Linkuri accesibilitate

Vot de încredere pentru guvernul Dacian Cioloș (Evenimentul zilei, Hotnews, România liberă)


Cuvinte grele la adresa președintelui N.Timofti (Adevărul)

În principalele publicații din România, un singur comentariu se referă azi la Republica Moldova. Apare în secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul și este semnat de Dan Nicu, care își exprimă indignarea că președintele moldovean Nicolae Timofti a refuzat să decreteze o zi de doliu în memoria victimelor de la clubul Colectiv, din București, dar s-a grăbit să o facă în semn de solidaritate cu Franța, după atacurile teroriste de vinerea trecută. Dan Nicu are cuvinte grele la adresa președintelui Timofti și consideră că autoritățile de la Chișinău tratează de multă vreme cu aroganță neavenită România. „Un comportament care provine din timpurile URSS şi continuă stilul ocupanţilor sovietici de a se raporta la statele din fostul lagăr socialist”.

Reacții destul de agitate în presa de la București după votul de încredere primit în parlament de cabinetul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș. Cel mai critic text este semnat de Dan Andronic, ca editorial în Evenimentul zilei. Deși îl consideră pe noul premier un om de bună credință, jurnalistul se teme că „actuala formulă guvernamentală va reuși să compromită pentru o lungă perioadă de timp ideea de tehnocrat, care va deveni similară cu cioara vopsită”. Cea mai proastă impresie pare că i-a făcut-o programul de guvernare prezentat de Cioloș Parlamentului, și care, susține editorialistul, ar fi fost scris pe genunchi, fără diacritice, cu o” lipsă de politețe elementară față de limba maternă” și cu virgule puse anapoda.

În același cotidian, Mălin Bot se oprește la portofoliul de la Justiție, unde propunerea inițislă, audiată în Comisiile de specialitate, a fost președinta Freedom House Cristina Guseth. A primit avizul, dar nu a mai intrat în plen, pentru că Dacian Cioloș a retras-o „ca să nu fie afectată credibilitatea justiției”.

Audierea a fost într-adevăr tensionată, scriu mai mulți comentatori. Dar Dan Tapalagă și Crtistian Pantazi, care semnau deja de aseară, împreună, o reacție la cald pe site-ul Hotnews, consideră că s-a făcut „in condiții de ostilitate extremă din partea parlamentului”. Parlamentarii au obținut ce și-au propus: destabilizarea emoțională a candidatei la importantul portofoliu. Până la urmă, răspunsurile ei au fost, scriu Tapalagă și Pantazi, neconvingătoare. „Acest om de bună credință, care a contribuit din plin la evoluția democrației românești din poziția de activist în societatea civilă, a derulat zeci de programe bune pentru justiția din România, s-a poziționat mereu corect în momente grele pentru democrația românească, a făcut un pas greșit acceptând nominalizarea la ministerul justiției”.

Gabriel Bejan, de la România liberă, numără totuși în noul executiv opt miniștri cu studii la înalte universități din Occident, ceea nu era nicidecum de găsit în precedentul cabinet, condus de Victor Ponta. Totuși, îngrijorarea stăruie, pentru că e de așteptat boicotul clasei politice și chiar lipsa de susținere a unei părți a societății, care ar suporta greu reformele de care este nevoie. „Guvernul Cioloş are totuşi un timp scurt, până la alegerile de anul viitor, să pună măcar jaloanele unei schimbări profunde. (…)Eşecul lor ar fi însă infinit mai dureros decât eşecul Guvernului Ponta (…). Pentru că de la membrii Guvernului Cioloş chiar există mari aşteptări. Iar dacă acestea nu se vor materializa atunci această ţară chiar nu mai are nici o speranţă”.

XS
SM
MD
LG