Linkuri accesibilitate

Zi de doliu național în Moldova - solidaritate cu Franța (ProTV.md)


Negocierile politice de la Chișinău (Deschide.md).

Majoritatea publicaţiilor online preiau anunţul că luni în Moldova e zi de doliu national, făcut de prim-ministrul interimar Ghenadie Brega la sediul Ambasadei Franței de la Chișinău, unde fusese sâmbătă să aducă un omagiu victimelor atentatelor teroriste de la Paris. Despre atentate propriu-zis, mai multe siteuri publică filmul evenimentelor. O ştire de pe Protv.md arată: „cuprinsi de frica si indignare, francezii vor sa afle cine a stat in spatele atacurilor teroriste care au indoliat Parisul. Anchetatorii vorbesc despre trei grupuri care ar fi actionat coordonat. Tot oamenii legii spun ca cel putin doi dintre cei șapte atacatori sunt originari din Siria. Potrivit presei elene, acestia ar fi intrat in Europa prin Grecia, unde au cerut azil la fel ca mii de refugiati. Si in Belgia au fost retinute trei persoane, banuite ca au legatura cu atacurile din capitala franceza”.

Un scurt comentariu semnat de jurnalistul Vitalie Cojocari pe o reţea de socializare sună în felul următor: „De asta ne era tuturor frică. Că printre sutele de mii de bărbați, femei, bătrâni, copii imigranţi să se strecoare și teroriști... Nu înțeleg. De ce? De ce să vrei să-i omori pe cei care până la urmă te ajută, îți dau o casă, o masă? Ce rotițe se învârt greșit în mintea ta de vrei să omori atâția oameni doar pentru că... au fost buni cu tine și te-au primit în casa lor? Nu înțeleg!”

Noutăţile din actualitatea internă la care atrag atenţia sursele media se referă la negocierea coaliţiei de guvernare. Deschide.md citează declaraţiile liderului PCRM, Vladimir Voronin făcute într-o emisiune vineri seara. „Voronin vrea Guvern de stânga, cu PD şi PSRM. Leancă-premier, niciodată, Lupu-poate!” este rezumatul pe care îl face publicaţia. La fel, pe paginile ei apare citat şi ultimul interviu oferit de liderul PD, Marian Lupu agenţiei infotag. „Nu mai invit Partidul Liberal Democrat la negocieri”, a spus Lupu. „Prin refuzul absolut nejustificat de a participa la negocierile pentru formarea majorității pro-europene, PLDM a blocat până acum formarea alianței de guvernare și ține țara în criză politică, iar pentru acest lucru o să poarte răspundere. Totodată el afirmă că în cazul în care liberal democrații se răzgîndesc și vin să participe la discuții, dar condiționînd prin eliberarea lui Vlad Filat, ar fi o naivitate.

Replica data lui Marian Lupu de deputata PLDM, Maria Ciobanu, este şi ea citată de presă : Marian Lupu a pierdut legătura cu realitatea. Unicul său reper este Stăpânul. „Vorbăraia fără noimă din ultimele săptămâni a lui Marian Lupu îi conturează starea sa de spirit: una isterizată. Mai întâi, demite propriul Guvern cu ortacii săi de partid, care nu ies din cuvântul lui Plahotniuc, temându-se de el ca dracul de tămâie, apoi, chiar a doua zi, îi invită pe foștii colegi din AIE-3 la... negocieri. Omul acesta a pierdut legătura cu realitatea, unicul său reper fiind Stăpânul. Obișnuit să îndeplinească fără crâcnire doar comenzi politice banditești, mare i-a fost mirarea că nu „este ascultat". Cică, PLDM nu este un partid unitar, nu acționează ca un tot întreg, de aceea el se va adresa în continuare direct deputaților responsabili din PLDM. Tovarășe Lupu, până la această oră exact așa ați procedat și care este rezultatul?”, a scris Maria Ciobanu pe contul său de pe FB.

Deschide.md scrie şi despre proiect de lege înregistrat în Parlament de socialişti prin care se propune compensarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale. Documentul datează la Secretariatul Parlamentul cu data de 12 noiembrie şi presupune ca Ministerul Finanţelor să achite până la data e 15 a fiecărei luni diferenţa dintre valoarea tarifului pentru consumatorii casnici înainte de majorările recente şi valoarea acestora după aprobarea noilor tarife.

În nota informativă, socialiştii explică iniţiativa prin faptul că noile creşteri de tarif nu se datorează unor factori obiectivi.

Adevarul Moldova scrie, citând agenţia Agerpres, că SUA şi Rusia au ajuns la un acord la Viena pentru a instala pacea în Siria. Reprezentanţii statelor care au participat la întrunire au prevăzut în acord formarea unui cabinet de tranziţie care să poată fi instalat la putere în următoarele şase luni în Siria. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat la încheierea reuniunii internaţionale dedicate găsirii unei soluţii pentru obţinerea păcii în Siria că şefii diplomaţiilor lumii s-au pus de acord cu privire la un „calendar concret” pentru organizarea în termen de 18 luni a alegerilor în această ţară.

XS
SM
MD
LG