Linkuri accesibilitate

Terorism în Paris: ancheta se îndreaptă și spre Belgia


Una din gările Bruxelles-ului sub supravegherea polițiștilor...
Una din gările Bruxelles-ului sub supravegherea polițiștilor...

Belgia a furnizat cel mai mare procent de luptători jihadiști în Siria raportat la populația țării.


In Belgia, forțele speciale ale poliției au lansat în noaptea trecută o operațiune în cartierul Molenbeek din Bruxelles, cunoscut ca fiind un cuib de radicalizare musulmană.

Există elemente solide care ar arăta că doi sau trei dintre teroriștii din Paris ar proveni din Molenbeek, altfel zis din Bruxelles.

O mașină căutată în Franța a fost identificată ca fiind înmatriculată în Belgia, iar o persoană a fost deja arestată noaptea trecută în Bruxelles, in cadrul unei mari desfășurări de poliție.

In Franța, de asemenea, poliția l-a identificat pe unul din teroriști. E vorba de un anume Ismaël Omar Mostefaï, cetățean francez in vârstă de 29 ans, care a petrecut în Siria iarna 2013-2014. Născut în Courcourronnes (departamentul francez Essonne), fără profesie, locuia în ultima vreme la Chartres, unde tatăl și fratele lui tocmai au fost arestați, impreună cu alți membri ai familiei.

Polițiile din cele două țări cunosc de multă vreme legăturile strânse dintre rețelele islamiste din Franța și Belgia. Pe lângă identitatea de limbă și proveniență (majoritatea musulmanilor din cele două țări sunt de origine magrebină), unii au făcut parte si din aceleași rețele criminale transfrontaliere.

Atentatorii din ianuarie, de la Charlie Hebdo și de la supermarketul evreiesc din Paris își obținuseră armele in Belgia. Teroristul francez venit din Siria care a ucis patru persoane la Muzeul evreiesc din Bruxelles anul trecut o făcuse cu complici belgieni.

Apoi, Belgia a furnizat cel mai mare procent de luptatori jihadisti in Siria, raportat la populatie: 40 la un milion de locuitori, altfel zis circa 400 de luptători jihadiști. Chiar dacă jihadiștii francezi din Siria sunt mai numeroși în termeni absoluți, raportând la populație Franța vine cu mult în urma Belgiei.

Migranți se declară speriați de posibilele consecințe ale atacurilor teroriste de la Paris
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

Un lucru mai puțin cunoscut este acela că o treime din cei un milion de locuitori din Bruxelles sunt musulmani, in special marocani si turci.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG