Linkuri accesibilitate

Svetlana Alexievici: „Acum nu este timpul lui Vaclav Havel, este timpul lui Putin, Lukașenko, e timpul forței brute”


După atacurile teroriste de la Paris, un interviu în exclusivitate pentru RFE/RL cu laureata premiului Nobel pentru Literatură.

Laureata premiului Nobel, Svetlana Alexievici, a comentat situația creată de atacurile teroriste de la Paris, într-un interviu pentru Serviciul belarus al Radio Svoboda.

RFERL: Atacurile teroriste de la Paris au tulburat întreaga lume. Cum apreciați aceste evenimente? De ce țintă a devenit anume Franța?

Svetlana Alexievici: „Eu cred că ceea ce s-a întâmplat la Paris este doar începutul. De fapt, ISIS, Statul Islamic a declarat război tuturor. Acest lucru a afectat deja și Rusia: catastrofa aviatică de pe insula Sinai este, de asemenea, un act terorist. Europa, Rusia care a intrat și ea în acest război, trebuie să fie gata de provocarea pe care a lansat-o lumea islamică. Ne așteaptă noi pierderi, noi catastrofe. Este un lucru absolut evident. Aici, noi suntem absolut neputincioși în fața demenței unor indivizi care acționează pe cont propriu.

Societatea modernă este vulnerabilă în fața acestor indivizi. Și va fi un lanț de atacuri ale unor indivizi care acționează pe cont propriu, atacatori sinucigași. În general, este o nouă formă de război. De fapt, s-au ciocnit două civilizații, două lumi.”

RFERL: Cum pot influența aceste atacuri teroriste situația din lume? Poate Europa renunța la valorile democratice în favoarea securității?

Svetlana Alexievici: „Da, este o mare provocare pentru civilizația europeană, pentru valorile europene. Acest lucru îl spune mereu Angela Merkel. Pe de altă parte, Europa, în special Germania, primește un număr foarte mare de refugiați. Am văzut eu însămi cum se întâmplă asta, cum oamenii sunt gata să ajute. În același timp, se constată că printre cei care au fost primiți apar teroriști. Pentru o minte normală este foarte greu de înțeles cum de se întâmplă acest lucru. Europa se va opune, acolo există o civilizație foarte puternică de valori europene. Dar va fi o încercare grea, desigur.”

RFERL: Cum vor influența aceste evoluții situația din Rusia, se va schimba în vreun fel politica lui Putin?

Svetlana Alexievici: „Politica lui Putin e construită astăzi pe principiile forței brute. Lumea nici nu a observat când Rusia s-a reînarmat, are o armată bună, armament nou. Ultima mea carte se numește „Vremurile second-hand”. Am revenit la lumea cu mult armament. Din nou armamentul decide totul.

Eu consider că trebuie să fie duse lupte de idei, nu să fie omorâți oameni. Dar asistăm la acest second-hand total – lumea a revenit la trecut. Eu mă tem că va fi un război nu în formă obișnuită, ci unul care va consta din atacuri individuale de tip partizan. Dar această mișcare „de partizani” se va infiltra în lumea întreagă.

Recent am zburat din Paris și simțeam un fior rece pe spate – deja ești mereu în gardă și nu mai ai încredere. Alături de mine mergea un tânăr arab, iar eu, o bielorusă tolerantă, am simțit o undă de neîncredere. El zâmbește, iar neîncrederea mea crește. Și eu înțeleg că noi cu toții ducem astfel de pierderi. Și asta, chiar dacă am foarte mulți prieteni printre musulmani, oameni foarte educați și foarte interesanți. Dar dacă va câștiga partea barbară a lumii musulmane, acești oameni vor cădea primii victime, și chiar ei înșiși înțeleg foarte bine acest lucru. Ce vreau să spun este că stăm în fața unor noi provocări”.

RFERL: Iar ceea ce a făcut Rusia în Ucraina – anexarea Crimeei, ocuparea Donbasului – poate genera acțiuni de genul celor de la Paris?

Svetlana Alexievici: „Acolo lucrurile sunt mai complicate decât în Donbas. Donbas a fost un atac în forță care, de facto, nu a reușit. Rusia a încercat să dezlănțuie un război civil, dar restul lumii s-a pronunțat împotrivă și nici Ucraina nu a mers pe această provocare. Adică nu s-a întâmplat ceea ce a sperat Rusia că va fi.

Dar în Siria lucrurile s-au dovedit a fi mult mai complicate, acolo se confruntă interese geopolitice mari. Eu nu sunt politician și pot doar să intuiesc și să spun că noi am ajuns să trăim într-o cu totul altă lume și deja nu prea mai avem încredere unii în alții. Pe de o parte, în pofida verificărilor amănunțite, unii intră pe stadioane cu arme Kalașnikov, iar mie mi se confiscă crema și loțiunea de față… Lumea nu este pregătită să se opună acestei noi forme a războiului. Și atunci când mi se percheziționează amănunțit geamantanul, acest lucru arată ciudat pe fundalul celor întâmplate…”

RFERL: Cum evenimentele de la Paris vor influența situația din Belarus, relațiile acesteia cu Europa. Se pare că Lukașenko, ca de obicei, are de câștigat de pe urma acestei situații…

Svetlana Alexievici: „El are de câștigat și acum. Lukașenko spune că reforme nu vor fi – de fapt același lucru îl spune și vecinul meu din sat, Piotr Silvestrovici. Lukașenko spune ceea ce spune și poporul, el simte foarte bine stările de spirit. Și într-un final vom rămâne în urmă în dezvoltare. Acum este tot mai multă frică - și Maidanul, și Donbasul, și Siria, iar acum iată și Parisulul. Eu cred că acești factori vor uni și mai mult oamenii în jurul președintelui Lukașenko. Mai ales că el demonstrează un tip de conducător de forță, plin de încredere în sine și cred că va merge și mai departe pe aceeași linie. Și poporul se va uni exact în jurul unor astfel de lideri.

Pentru că acum nu este timpul lui Vaclav Havel, este timpul lui Putin, Lukașenko, este timpul forței brute. Și, în calitate de artist, eu percep acest lucru ca pe o înfrângere, dar sper totuși că este o situație provizorie.”

RFERL: Poate Europa face cedează într-o măsură în fața unor indivizi ca Lukașenko?

Svetlana Alexievici: „Eu cred că în Europa astfel de cedări sunt puțin probabile. Acolo guvernele nu pot acționa la fel de dur ca aici. Aici, Lukașenko a decis, a emis dimineața un decret și gata. Acolo lucrurile se discută mult timp în societate, există partide diferite, mișcări, lideri diferiți. Am locuit trei ani la Paris și știu asta. Nu este foarte ușor acolo să faci anumite lucruri de pe o poziție de forță.

Putin, iată, poate face așa ceva. Iar în Europa nu este atât de simplu. În plus, acolo oamenii sunt educați în alt spirit. Nu puteam privi fără lacrimi cum ei mergeau, fețele le erau însângerate, și cântau „Marseieza”. Ei nu strigau cine știe ce cuvinte de ură. Ei doar de fapt spuneau: „Nu! Noi nu vom ceda, nu vor renunța la ceea ce avem. Valorile noastre sunt mai presus de orice!”.

RFERL: Nu ați avut gândul de a descrie aceste lucruri într-o nouă carte?

Svetlana Alexievici: „Tot ce am vrut să fac am făcut în acești aproape 40 de ani. Istoria utopiei roșii – aceasta era ideea mea. De altfel, nu sunt jurnalist. Ceea ce îmi sugerați este o abordare jurnalistică în reflectarea evenimentelor. Iar eu am scris tot ceea ce am înțeles despre bine și rău anume reieșind din realitățile bolșevismului rusesc.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG