. Maia Sandu lăsa nu demult de înțeles că o condiție care ar face-o să se gândească serios la un drum comun cu PLDM ar putea fi tocmai curățarea partidului. Vine sau nu vine Maia Sandu?

Valeriu Streleț: „Nu o facem de dragul ei, credeți-ne vă rog. Decizia de resetare internă a partidului noi o discutam cel puțin un an în urmă. În mod serios la începutul toamnei anului curent chiar preconizam pentru lunile septembrie-octombrie organizarea unui Congres ca să respectăm anumite principii de resetare și evaluare internă a rândurilor membrilor noștri. Așa că dna Maia Sandu poate fi doar un foarte bun coleg, poate fi un factor de impulsionare a unor reforme interne în țară, în partid în particular, dar nu este un scop în sine de a ne reseta partidul pentru a fi simpatici pentru Maia Sandu. Dânsa va decide singură când și cum se va implica în procesul politic activ. Deocamdată dânsa e pe banca spectatorilor.”

XS
SM
MD
LG