Linkuri accesibilitate

Statele Unite caută zone de consens cu Rusia și Iranul pe tema conflictului din Siria


Membri ai opoziției siriene la dezbaterile de la Viena

Washingtonul continuă să respingă un rol pentru președintele Bashar al-Assad în viitorul Siriei.

S-a modificat pozitia americana fata de criza din Siria? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Intr-o recenta alocutiune, rostita la Institutul pentru Pace de la Washington, secretarul de stat, John Kerry a spus ca Statele Unite incearca sa gaseasca zone de consens cu Rusia si Iranul cu privire la conflictul din Siria. Kerry a adaugat ca Washingtonul continua sa respinga un rol pentru presedintele Bashar al-Assad, in viitorul Siriei.

Secretarul de stat a spus ca, in numele ajungerii la o intelegere, Statele Unite sint dispuse insa sa lase de-o parte, deocamdata, chestiunea plecarii lui Assad de la putere. „Nu stim sigur daca tipul de tranzitie politica pentru care ne pronuntam in Siria poate fi realizat” - a spus John Kerry.

Critici ai administratiei Obama considera aceasta politica o dovada de slabiciune. Este firesc ca secretarul de stat sa-si doreasca sa evite spinoasa chestiune a plecarii lui Assad, in aceasta faza a convorbirilor de la Viena. In timp ce Statele Unite, Arabia Saudita si Turcia au cerut pina acum o data pentru plecarea lui Assad de la putere, Rusia si China au alte interese in regiune si doresc sa-l mentina pe Assad.

Analisti spun inca ca conflictul nu va inceta cit timp Assad ramine la conducere si asta din cauza brutalitatii regimului sau. In acest sens criticii lui Obama considera ca Rusia si China ar ar avea cistig de cauza la masa negocierilor. Kerry a spus in alocutiunea sa ca faza in care era de ales intre alb si negru a fost depasita si de aceea nu este usor sa iei decizii.

XS
SM
MD
LG