Linkuri accesibilitate

Criza financiară îngroapă sistemul de sănătate din Republica Moldova (Adevărul.md)


Parlamentul a rectificat bugetul pe anul viitor, lucrările la gazoductul Iaşi-Ungeni se suspendă (Adevărul.md).

O ştire de pe site-ul Unimedia.md surprinde traficul aglomerat în Vama Albița, de la hotarul moldo-român, urmare imediată a înăspririi controalelor la frontiera UE decisă zilele trecute de Consiliul pentru Afaceri Interne al UE ca răspuns la provocarea teroristă. Oamenii sunt nevoiţi să stea la rând cel puţin o oră pentru a traversa frontiera, arată ştirea. Autorităţile de frontieră au decis să închidă poarta de intrare în România destinată în mod special celor cu cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene, dar şi să suplimenteze personalul şi să deschidă o cabină suplimentară pentru poliţiştii de frontieră. Măsurile suplimentare de control se vor menţine, cel puţin deocamdată, pe o perioadă de trei luni, mai arată ştirea de pe unimedia.md.

Pe acelaşi site, ministrul în exerciţiu al mediului, Valeriu Munteanu, este citat dintr-o postare a sa pe reţele. Un tânăr de 22 de ani a fost rănit prin împușcare, în zona ochilor, la o vănătoare care a avut loc în preajma localității Stoicani, Soroca, anunţă demnitarul. Potrivit lui, incidentul prezintă coincidențe cu cazul tragic din 2012, când omul de afaceri Sorin Paciu a fost împușcat mortal în timp ce participa la o vânătoare în Pădurea Domnească. Protagoniştii vânătorii sunt reprezentanţi de bază ai protipendadei moldoveneşti, iar fapta s-a încercat a fi ascunsă, mai semnalează ministrul.

Un mesaj de pe reţelele de socializare care a atras la fel atenţia presei este cel al unui fost judecător de la Judecătoria Comercială de Circumscripție, Victor Orândaș, despre care „Ziarul Naţional” scrie că ar fi legalizat prin trei ordonanțe, semnate în anii 2012 și 2013, suma totală de 1,48 miliarde de dolari, provenite din Federația Rusă. După publiocarea unei investigaţii de acest ziar cu o listă de judecători moldoveni care ar fi participat la operaţiunea de spălare de bani ruseşti, acesta a scris pe Facebook că „nu e nicio spălare de bani în aceste dosare”. “Atât Victor Micu, şef la Consiliul Suprem al Magistraturii, cât şi Procurorul General au declarat că nu este nicio spalare de bani în aceste dosare. Daca era, atunci instituțiile specializate cum ar fi SIS și CNA, BNM dădeau alarma, inclusiv în presă, încă în 2010. Legea nu a fost încălcată, judecatorii au adus bani la bugetul de stat din taxele de stat achitate de reclamanţi câte 25 000 de lei de fiecare”, scrie Orândaș.

Două informaţii despre dificultăţile financiare ale Republicii Moldova apar pe “Adevărul”, ediţia de Chişinău. Criza financiară îngroapă sistemul de sănătate din Republica Moldova, anunţă publicaţia. Din lipsă de bani, zeci de spitale din ţară riscă să nu mai poată primi pacienţi spre sfârşitul acestui an, continua articolul, iar managerii instituţiilor medicale se plâng că întâmpină probleme la achitarea serviciilor pentru întreţinere sau procurarea medicamentelor. Ministerul Finanţelor susţine că datoria faţă de spitale se ridică la aproape jumătate de miliard de lei, iar bani la buget nu sunt. În continuare, ziarul o citează pe Ala Nemerenco, doctor în medicină, conferenţiar universitar, expertă în politici de sănătate, care a spus în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că sunt adevărate afirmaţiile precum că e pentru prima dată când instituţiile medicale au înregistrat datorii atât de mari. „Ministerul trebuia încă în vară să pregătească un plan anticriză”, mai afirmă expert citată de „Adevărul.”

Cea de-a două ştire la subiect anunţă că Parlamentul a rectificat bugetul pe anul viitor, rectificare care a confirmat că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungeni se suspendă. Se reduc cheltuieli de 1,6 miliarde lei. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a motivate rectificarea în plenul Parlamentului prin suspendarea finanţărilor externe, cum ar fi creditul de 150 de milioane de euro din partea României, dar şi a ajutorului din partea UE – au fost reduse şi transferurile pentru serviciile medicale, dar şi cele pentru administraţiile locale.

XS
SM
MD
LG