Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „Poate că nu ar strica așa un mediator între părțile beligerante...”


Interviul dimineții cu președintele de onoare al Partidului Democrat.

Valeriu Streleţ, cel care conduce după arestarea lui Vlad Filat Partidul Liberal-Democrat, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute câteva declaraţii care par să sugereze o disponibilitate mai mare ca până acum a PLDM de a participa la instalarea viitorului guvern. Există în Parlament o majoritate care vrea evitarea alegerilor, a spus Streleţ. Un negociator de rang înalt de la Bruxelles va veni la Chişinău să ajute aceste forţe politice să se înţeleagă, a adăugat el.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Astăzi, îi dăm cuvântul Partidului Democrat, prin preşedintele său de onoare Dumitru Diacov, cu întrebarea cum se raportează democraţii la aceste perspective.

Europa Liberă: Să începem cu întrebarea cheie: s-a anunțat venirea unui „revizor”. Înțeleg că va fi un demnitar agreat de toată lumea și va trebui să medieze în sfârșit crearea acestei coaliții. Cine ar putea fi, cine l-a invitat, cât de dorit este de toată lumea?

Dumitru Diacov: „Vă spun sincer, știu atât cât știți și Dvs.: am auzit că vine cineva de la PPE sau poate într-o formulă mai largă, cum au venit cândva la Aeroport reprezentanții celor trei grupuri politice europene.”

Europa Liberă: Nu pomeniți Aeroportul, că a fost de tristă pomină.

Dumitru Diacov: „Sper să ne mai învățăm minte pe parcurs, nu? Am auzit că vine cineva și dorește să aibă discuții cu reprezentații tuturor grupurilor parlamentare. Sper că va veni și sper că vom avea o discuție sinceră. Nu știu dacă este nevoie, dar în condițiile noastre poate că nu ar strica așa un mediator între părțile beligerante care au nevoie de o resetare sau o intrare în discuții cu martori.”

Europa Liberă: Înainte, dle Diacov, de a se anunța despre venirea acestui negociator din partea UE, se pare că PLDM a dat semne că ar avea disponibilitatea de a se așeza la o masă de tratative cu democrații. Cum are de gând partidul Dvs. să gestioneze această nouă situație, aşa încât să reușiți să vă înțelegeți, să instalați un nou Guvern?

Dumitru Diacov: „Eu mă bucur că colegii noștri din PLDM au transmis aceste semnale, eu sper foarte mult că și colegii mei din PD vor fi foarte receptivi. Și în general sper că într-un timp apropiat vom încerca să depășim aceste pagini triste din biografia noastră și vom trece la o pagină nouă.”

Europa Liberă: Dl Diacov, dar PLDM are condiții clare. Ceea ce spuneţi Dvs. e publicistică, dar proza vieții înseamnă demiterea unor șefi de agenții și subdiviziuni, figura între condiţii și demiterea speakerului, adică totuși PLDM aveau niște condiții dure tot.

Dumitru Diacov: „Dvs. singur le catalogați ca „condiții dure”. Eu cred că liberal-democraţii trebuie să revadă și această listă și aceste accente de duritate. Toți trebuie să facă un compromis, toți trebuie să dea un pas înapoi. Eu toată viața m-am ocupat de aceste încercări de a-i împăca pe toți - este o misiune foarte ingrată.”

Europa Liberă: Dar acel „revizor” va veni, dle Diacov, cu mandatul lui Štefan Füle, cel pe care l-ați confruntat într-o ședință, și el, probabil, tot va vrea dovada că într-adevăr nu vor mai fi folosite instituțiile statului ca instrumente contondente, că toată lumea vrea același lucru. Și acum mingea e în terenul PD, trebuie să recunoaștem. Din cauza asta vrem să ne spuneți Dvs.: cum veți aborda tactica negocierilor?

Dumitru Diacov: „În primul rând vreau să fac o precizare - nu este mandatul lui Füle. Füle nu are funcție în structurile europene acum. Füle a avut câteva expresii destul de tari, dar absolut de înțeles. El s-a implicat în dosarul Moldovei foarte activ în ultimii ani de zile și sigur că îi pare rău, precum și mie îmi pare rău, și tuturor de evoluția acestor evenimente. Trebuie să ne învățăm să trăim altfel. Dacă vă aduceți aminte prin anul 2009, dar și mai înainte eu spuneam că a munci în coaliție este foarte complicat, a munci în coaliție în Republica Moldova este o problemă foarte mare, cu cultura noastră politică, cu lipsa de experiență, cu agresivități din toate părțile. Dacă vom spune că doar acesta este agresiv și celălalt este sfânt, atunci situația e și mai complicată.”

Europa Liberă: Revenind la condițiile PLDM, dle Diacov, ar putea accepta PD demiterea lui Andrian Candu?

Dumitru Diacov: „Eu nu cred că acum trebuie să vorbim despre demisii. Trebuie să vorbim despre faptul cum noi putem să ne așezăm la masă și cum noi putem să dezlegăm această situație foarte repede.”

Europa Liberă: Cu sau fără comuniști, dle Diacov? Asta e principala întrebarea de care atârnă și alegerea președintelui țării…

Dumitru Diacov: „E o întrebare principală, dar și principială. Noi am mai avut mai multe discuții în această direcție și eu cred că potențialul deputaților, acestor 55-56 din fostele alianțe, sau din partidele care au creat această alianță, este mare şi aceşti deputaţi sunt capabili să muncească mai departe.”

