Linkuri accesibilitate

Kenzaburo OE, J Fiinţă sexuală


Opera japonezului Kenzaburo Oe poartă pecetea fatumului...

Apreciată pe plan naţional – Premiul Akutagawa, Premiul Tanizaki, Premiul Noma – şi mondial – Premiul Nobel pentru Literatură (1994) –, opera japonezului Kenzaburo Oe poartă pecetea fatumului (naşterea fiului său, Hikari, cu sindromul Down, despre care vorbeşte în romanul O experienţă personală), de unde şi caracterul tragic al scrierilor sale. Nu face excepţie nici J Fiinţă sexuală, Polirom, 2014, un roman în care demonii sexualităţii antrenează moartea unor fiinţe mai mult mai puţin apropiate lui J (prima soţie care ia o doză letală de somnifere; chikan-ul de 18 ani care se aruncă sub roţile trenului), atunci când pur şi simplu nu-i nefericeşte pe toţi din jur (femeia adulteră care se vede pusă la zid, prin tăcere, de restul comunităţii; Șapte tineri petrecându-şi noaptea într-o cabană, la capătul căreia se arată îngreţoşaţi unii de alţii; agresorii sexuali din mijloacele de transport pândindu-se/protejându-se reciproc ş.a.m.d.). Totul într-un stil direct, fără artificii, tăietura frazei eviscerând realitatea ca-ntr-un ritualul seppuku al samurailor:

„– De multă vreme plănuiesc să scriu un poem excepţional cu titlul «Solemnul mers pe sârmă», a continuat tânărul. E un poem ca o furtună, care are drept temă perversitatea. Cu alte cuvinte, între poem şi chikan-ul din mine e o legătură de tip oul şi găina (…) Şi, ca să fac poemul de-a dreptul măreţ, încerc să fiu cel mai curajos şi cel mai disperat pervers.”

Ceea ce nu-i va reuşi tânărului chikan „care luase metroul într-o seară de iarnă fără nimic altceva pe trupul gol decât un trenci, expunându-se pericolului doar de dragul scrierii unui poem ca o furtună”, realizează în cele din urmă J, după mai multe tentative ratate sau neduse până la capăt. Şi atunci „nenumărate braţe îl prinseră cu putere. Copleşit de frică, J a început să plângă. Şi-a spus că lacrimile lui sunt compensaţia pentru lacrimile pe care le vărsase întruna soţia lui în noaptea când s-a sinucis”. Ca şi cum Eros s-ar purifica prin Thanatos…

16 noiembrie ’15

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG