Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Negocierile prelungite din criza politică moldoveană și încheierea expeditivă a crizei de guvern din România.

La trei săptămâni după căderea Guvernului Streleț forțele pro-europene din Parlament încă nu au reușit să se așeze la masa de negocieri pentru crearea unei noi majorități parlamentare.

În opinia directorului agenției de presă IPN Valeriu Vasilică comportamentul fostelor componente ale alianței proeuropene, ar putea favoriza apariția unei coaliții sau cel puțin a unei colaborări pe segmentul politic de centru-stânga:

„După cum se poartă principalii, reali și potențiali membri ai viitoarei coaliții, mă refer la PDM și PLDM, se pare că ăștia nu se grăbesc să-și întindă mâna unul altuia. Și atunci există riscul, dar mă rog există posibilitatea să ne trezim cu o coaliție, sau cu un guvern minoritar, un guvern tehnocrat susținut, sau fără susținere exactă, formalizată în Parlament”.

Valeriu Vasilică susține însă că riscul este unul foarte mare:

„Cu participarea comuniștilor la guvernare, nu cred că putem vorbi despre continuarea procesului de integrare europeană, pentru că și aseară domul Voronin a ținut să precizeze că el niciodată nu a vorbit despre integrare europeană, el a vorbit despre modernizarea Republicii Moldova”.

Directorul de la IPN admite însă ar fi bună doar cooptarea comuniștilor în cadrul unei alianțe largi, cu participarea tuturor partidelor parlamentare pro-europene, pentru ca influența comuniștilor în cadrul unei eventuale coaliții să fie una redusă:

„Baza ideii pro-europene în Moldova se lărgește, dar asta se poate întâmpla dacă participă toate celelalte partide proeuropene, nu cu comuniștii la timon, nu cu comuniștii în rol de factor decizional, pentru că noi am văzut cum s-a întâmplat. Au votat guvernul Gaburici, dar după aia și-au retras orice susținere și am văzut ce s-a întâmplat.”

Directoarea „Ziarului de Gardă” Alina Radu crede că politicienii de la Chișinău ar avea de învățat din exemplul de la București, unde noul guvern în frunte cu primul ministru Dacian Cioloș a fost învestit în mai puțin de două săptămâni, după demisia lui Victor Ponta, fostul premier al României:

„A fost un foarte bun exemplu ceea ce s-a întâmplat la București. A fost invitat un premier care are experiență de lucru în calitate de comisar al Uniunii Europene. Să fii comisar înseamnă să fii implicat în administrarea unui mecanism destul de extins, să ai această experiență, și cu o instituție care este foarte transparentă și democratică. Bucureștiul a ales bine, a ales repede. Am reușit să vedem în câteva zile chiar și modul în care au fost propuse anumite candidaturi pentru ministere, cum au fost discutate în public, și cum au fost retrase câteva candidaturi pentru că opinia publică nu a era de acord. A fost un exercițiu destul de democratic, privit de aici de la Chișinău.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG