Linkuri accesibilitate

SUA: cât de adecvate sunt sistemele de verificare a refugiaților?


Președintele Barack Obama, la Manila, criticând politicienii americani care se opun admiterii refugiaților din Siria
Președintele Barack Obama, la Manila, criticând politicienii americani care se opun admiterii refugiaților din Siria

Administraţia Obama doreşte să primească anul acesta 10 mii de refugiaţi.

Administratia Obama neagă ca nu ar exista sisteme adecvate de verificare a refugiatilor din Orientul Mijlociu. Aflat în vizită în Filipine, președintele Barack Obama a criticat politicienii americani care îndeamnă să nu fie admiși în Statele Unite refugiați din Siria, cel puțin până la crearea unui sistem eficient de verificare a migranților. Obama a calificat asemenea declarații drept „isterice”. Apărându-și propunerea privind acceptarea, în anul viitor, a 10 mii de refugiați în Statele Unite, Obama a spus că verificarea fiecărui solicitant de azil durează 1,5 - 2 ani.

Citeva oficialitati americane de rang inalt au avertizat, de citeva luni ca verificarea refugiatilor este un proces complicat. Ei sustin ca masurile de siguranta luate in prezent sint mai bune decit a fost cazul in trecut, dar stabilirea identitatii si intentiilor sirienilor refugiati pune probleme serioase.

Nu exista baze de date la care sa se faca referire, la care sa se poata avea acces in Siria, macinata de razboi. De la mijlocul anilor 70 incoace, Statele Unite au primit 3 milioane de refugiati si de la atentatele din 2001 incoace masurile de securitate s-au imbunatatit, incluzind verificari ale trecutului, folosindu-se baze de date ale FBI-ului si interviuri.

Directorul pentru Securitate Nationala, James Clapper a spus ca ISIS doreste si este capabila probabil sa incerce sa infiltreze militanti in masa de refugiati si asta preocupa autoritatile americane. Clapper arata insa ca statul american are un program destul de bun pentru verificarea refugiatilor, eprimindu-si insa temerea ca lucrurile nu ar sta la fel in unele tari europene.

Directorul FBI, James Comey a amintit recent ca un numar de persoane suspecte s-au strecurat in tara printre refugiatii din razboiul din Irak si ca doi dintre acestia au fost in cele din urma arestati pentru terorism. Dar Comey spune ca sistemul a fost imbunatatit de-atunci incoace, desi verificarea sirienilor e mai complicata decit era cazul in Irakul ocupat de forte americane. „Daca nu stim nimic despre o persoana, nu avem nimic in sistemul de date”, a spus directorul FBI, continuind „Nu pot sa ofer asigurari fara dubii ca nu exista nici un risc”.

Administratia Obama doreste sa primeasca anul acesta 10 mii de refugiati. Jumatate dintre guvernatori se opun. Procesul de verificare dureaza de obicei intre 18 si 24 de luni si costa Statele Unite circa 1,1 miliarde de dolari. Intre cei 2100 de refugiati sirieni, primiti in Statele Unite din 2012 circa o jumatate sint copii, un sfert persoane de peste 60 de ani si doar 2% barbati tineri, care pot prezenta un risc marit.

XS
SM
MD
LG