Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Rusia și oferta lui Obama


O hartă a artileriei ruse din Siria
O hartă a artileriei ruse din Siria

„Dacă ajungem la o mai bună înțelegere cu Rusia cu privire la încheierea războiului civil din Siria, asta deschide posibilități de coordonare cu privire la ISIS”

E posibila cooperare intre Rusia si Statele Unite, impotriva gruparii teroriste Statul Islamic, ISIS? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Premierul rus a spus ca cea mai buna modalitate de a combate ISIS este ca armata siriană sa se alature Occidentului si Rusiei, impotriva gruparii teroriste. Presedintele Obama pare sa fie de acord, conform surselor de presa, dar adauga o solicitare importanta: Rusia trebuie mai intii sa ajute la oprirea razboiului civil din Siria.

Aceleasi surse arata ca la o zi dupa ce Rusia a initiat cel mai amplu atac aerian impotriva pozitiilor ISIS, Obama a formulat aceasta oferta. „Daca ajungem la o mai buna intelegere cu Rusia cu privire la incheierea razboiului civil din Siria, asta deschide posibilitati de coordonare cu privire la ISIS” - a spus presedintele Obama.

Bombardamentele Rusiei au vizat pina acum pozitii ale celor care se opun regimului Assad. Dar e posibil ca revendicarea de catre ISIS a exploziei de la bordul unui avion rusesc, care transporta turisti să fi contribuit la reorientarea lui Putin.

Acum presedintele Obama spera ca liderul rus va ajuta sa se ajunga la un acord care sa puna capat razboiului din Siria pentru a priva ISIS de un loc de refugiu. Analisti politici cred ca Vladimir Putin incearca sa profite de imprejurari pentru a-si imbunatati relatiile cu Occidentul.

Cliff Kupchan de la organizatia Eurasia spune ca probabil Putin si Obama nu au increderere unul in celalalt, dar au acum nevoie unul de altul. Important este accesul la informatii. Fostul ministru american al apararii Leon Panetta a spus „Atacuri aeriene sint bune. Dar in acelasi timp, daca nu ai ținte terestre, atacurile aeriene nu destabilizează inamicul”. Coordonarea ar putea sa continue in urma vizitelor presedintelui Frantei la Moscova si Washington, saptamina viitoare.

Dar tensiunile se mentin. Un diplomat rus a comparat retinerea Occidentului cind vine vorba de a trimite forte terestre in Siria cu o pisica care vrea sa manince pește, dar nu vrea sa-si ude picioarele.

XS
SM
MD
LG