Europa Liberă: Dle Diacov, dacă nu vă înțelegi cu liberal-democrații, ce altă opțiune ia în considerare PD?

Dumitru Diacov: „Dar și liberal-democrații trebuie să înțeleagă, ca și democrații, ca și liberalii, că nu există o altă cale, nu există alte posibilități.”

Europa Liberă: Există calea pe care o descriu socialiștii – dăm foc la casă prin anticipate.

Dumitru Diacov: „Asta este bucuria socialiștilor.”

Europa Liberă: Asta vreau să înțeleg eu acum, dle Diacov: cel puțin mergeți în negocieri cu același diagnostic? Toată lumea nu vrea anticipate? PLDM la un moment dat spuneau că nu-i mare lucru dacă se duc în opoziție şi se declanşează anticipate…

Dumitru Diacov: „Asta e absolut neserios. Noi înțelegem foarte bine situația de afară. Cel mai puțin pregătiți sunt partidele din actuala coaliție.”

Europa Liberă: Cei mai vulnerabili, aș zice.

Dumitru Diacov: „Ce o să spunem noi oamenilor: că ne-am luptat un an de zile? Trebuie să ne așezăm, să găsim un compromis și eu cred că reformarea, depolitizarea instituțiilor de care se vorbește atâta este o temă valabilă și temă care poate fi rezolvată. Reașezarea noastră este absolut posibilă. Trebuie să facem un schimb de experiență. Noi ne-am bombardat doar cu declarații în toată această perioadă.”

Europa Liberă: Dle Diacov, cred că mai sunteți datori opiniei publice cu o explicație: următorul președinte va fi ales în legislativ? Acest referendum care se pune la cale nu va fi valabil imediat și atunci lumea o să înțeleagă că viitorul președinte va fi ales în Parlament, prin urmare e nevoie de un număr X de voturi, prin urmare se negociază totul grămadă, nu doar formarea alianței, sau nu?

Dumitru Diacov: „Noi ne încurcăm puțin, atunci când negociem totul grămadă. Părerea mea personală, nu am discutat-o cu nimeni, este ca noi să rezolvăm acum problemele care sunt legate de guvernare. Toată lumea ține minte că în primăvară avem alegeri prezidențiale, toată lumea înțelege că noi trebuie să alegem președintele în actualul Parlament. Cum va fi ales viitorul președinte, cum va fi Constituția Republicii Moldova? Sigur că se poate de așezat și de gândit. Eu îs adeptul scrierii unui text nou a întregii Constituții sau să lăsam în pace Constituția și să ne ocupăm de munca de zi cu zi.”

Europa Liberă: Munca de zi cu zi însemnând, dle Diacov, dovezi. Iată imaginați-vă că eu sunt Streleț și vin la negocieri cu Dvs. și spun: dle Diacov, de ce Valeriu Guma a fost iarăși scutit de pedeapsa dură? Nu este oare iarăși o dovadă că justiția face anumite lucruri? Așa spune presa, cel puțin?

Dumitru Diacov: „Presa e în drept să facă fel de fel de comparații.”

Europa Liberă: Și dl Streleț exact asta o să vă spună.

Dumitru Diacov: „Dacă aducem în discuție acest dosar, eu pot să-mi expun părerea, dar nu vreau acum, nu avem timp pentru aceste discuții. Eu cred că și dl Streleț, și ceilalți colegi de la PLDM, și colegii noștri de la PD trebuie să înțeleagă că noi acuma trebuie să facem această coaliție pe un termen de trei ani de zile și trebuie să terminăm să ne jucăm de-a guvernarea. Trebuie să încercăm să demonstrăm că așa numitele partide democratice sunt capabile să poarte responsabilitatea unui mandat încredințat de popor. Asta este și publicistică, dar este și o dorință foarte sinceră de a merge anume pe această cale.”

Europa Liberă: Ca să înțeleagă toată lumea, includeți la această noțiune de „partide democratice” și PCRM?, pentru că președintele va putea fi ales doar împreună?

Dumitru Diacov: „Eu am spus ceea ce am spus absolut serios: coaliția de guvernare, Guvernul trebui format din aceste trei partide. Eu mă gândesc că noi prea complicăm viața la nivel de negocieri. Dar cu comuniștii noi trebuie să avem relații bune ca să putem alege împreună președintele.”

Europa Liberă: Probleme financiare mari au fost confirmate practic de Ministerul Finanțelor la sfârșitul săptămânii, datoriile față de sistemul de sănătate constituie imense 80 la sută din transferurile pentru autorităților publice locale nu au fost asigurate. Ce soluţie au în vedere autoritățile pentru aceste dificultăţi?

Dumitru Diacov: „Este greu acum să dau un răspuns foarte clar. Este nevoie ca săptămâna viitoare cel târziu să avem un Guvern. Și Guvernul îi revine obligația să facă o analiză foarte serioasă și propuneri foarte serioase pentru a aplana situația din economie. Coaliția este obligată să acorde sprijinul necesar Guvernului, ca să depășim aceste momente foarte complicate din biografia Republicii Moldova. Noi înțelegem foarte bine și înțeleg și cei care sunt în Guvern că situația este extrem de complicată și nu trebuie să ne mai permitem să mai complicăm lucrurile prin comportamentul nostru neserios.”

Europa Liberă: Tot mai greu înțelegem, dar mai răbdăm.

Dumitru Diacov: „Eu cred că asta este ultima șansă pentru toate aceste partide care să ne demonstreze că sunt capabile…”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:06 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG