Linkuri accesibilitate

Franța cere sprijinul UE pentru operațiunile sale militare în străinătate și lupta cu extremiștii organizației Statului Islamic


Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a cerut marți țărilor din Uniunea Europeană să sprijine operațiunile militare ale Franței în străinătate și lupta cu extremiștii organizației Statului Islamic. „Franța nu poate acționa singură pe toate aceste scene” a declarat Le Drian la o întâlnire a miniștrilor apărării din UE care are loc la Bruxelles.

Potrivit agenției AFP, Le Drian a invocat și un articol din tratatele europene privind solidaritatea țărilor membre în caz de atac. Este vorba de articolul 42.7 în care se arată că țările membre sunt obligate să acorde tot sprijinul și ajutorul de care sunt capabile altui stat membru, când acesta a fost ținta unei „agresiuni armate”. Or, aceasta este interpretarea președintelui francez François Hollande care a declarat de mai multe ori că „Franța a fost atacată de o armată de teroriști”.
După atacurile teroriste de vineri de la Paris, soldate până acum cu cel puțin 129 de morți, se aștepta ca Franța să invoce articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic, prin care țările membre se angajează să sprijină un stat membru aflat sub atac. Până acum Parisul nu a apelat la acest articol așa cum au făcut Statele Unite după atacurile teroriste din septembrie 2001.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG