Linkuri accesibilitate

Fotbal european după Paris


Stade de France, Seine-Saint-Denis, Paris, 13 noiembrie 2015
Stade de France, Seine-Saint-Denis, Paris, 13 noiembrie 2015

Partidele internaționale desfășurate în următoarele zile au fost date peste cap.

Fotbalul european a urmat curba agitată a politicii în ultimele cîteva zile. După atentatul terorist de la Paris, a devenit clar că mulțimile de pe marile stadioane sînt o țintă. Numai norocul și paza inspirată au evitat un masacru uriaș pe Stade de France, la Paris, vineri seara, în timpul amicalului Franța-Germania. Un control bine făcut a descoperit explozibilul purtat de o persoană care se pregătea să intre în stadion. Teroristul s-a aruncat în aer în afara stadionului. Alți doi teroriști care încercau să intre în tribune au detonat deasemenea în afara stadionului. Dacă planul lor reușea, e sigur că exploziile și panica din stadion ar fi făcut sute, poate chiar mii de victime. În aceste condiții, partidele internaționale desfășurate în următoarele zile au fost date peste cap. Belgia a anulat amicalul pe care urma să îl joace la Bruxelles cu Spania, după ce a devenit clar că urmele atentatului de la Paris duc spre o celulă teroristă din Bruxelles. Marți seara, amicalul Germania-Olanda care urma să se desfășoare la Hanovra a fost anulat în ultimul moment. Aproape 50000 de oameni au fost evacuați din stadion, după apariția unor informații legate de un posibil atac terorist.

În aceeași seară la Londra, Anglia și Franța au jucat, pe Wembley, un amical încărcat de emoție. Franța a anunțat inițial că renunță dar englezii au insistat și poate că a fost mai bine așa. Federația și publicul englez au organizat o primire extraordinară care a mișcat profund naționala și publicul francez. Faimosul stadion Wembley a fost inundat de lumini în culorile naționale franceze. Publicul, între care cîteva mii bune de francezi, a înțesat stadionul de drapele franceze și a cîntat împreună Marseilleza. Meciul, încheiat cu 2-0 pentru Anglia, a contat mai puțin. Lumea a venit pentru mesajul emoțional de la început și e limpede că francezii și atîția alți oameni au primit ajutorul sufletesc venit din Anglia.

Acolo unde s-a jucat, totuși, fotbal de competiție, n-au apărut surprize. Ultimele calificate la Europenele de la anul, au fost decise de manșa a doua a mecurilor de baraj. Ucraina a făcut un 1-1 foarte muncit în Slovenia și a trecut de baraj cu 3-1. Irlanda a cîștigat previzibil cu 2-0 meciul de acasă cu Bosnia-Herțegovina și a trecut mai departe cu 3-1. Ungaria, cea mai neașteptată calificată, a învins și acasă Norvegia cu 2-1, după ce cîștigase în deplasare cu 1-0. Cel mai frumos meci al serii s-a jucat la Copenhaga, unde Suedia a sosit cu un 2-1 destul de strîns din prima manșă. Suedezii au dominat net. Ibrahimovici a făcut un meci impecabil și a înscris de două ori. În minutul 76 era 2-0 pentru Suedia și calificarea era decisă. Danezii au revenit și au egalat, pentru onoare, în ultimele 10 minute.

Nici una din ultimele calificate nu a lăsat o impresie deosebită. Însă, Europenele vor fi, sigur, ultimul mare turneu al lui Ibrahimovic și nu e exclus ca asta să răstoarne impresiile din calificări.

XS
SM
MD
LG