Linkuri accesibilitate

Teroare la Paris: repercusiuni politice în întreaga Europă


„Nu e nevoie să revizuim în ansamblu politica europeană a refugiaților.” (președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker).

Repercusiunile politice ale atentatelor din Paris se fac deja perceptibile în întreaga Europă.

Noul ministru polonez al afacerilor europene Konrad Szymanski anunțase încă de ieri că Polonia „nu poate primi imigranți in cadrul cotelor stabilite de UE, dupa atacurile din Paris”. Polonia ar fi trebuit să primească, în cadrul cotelor stabilite de Comisia Europeană și acceptate inițial de Varșovia, un număr de 7.500 de refugiați.

Ulterior, Szymanski și-a nuanțat remarcile și a spus că „Polonia va primi refugiați dacă i se oferă garanții de securitate”, fără a preciza însă care ar fi acelea. In schimb, noul ministru polonez de externe Witold Waszczykowski a emis o serie de remarci extrem de dure: „Comunitatea musulmană urăște continentul nostru și vrea să-l distrugă. Trebuie să împiedicăm asta, după cum trebuie să blocăm și mișcările politice de stânga care consideră că trebuie să ne deschidem cât mai mult frontierele”, a spus el într-un interviu la radio.

In Germania, atitudinea politicienilor se modifică, de asemenea, perceptibil, din ce în ce mai mult, chiar și în cadrul coaliției lui Merkel. Astfel, președintele landului Bavaria, Horst Seehofer, precum și ministrul de finanțe al landului, Markus Söder (din partidul conservator bavarez CSU) au declarat astăzi că imigrația trebuie controlată strict și că nu se poate continua în condițiile actuale.

Ungaria a decretat azi o zi de doliu național pentru victimele din Franța, însă atitudinea premierului Orban și a guvernului său de dreapta e foarte cunoscută.

E limpede că dacă din ce în ce mai multe țări refuză să accepte refugiați, nerespectând acordurile colective de la Bruxelles, asta ar duce la o erodare accelerată a coeziunii europene, dar și la faptul că Grecia și Italia, unde eșuează majoritatea refugiaților, se vor găsi in imposibilitatea de a mai face față situației.

In Grecia, disesiunile se adâncesc chiar în sânul guvernului, mai ales după ce s-a afirmat că un pașaport găsit la locul atentatelor ar fi aparținut unui migrant trecut prin Grecia. Partidul neo-nazist Zorii Auriți (Hrisi Avghi) a acuzat deja guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras de „trădare" pentru politica sa vizavi de refugiați.

Tsipras a spus însă: „Teroriștii vor câștiga dacă vor transforma Europa într-o fortăreață în care trăiesc popoare înspăimântate.”

La fel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat de la summitul G20 la care ia parte in Antalya, în Turcia, că „cei care au comis atentatele din Paris sunt tocmai cei de care fug refugiații. Nu e nevoie să revizuim în ansamblu politica europeană a refugiaților.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG